أنتَ أحَبُّ البلادِ إلَی اللَّهِ و أنتَ أحَبُّ البلادِ إلیَّ وَ لَولا المُشرکونَ أهلَكَ أخرَجُونی لَما خَرَجتُ مِنكَ.
تو محبوبترین شهرها نزد خدا و محبوبترین سرزمینها نزد منی، و اگر ساکنان مشرک تو مرا خارج ننموده بودند، به میل خود از تو خارج نمیشدم.
در اینجا بود که آیه یاد شده نازل گشت.۱ مطابق این شأن نزول، سختی و دشواری هجرت از مکّه برای پیامبر صلی الله علیه و اله روشن میگردد. لذا بیان ناتوانیِ اخراجکنندگان پیامبر صلی الله علیه و اله نسبت به همکیشان آنان در اقوام گذشته میتواند عاملی برای آسان شدن تحمّل دشواریِ هجرت باشد.
مقایسه ناهمسو
در روش تقویت با مقایسه صعودی، هنگامی که هدف مقایسه در جهت مخالف و مقابل مقایسهشونده قرار گیرد و سختیهای وارده بر هدف مقایسه نیز بیشتر از او باشد، مقایسه ناهمسو صورت میگیرد. اگر در مقایسه همسطح چنین سنجشی عاملی برای توانمندسازی انسان در تحمّل سختیها به شمار میآمد، در این جا به دلیل صعودی بودن مقایسه، اثرگذاری آن در توانمندی و تابآوری افراد به مراتب بیشتر خواهد بود.
در قرآن کریم از این روش برای کاهش فشار روانی حاصل از صدمات و گرفتاریهایی که مجاهدان جنگ «اُحد» آن را متحمّل شده بودند، استفاده شده است. در این جنگ ـ که صدمات شدیدی بر مسلمانان آن هم در سرزمین خود وارد شد و هفتاد نفر از سران و شجاعان آنان به دست مشرکان کشته شدند ـ،۲ جمعی از مسلمانان از این نتایج دردناک، غمگین و نگران بودند و برای مدّتی روحیه خود را از دست دادند. به طوری که اگر فرماندهی پیامبر اکرم صلی الله علیه و اله و آیات روحیهبخش قرآن