283
روش‌های توان‌افزایی در سختی‌ها

هم در سوره انفال بیان شده است، این نیروها تنها برای دل‌گرمی و تقویت روحیه مؤمنان و تضعیف مشرکان نازل شدند، نه این که در جنگ شرکت داشته و رسماً وارد صحنه نبرد شوند که در این صورت، دیگر فضیلتی برای مجاهدان «بدر» نمی‌بود. علاوه بر آن که نحوه کشته شدن هر یک از کفّار و نام قاتلان آنان نیز در تاریخ آمده است.۱ بنا بر این، تنها آگاه شدن رزمندگان از این که فرشتگان الهی، آنان را همراهی می‌کنند، باعث شد تا در این جنگ، با وجود تعداد کمشان پیروز شوند.

دو. امداد با پدیده‌های طبیعی

نفع داشتن یا مضر بودن پدیده‌های طبیعی نسبت به افراد، گوناگون است. یک حادثه زمینی یا آسمانی، ممکن است برای فرد یا گروهی، زیان‌بار باشد و همان اتّفاق برای عدّه‌ای دیگر، مفید واقع شود. زمانی که پدیده‌های طبیعی برای انسان فایده دارند و او را در برابر خطرات تقویت می‌کنند و موانع سر راه او را برطرف می‌سازند، این پدیده، عاملی می‌شود برای توانمندسازی انسان در موقعیت‌های ناخوشایند. از طرفی، وجود چنین پدیده‌ای موجب خواهد شد که انسان، خود را مشمول رحمت و عنایت خاص خدا بداند و به حمایت او دل‌گرم و مطمئن شود. این حالت در جایی که یک پدیده طبیعی برای دو گروه در حالی که کنار هم و در یک منطقه هستند، اتّفاق افتد، امّا به نفع یک گروه و بر ضرر دیگری باشد، روشن‌تر است. دُرست مانند بادی که در جریان جنگ «احزاب» شروع به وزیدن کرد.

در بُرهه‌ای حسّاس از جنگ احزاب، توفانی سهمگین و ناگهانی به یاری مسلمانان شتافت و خیمه و خرگاه دشمن را درهم ریخت.۲ وزیدن این باد، مانند بادهای عادی نبود؛ چرا که در محلّ وزیدن آن، لشکر اسلام نیز حضور داشت، و بین آنها و لشکر دشمن بجز یک خندق، فاصله‌ای نبود، با این حال، توفان فقط به لشکر احزاب لطمه وارد ساخت و کمترین آسیبی به مسلمانان وارد نشد. از این رو، هنگامی که در قرآن از این جریان یاد می‌شود، ضمن برشمردن آن به عنوان امدادگر ویژه غیبی، به مؤمنان فرمان می‌دهد که به یاد نعمت‌های خدا باشند:

1.. تفسیر نمونه، ج‏۷، ص۱۰۴.

2.. تفسیر نمونه، ج۷، ص۲۱۶ ـ ۲۲۲.


روش‌های توان‌افزایی در سختی‌ها
282

از دیگر جنگ‌هایی که در آن، فرشتگان به کمک لشکر اسلام آمدند، جنگ احزاب بود. در این جنگ، دشمنان اسلام اعم از مشرکان، یهود و سایر نیروها شهر مدینه را به مدّت یک ماه، محاصره کردند، به طوری که مسلمانان ناچار به ماندن در شهر و کندن خندق در اطراف آن شدند. تعبیر قرآن از این موقعیت خطرناک و آزمون دشوار، «ابتلا» و «تزلزل شدید» است.۱ در چنین حالی که چشم‌های رزمندگان مسلمان، خیره شده و جانشان به گلوگاه رسیده و گمان‌های خاصی در باره خدا پیدا کرده بودند،۲ پیامبر صلی الله علیه و اله از خداوند کمک خواست.۳ در پی آن، امدادهای غیبی به یاری آنان آمدند که از مهم‌ترین آنها لشکرهای نامرئی بود:

(يا أَيُّهَا الَّذينَ آمَنُوا اذْكُرُوا نِعْمَةَ اللَّهِ عَلَيْكُمْ إِذْ جاءَتْكُمْ جُنُودٌ فَأَرْسَلْنا عَلَيْهِمْ رِيحاً وَجُنُوداً لَمْ تَرَوْها وَكانَ اللَّهُ بِما تَعْمَلُونَ بَصيراً.۴

ای کسانی که ایمان آورده‏اید! نعمت خدا را بر خود به یاد آورید در آن هنگام که لشکرهایی به سراغ شما آمدند. پس بر سر آنان تندبادی و لشکرهایی که آنها را نمی‌دیدید، فرستادیم و خداوند همیشه به آنچه انجام می‏دهید، بینا بوده است).

تقریباً همه مفسّران، اتّفاق نظر دارند که منظور از لشکریان نامرئی ـ که به عنوان یکی از نعمت‌های خدا در روز جنگ خندق به کمک مسلمانان آمد ـ، فرشتگان الهی بودند.۵

در این جا به این نکته اشاره می‌گردد که با توجّه به آیه (وَ مَا جَعَلَهُ اللَّهُ إِلَّا بُشْرَی وَلِتَطْمَئنَّ بِهِ قُلُوبُکُم۶ که پس از آیات مربوط به جنگ بدر، هم در سوره آل عمران و

1.. (هُنَالِكَ ٱبْتُلِىَ ٱلْمُؤْمِنُونَ وَ زُلْزِلُوا زِلْزَالاً شَدِيدًا) (سورۀ احزاب، آیۀ ۱۱).

2.. (إِذْ جَاءُوكُم مِّن فَوْقِكُمْ وَ مِنْ أَسْفَلَ مِنكُمْ وَ إِذْ زَاغَتِ ٱلْأَبْصَارُ وَ بَلَغَتِ ٱلْقُلُوبُ ٱلْحَنَاجِرَ وَ تَظُنُّونَ بِاللَّهِ ٱلظُّنُونَا)؛ (سورۀ احزاب، آیۀ ۱۰).

3.. از جابربن‌عبدالله نقل است که پیامبر صلی الله علیه و اله سه روز به راز و نیاز پرداخت، تا این‌که در روز سوم، دعایش مستجاب شد و شادی در چهرۀ ایشان نمایان گردید ( المغازی، ج‌۲، ص‌۴۸۸؛ تاریخ المدینة، ج‌۱، ص‌۵۹).

4.. سورۀ احزاب، آیۀ ۹.

5.. ترجمۀ تفسیر الميزان، ج‏۱۶، ص۴۲۷؛ ترجمۀ مجمع البيان، ج‏۲۰، ص۲۸؛ التحرير و التنوير، ج‏۲۱، ص۲۰۳.

6.. (ولی خداوند، این را تنها برای شادی و اطمینان قلب شما قرار داد) (سورۀ انفال، آیۀ ۱۰).

  • نام منبع :
    روش‌های توان‌افزایی در سختی‌ها
    سایر پدیدآورندگان :
    محسن عطاءالله
    تعداد جلد :
    1
    ناشر :
    انتشارات دارالحدیث
    محل نشر :
    قم
    تاریخ انتشار :
    1393
    نوبت چاپ :
    اول
تعداد بازدید : 22558
صفحه از 368
پرینت  ارسال به