19
روش‌شناسی استنباط در علم کلام

مقدّمه

توجّه به آموزه‏های اعتقادی، از همان روزهای نخستینِ شکل‌گیری دین مبین اسلام، سرلوحه فعّالیت مسلمانان قرار گرفت و کم‌تر دوره‏ای را می‏توان یافت که فعّالیت‌ها و بحث‏های کلامی، رواج نداشته باشد. البتّه، انکار نمی‌توان کرد که کلام اسلامی در همه دوره‏ها، از یک سیر ثابت برخوردار نبوده، و گاه پرتحرک و پویا بوده و گاه از تحرّک و نوآوری باز مانده است؛ ولی همه دوره‏ها در این امر مشترک‌اند که مسلمانان از اعتقادات غفلت نورزیده و به آن توجّه داشته‏اند.

در این میان، متکلّمان نقش بسزایی داشته‌اند؛ زیرا استنباط آموزه‏های اعتقادی و دفاع از آن‌ها، از وظایف متکلّم است به شمار می‌رود. آن‌ها با تدوین کتاب‌های مهم و تأثیرگذار اعتقادی و با برقراری جلسات بحث و مناظره، کوشیدند تا به این وظیفه خطیر عمل کنند. همین وظیفه، بر دوش تمام کسانی است که در عرصه اعتقادات فعّالیت دارند. به همین جهت، بر هر دانش‌آموخته علم کلام لازم است که از فرآیند استنباط آموزه‏های اعتقادی باخبر / آگاه شود تا به وقت مقتضی بتواند آن را به کار بندد.

از جمله مشکلات پیشِ روی دانشجویان علم کلام، آن است که مبانی و روش استنباط، در کتب کلامی به روشنی بیان و تبیین نشده است. متکلّمان


روش‌شناسی استنباط در علم کلام
18

حجیت عقل نظری و عقل عملی در این حوزه، جایگاه و نقش ظنون در استنباط اعتقادات و دیگر مباحثی از این دست، مبانی استنباط‌های کلامی را تأمین خواهد کرد.

پژوهشکده کلام اهل بیت علیهم السلام نیز با هدف پوشش دادن همین ضرورت، کلان پروژه‌ای را در سال ۹۲ تنظیم نمود که کتاب «روش‌شناسی علم کلام» اثر حجة الاسلام و المسلمین دکتر رضا برنجکار نخستین محصول این پروژه و در واقع نقشه کلان این پروژه به حساب می‌آید. پس از این اثر و البته در گامی عمیق‌تر، روش کلام‌ورزی در دو حوزه «استنباط» و «دفاع» در دستور کار قرار گرفت و اینک کتاب «روش‌شناسی استنباط در علم کلام» اثر محقق ارجمند آقای دکتر مهدی نصرتیان، پاسخ‌گوی حوزه نخست فاز دوم این کلان پروژه یعنی بررسی تخصصی روش علم کلام در حوزه استنباط عقاید دینی است. امید می‌رود در آینده‌ای نه چندان دور، حوزه دیگر این پروژه یعنی بررسی تخصصی روش علم کلام در عرصه دفاع از باور‌های دینی نهایی و ارائه گردد.

در پایان بر خود لازم می‌دانم از مؤلف محترم، هم‌چنین دکتر رضا برنجکار که نظارت این پروژه را بر عهده داشتند و تمام مسؤولینی که در ارتقا و ثمر بخشی این اثر کوشیده‌اند به‌ویژه معاونت پژوهشکده، حجة الاسلام و المسلمین آقای اکبر اقوام کرباسی تشکر کنم. در این میان به ویژه مساعدت‌های ریاست محترم مؤسسه دارالحدیث حضرت آیة‌اللّه ری‌شهری یادکردنی است که بی‌گمان بدون عنایت ایشان، پژوهشکده کلام اهل بیت علیهم السلام به ثمربخشی نمی‌رسید. توفیق و سربلندی همه عزیزان را از خداوند اعلی مسئلت می نمایم.

والسلام علیکم و رحمة اللّه

محمد تقی سبحانی

  • نام منبع :
    روش‌شناسی استنباط در علم کلام
    سایر پدیدآورندگان :
    مهدی نصرتیان اهور
    تعداد جلد :
    1
    ناشر :
    انتشارات دارالحدیث
    محل نشر :
    قم
    تاریخ انتشار :
    1395
    نوبت چاپ :
    اول
تعداد بازدید : 23569
صفحه از 435
پرینت  ارسال به