(فَاصْبِرْ كَمَا صَبَرَ أُوْلُوا الْعَزْمِ مِنَ الرُّسُلِ وَلَا تَسْتَعْجِل لَّهُمْ.۱
پس صبر کن آن گونه که پیامبران اولوا العزم صبر کردند و برای [عذاب] آنان شتاب مکن!).
سفارش خداوند به پیامبر صلی الله علیه و اله در شکیبا بودن همچون پیامبران اولو العزم و بازگویی آن توصیه برای انسانها، علاوه بر بیان فراگیر بودن مشکلات و این که تنها او نیست که با مخالفت و دشمنی این قوم روبهرو شده است، و نیز ممکن بودن صبر بر این مشکلات، میتواند پیامدار این نکته باشد که وی برای صبر بر این مشکلات، تنها نیست. پس باید با اقتدا به اسوههای مقاومت، بر توان بردباری خویش بیفزاید.
الگو قرار دادن صبر و پایداری نوح علیه السلام در برابر آزارها و کارشکنیهای قومش، از سوی پیامبر صلی الله علیه و اله، از آیه ۴۹ سوره مبارک هود نیز قابل برداشت است؛ آن جا که میفرماید:
(تِلْكَ مِنْ أَنبَاء الْغَيْبِ نُوحِيهَا إِلَيْكَ مَا كُنتَ تَعْلَمُهَا أَنتَ وَلاَ قَوْمُكَ مِن قَبْلِ هَذَا فَاصْبِرْ إِنَّ الْعَاقِبَةَ لِلْمُتَّقِينَ.۲
این، از خبرهای غیب است که به تو وحی میکنیم. نه تو و نه قوم تو، اینها را پیش از این نمیدانستید! بنا بر این، صبر و استقامت کن، که عاقبت از آنِ پرهیزگاران است).
«تلک» به ماجرای نوح علیه السلام و حادثه توفان و سرانجام نیک وی و پیروانش و بدفرجامی مخالفانش اشاره دارد که در آیات ۲۵ تا ۴۸ این سوره، بیان شده است.۳ توصیه به صبر و شکیبایی با بیان سرگذشت نوح علیه السلام، میتواند الگو بودن صبر وی برای پیامبر صلی الله علیه و اله را در بر داشته باشد.
برای ایجاد روحیه مقاومت در مبارزه با دشمنان دین و تحمّل سختیهای جهاد در راه خدا نیز یکی از روشهای قرآن، ارائه الگویی متناسب در صبر و شکیبایی در میدان مبارزه است. از همین رو، خداوند متعال برای همگامی مسلمانان با پیامبر صلی الله علیه و اله