در درک جهان پیرامون خویش است. در واقع، ما از طریق حواس است که محیط اطراف خویش را باور میکنیم. به اعتقاد معتقدان این نظریه، آنچه در جریان مشاهده کتاب رخ میدهد، این است که اشعههای نوریِ گسیل شده از سوی کتاب، تأثیرات مهمّی روی شبکیه چشم و برخی از قسمتهای مغز به جا میگذارند. این پدیده باعث میشود فرد به مشاهدات خود اعتماد کند. در واقع، چیزی که باعث میشود نسبت به وجود کتاب مطمئن شویم، مشاهده آن است.
در این نظریه، طریقه کسب باورهای ادراکی، حائز اهمّیت است. برای مثال، در مشاهده کتاب، این خود کتاب است که منجر به مشاهده آن میشود. دلایل علّی که باعث مشاهده کتاب میشوند، آن است که نخست اشعههای نوری از سوی کتاب بر شبکیه چشم ساطع میشود و بعد اطلاعات حاصل، در مغز مورد پردازش قرار میگیرند.
بر اساس باور معتقدان به واقعگرایی علّی، در مواقعی که انسان مثلاً به دلیل نوشیدن الکل دچار توهّم است، دیگر کتاب نمیتواند علّت ادراک آن از سوی فرد باشد، بلکه در این جا الکل یا داروهایی هستند که باورهای فرد را درباره مشاهداتش شکل میدهند. بشر به کمک دیدن، از جهان اطراف خود اطلاعاتی را کسب میکند. در این میان، ذهنیات افراد از مسائل مختلف، چندان مهم نیستند. معتقدان به نظریه علّی تصوّر میکنند که جهان واقع وجود دارد و چه ادراک بشود و چه ادارک نشود، همچنان به وجود خود ادامه میدهد. همچنین، باورهایی که فرد از طریق حواس کسب میکند نیز معتبر هستند.۱
گفتار سوم: مقصود اصلی در اعتقادات
یکی از مباحث بسیار مهم و تأثیرگذار در اعتقادات، تعیین مقصود اصلی از