67
روش‌های توان‌افزایی در سختی‌ها

در جنگ «اُحد» و نیز سرزنش کسانی که در این جنگ، سستی کردند و از خود ضعف و زبونی نشان دادند، به یادآوری پایداری خداپرستان پیشین‏ اشاره نموده است و از عدم سستی و ضعف و تسلیم پذیری آنان در مقابل دشمن خبر می‌دهد:

(وَكَأَيِّن مِّن نَّبِيٍّ قَاتَلَ مَعَهُ رِبِّيُّونَ كَثِيرٌ فَمَا وَهَنُواْ لِمَا أَصَابَهُمْ فِي سَبِيلِ اللّهِ وَمَا ضَعُفُواْ وَمَا اسْتَكَانُواْ وَاللّهُ يُحِبُّ الصَّابِرِينَ.۱

چه بسیار پیامبرانی که مردان الهی فراوانی به همراه آنان جنگ کردند! آنها هیچ گاه در برابر آنچه در راه خدا به آنان می‏رسید، ناتوانی از خود نشان ندادند و تسلیم نشدند و خداوند، شکیبایان را دوست دارد).

در این آیه، از پیامبرانی یاد می‏کند که گروه‌های بسیاری از دانشمندانی که ارتباط و پیوندشان با خدا محکم بود،۲ دور آنها جمع می‏شدند و همراه با آنها با دشمنان دین می‏جنگیدند. هرچند در این جنگ‌ها، ناراحتی‌ها و رنج‌های زیادی به آنان می‏رسید ولی چون در راه خدا بود، نه سستی می‏کردند و نه ضعف نشان می‏دادند و نه خوار و درمانده می‏شدند؛ سه حالتی که بعضی از مسلمانان در جنگ اُحد به آن گرفتار شدند. لذا برای از بین بردن آثار نامطلوب این حالت، از تاریخ پیشینیان و معرّفی اسوه‌‌هایی برای مقاومت، کمک گرفته شد.

طبق نقل قرآن، شیوه پیامبران در برخورد با آزار دیگران، بردباری بوده است:

(وَمَا لَنَا أَلَّا نَتَوَكَّلَ عَلَى اللّهِ وَقَدْ هَدَانَا سُبُلَنَا وَلَنَصْبِرَنَّ عَلَى مَا آذَيْتُمُونَا وَعَلَى اللّهِ فَلْيَتَوَكَّلِ الْمُتَوَكِّلُونَ.۳

و چرا بر خدا توکّل نکنیم، با این‌که ما را به راه‌های [سعادت]‌مان رهبری کرده است!؟ و ما به طور مسلّم در برابر آزارهای شما صبر خواهیم کرد و توکّل کنندگان، باید فقط بر خدا توکّل کنند!).

نقل این برخورد و واکنش صحیح و خردمندانه در کنار یادآوری اذیت‌های آنان و پیروانشان، می‌تواند برای تسلّی خاطر پیامبر اکرم صلی الله علیه و اله باشد که از کارشکنی‌ها و

1.. سورۀ آل عمران، آیۀ ۱۴۶.

2.. «ربيون» جمع «ربی» است و به کسی گفته می‏شود که ارتباط و پيوند او با خدا محکم باشد، و با ايمان، دانشمند، با استقامت و با اخلاص باشد (تفسير نمونه، ج‏۳، ص۱۲۱).

3.. سورۀ ابراهیم، آیۀ ۱۲.


روش‌های توان‌افزایی در سختی‌ها
66

(فَاصْبِرْ كَمَا صَبَرَ أُوْلُوا الْعَزْمِ مِنَ الرُّسُلِ وَلَا تَسْتَعْجِل لَّهُمْ.۱

پس صبر کن آن گونه که پیامبران اولوا العزم صبر کردند و برای [عذاب] آنان شتاب مکن!).

سفارش خداوند به پیامبر صلی الله علیه و اله در شکیبا بودن همچون پیامبران اولو العزم و بازگویی آن توصیه برای انسان‏ها، علاوه بر بیان فراگیر بودن مشکلات و این که تنها او نیست که با مخالفت و دشمنی این قوم روبه‌رو شده است، و نیز ممکن بودن صبر بر این مشکلات، می‏تواند پیامدار این نکته باشد که وی برای صبر بر این مشکلات، تنها نیست. پس باید با اقتدا به اسوه‏های مقاومت، بر توان بردباری خویش بیفزاید.

الگو قرار دادن صبر و پایداری نوح علیه السلام در برابر آزارها و کارشکنی‌های قومش، از سوی پیامبر صلی الله علیه و اله، از آیه ۴۹ سوره مبارک هود نیز قابل برداشت است؛ آن جا که می‌فرماید:

(تِلْكَ مِنْ أَنبَاء الْغَيْبِ نُوحِيهَا إِلَيْكَ مَا كُنتَ تَعْلَمُهَا أَنتَ وَلاَ قَوْمُكَ مِن قَبْلِ هَذَا فَاصْبِرْ إِنَّ الْعَاقِبَةَ لِلْمُتَّقِينَ.۲

این، از خبرهای غیب است که به تو وحی می‏کنیم. نه تو و نه قوم تو، اینها را پیش از این نمی‏دانستید! بنا بر این، صبر و استقامت کن، که عاقبت از آنِ پرهیزگاران است).

«تلک» به ماجرای نوح علیه السلام و حادثه توفان و سرانجام نیک وی و پیروانش و بدفرجامی مخالفانش اشاره دارد که در آیات ۲۵ تا ۴۸ این سوره، بیان شده است.۳ توصیه به صبر و شکیبایی با بیان سرگذشت نوح علیه السلام، می‌تواند الگو بودن صبر وی برای پیامبر صلی الله علیه و اله را در بر داشته باشد.

برای ایجاد روحیه مقاومت در مبارزه با دشمنان دین و تحمّل سختی‌های جهاد در راه خدا نیز یکی از روش‌های قرآن، ارائه الگویی متناسب در صبر و شکیبایی در میدان مبارزه است. از همین رو، خداوند متعال برای همگامی مسلمانان با پیامبر صلی الله علیه و اله

1.. سورۀ احقاف، آیۀ ۳۵.

2.. سورۀ هود، آیۀ ۴۹.

3.. التبيان فی تفسير القرآن، ج‏۵، ص۴۹۸.

  • نام منبع :
    روش‌های توان‌افزایی در سختی‌ها
    سایر پدیدآورندگان :
    محسن عطاءالله
    تعداد جلد :
    1
    ناشر :
    انتشارات دارالحدیث
    محل نشر :
    قم
    تاریخ انتشار :
    1393
    نوبت چاپ :
    اول
تعداد بازدید : 22882
صفحه از 368
پرینت  ارسال به