و در راه تعقیب دشمن، سست نشوید! [زیرا] اگر شما درد و رنج میبینید، آنها نیز همانند شما درد و رنج میبینند؛ ولی شما امیدی از خدا دارید که آنها ندارند و خداوند، دانا و حکیم است).
در این آیه، علّت نهی از سستی در تعقیب دشمن، از طریق مقایسه بین دردها و امیدهای دو گروه مسلمانان و کفّار، بیان شده است؛ به اینکه شما از نظر درد و رنج به آنها شباهت دارید، امّا به لحاظ امید و تکیهگاه متفاوت هستید؛ زیرا وابستگی معنویِ شما، به قدرت بی پایان الهی است، بر خلاف کفّار که امیدشان به بتهای دستساز خویش است.
این دو آیه در کنار آیات فراوانی که در مقایسه همسو بیان شد، نشاندهنده کاربرد فراوان روش تقویت تعمیمی در قرآن است. چنان چه به لحاظ تعداد موضوعاتی که در آنها از این روش استفاده شده است نیز، این روش، نسبت به دیگر روشها رتبه نخست را داراست. لذا میتوان یکی از بهترین روشهای توانمندسازی و تقویت نیروی صبر را روش «تقویت تعمیمی» دانست.
ب ـ تعمیم الگویی
چنانچه گذشت، علاوه بر احساس تنهایی در ابتلای به سختی، احساس تنها بودن در صبر بر سختی نیز موجب افزایش تنیدگی میشود. ممکن است کسی به خاطر توجّه به مشکلات دیگران، دیگر احساس نکند که در مبتلا شدن به سختیها تنهاست؛ ولی در عین حال احساس کند که در میان همه افرادِ سختیدیده، فقط اوست که باید صبر پیشه کند و به دور از هر گونه جَزَع و فَزَع، این سختیها را تحمّل کند. چنین احساسی، انتخاب واکنش مثبت را برایش دشوار میسازد و چه بسا به خاطر این توهم که دیگران بر سختیها صبر نکردهاند، صبر بر آن را ناممکن ارزیابی کند. در این هنگام، چون مقابله صحیح را دستنایافتی میپندارد، هرگز توان خود را برای تحمّل مشکل، کافی نمیداند. در نتیجه، با انتخاب واکنش نادرست، دچار بیصبری میشود. به همین دلیل باید برای رهایی از چنین احساسی، واکنش مثبت دیگران را مورد توجّه قرار داد. بنا بر این، اطلاع یافتن از واکنش مثبت دیگران ـ که همان صبر بر سختی است ـ، اوّلاً امکان بروز واکنش مثبت یعنی صبر و دستیافتنی بودن آن را اثبات میکند که با اثبات آن، اعتقاد به کفایت توان برای تحمّل سختی به وجود