[به خاطر بیاورید] زمانی را که از پروردگارتان کمک میخواستید و او خواسته شما را پذیرفت [و گفت]: من شما را با یک هزار از فرشتگان، که پشت سر هم فرود میآیند، یاری میکنم).
این، اوّلین درگیریِ مسلمانان با کافران بود و به سبب عواملی مانند: عدم توازن نیروها و چند برابر بودن دشمن، اصرار آنان بر نجات اموالی که در کاروان «ابوسفیان» داشتند و کینههای عمیق آنان نسبت به پیامبر و اسلام، مرحله سختی پیش آمده بود. از این رو پیامبر صلی الله علیه و اله، دست به دعا برداشت۱ و فرمود:
خدایا! آنچه را وعده دادهای محقّق ساز. خدایا! اگر مسلمانان کشته شوند، کسی که در زمین تو را بندگی کند، نخواهد ماند.۲
در این هنگام، خداوند دعای ایشان را مستجاب نمود و فرشتگان را به کمک آنها فرستاد. این کمک الهی به شکل یادآوری، در آیات ۱۲۳ تا ۱۲۵ سوره مبارک آل عمران نیز آمده است۳ که در تقویت «نصرت یادی» بیان شد. چنانچه آیات ۲۵ و ۲۶ سوره مبارک توبه که مربوط به نزول فرشتگان در جنگ «حنین» است نیز در همان روش مورد بحث قرار گرفت. هر چند آیه مورد بحث نیز با حرف «إذ» شروع شده است و در مقام یادآوری است، امّا با دو گروه دیگر، این تفاوت را دارد که در این جا یادآوری، موجب تقویت نیست؛ چون در زمان نزول آن، موقعیت دشواری متصوّر نیست، بلکه این یادآوری، به جهت تبیین این حقیقت است که همان طور که برخی از مؤمنان در اصل جنگ بدر (یعنی از خروج از مدینه) و مبارزه با كفّار قریش بی میل بودند، ولی خدا دستور داد بجنگند و سرانجام معلوم شد كه دستور خدا با حكمت و مصلحت بود، بعد از جنگ هم در تقسیم غنائم، باید راهی را كه خدای سبحان ارائه كرده است طی کنند و از پذیرش این حکم، کراهت نداشته باشند.۴
1.. این حالت در آیۀ بالا با لفظ «استغاثه» به کار رفته است. این واژه، معمولاً در جایی به کار میرود که خطرِ گرفتار شدن در چنگ دشمن، احساس شود.
2.. اللّهُمّ أنجِز لی ما وَعَدتَنی، اللّهم أن تهلک هذه العصابة لا تعبد فی الأرض (ترجمۀ مجمع البیان، ج۱۰، ص۱۷۳؛ السیرة النبویه، ج۲، ص۲۷۳).
3.. (وَلَقَدْ نَصَرَكُمُ ٱللَّهُ بِبَدْرٍ وَأَنتُمْ أَذِلَّةٌ فَاتَّقُوا ٱللَّهَ لَعَلَّكُمْ تَشْكُرُونَ * إِذْ تَقُولُ لِلْمُؤْمِنِينَ أَلَن يَكْفِيَكُمْ أَن يُمِدَّكُمْ رَبُّكُم بِثَلَاثَةِ ءَالَافٍ مِّنَ ٱلْمَلَائِكَةِ مُنزَلِينَ * بَلَىٰ إِن تَصْبِرُوا وَتَتَّقُوا وَيَأْتُوكُم مِّن فَوْرِهِمْ هَـٰذَا يُمْدِدْكُمْ رَبُّكُم بِخَمْسَةِ ءَالَافٍ مِّنَ ٱلْمَلَائِكَةِ مُسَوِّمِينَ) (سورۀ آل عمران، آیۀ ۱۲۳ ـ ۱۲۵).
4.. ترجمۀ تفسیر الميزان، ج۹، ص۱۳.