273
روش‌های توان‌افزایی در سختی‌ها

یک: مکر

مَکر و خدعه‌گری، یکی از این مواضع است که با توجّه به مفهوم برخی از آیات، سینه مقدّس و قلب مبارک پیامبر خدا صلی الله علیه و اله از توطئه‌چینی و حیله‌گری دشمنان خدا تنگ می‌شد.۱ لذا خدای متعال با استفاده از روش‌های توان‌افزایی، به ایشان دلداری می‌بخشید. یکی از این روش‌ها، توجّه دادن و تعلیم این مطلب است که خداوند برای او در مقابل این نیرنگ‌ها کافی است. مثلاً در جریان مربوط به تصمیم جنگ یا صلح با دشمنان که در آیات ۶۰ تا ۶۳ سوره مبارک انفال۲ به آن اشاره شده است، از بسنده بودن خدای سبحان برای پیامبر در برابر نیرنگ دشمنان در پوشش صلح خبر داده است:

(وَإِن يُرِيدُواْ أَن يَخْدَعُوكَ فَإِنَّ حَسْبَكَ اللّهُ هُوَ الَّذِيَ أَيَّدَكَ بِنَصْرِهِ وَبِالْمُؤْمِنِينَ.۳

و اگر بخواهند تو را فریب دهند، خدا برای تو کافی است. او همان کسی است که تو را با یاری خود و مؤمنان، تقویت کرد).

در آیات قبل از آیه فوق، ابتدا بر لزوم آمادگی رزمی و افزایش قدرت جنگی اشاره شده است و سپس در باره صلح با دشمن بحث به میان آمده و به پیامبر صلی الله علیه و اله توصیه می‌شود: «در صورت تمایل آنها به صلح، تو نیز دست آنها را عقب نزن و تمایل نشان بده!».۴ امّا از آن‌جا که ممکن بود در پیشنهادهای صلح، نیرنگی در کار باشد و صلح را مقدمه‌ای برای ضربه غافلگیرانه‌ای قرار دهند، خداوند به ایشان اطمینان می‌دهد که از این موضوع، نگرانی به خود راه ندهد؛ زیرا خداوند، کفایت کار وی را می‌کند و در همه حال، پشتیبان اوست.۵

1.. (وَ لَا تَحْزَنْ عَلَيْهِمْ وَ لَا تَكُن فِى ضَيْقٍ مِّمَّا يَمْكُرُونَ) (سورۀ نمل، آیۀ ۷۰). نیز، ر.ک: سورۀ نحل، آیۀ ۱۲۷.

2.. (وَأَعِدُّوا لَهُم مَّا ٱسْتَطَعْتُم مِّن قُوَّةٍ وَمِن رِّبَاطِ ٱلْخَيْلِ تُرْهِبُونَ بِهِ عَدُوَّ ٱللَّهِ وَعَدُوَّكُمْ وَءَاخَرِينَ مِن دُونِهِمْ لَا تَعْلَمُونَهُمُ ٱللَّهُ يَعْلَمُهُمْ وَمَا تُنفِقُوا مِن شَىْ‏ءٍ فِى سَبِيلِ ٱللَّهِ يُوَفَّ إِلَيْكُمْ وَأَنتُمْ لَا تُظْلَمُونَ * وَإِن جَنَحُوا لِلسَّلْمِ فَاجْنَحْ لَهَا وَتَوَكَّلْ عَلَى ٱللَّهِ إِنَّهُ هُوَ ٱلسَّمِيعُ ٱلْعَلِيمُ * وَإِن يُرِيدُوا أَن يَخْدَعُوكَ فَإِنَّ حَسْبَكَ ٱللَّهُ هُوَ ٱلَّذِى أَيَّدَكَ بِنَصْرِهِ ‏وَبِالْمُؤْمِنِينَ * وَأَلَّفَ بَيْنَ قُلُوبِهِمْ لَوْ أَنفَقْتَ مَا فِى ٱلْأَرْضِ جَمِيعًا مَّا أَلَّفْتَ بَيْنَ قُلُوبِهِمْ وَلَـٰكِنَّ ٱللَّهَ أَلَّفَ بَيْنَهُمْ إِنَّهُ عَزِيزٌ حَكِيمٌ) (سورۀ انفال، آیۀ ۶۰ ـ ۶۳).

3.. سورۀ انفال، آیۀ ۶۲.

4.. (وَإِن جَنَحُوا لِلسَّلْمِ فَاجْنَحْ لَهَا) (سورۀ انفال، آیۀ ۶۱).

5.. تفسير نمونه، ج‏۷، ص۲۳۰؛ ترجمۀ تفسیر الميزان، ج‏۹، ص۱۵۵.


روش‌های توان‌افزایی در سختی‌ها
272

پیامبر اکرم صلی الله علیه و اله است۱. به گفته مفسّران، آیه فوق به دنبال تهدید پیامبر خدا صلی الله علیه و اله توسط بت‌پرستان مکّه نازل شده است.۲ آنها پیامبر صلی الله علیه و اله را از خشم و غضب بت‌ها بر حذر می‌داشتند، و می‌گفتند: از آنها بدگویی مکن، و بر خلاف آنها اقدام منما که تو را دیوانه می‌کنند و آزار می‌رسانند؛۳ امّا خدای تعالی در قالب استفهام انکاری، بر کافی بودن خویش نسبت به بنده‌اش تصریح و تأکید نمود تا وی با شجاعت و اعتماد کامل در برابر دشمنان مقاومت کند و از انبوه آنان و کمی همراهان، وحشت نکند.

اگر چه با توجّه به عبارت (وَيُخَوِّفُونَكَ بِالَّذِينَ مِن دُونِهِ) و آنچه در شأن نزول آن بیان شد، می‌توان جهت کفایت الهی در این آیه را مراقبت از تهدید و تحذیر دشمنان دانست، امّا اطلاق جمله بدون ذکر جنبه‌ای خاص، بیانگر بسندگی خدا در تمامی جهات و همه مهمّات زندگی خواهد بود.

ب ـ «حسب»

در قرآن کریم افزون بر ماده «کفی»، از واژه «حسب» نیز که از نظر معنا و مفهوم همانند کفایت است، برای بیان بسنده بودن خدای تعالی استفاده شده است. این ماده، دارای دو معنای اصلی است: شمارش و بسندگی.۴ این واژه در یازده آیه از آیات قرآن در معنای دوم ـ که مربوط به بحث ماست ـ به کار رفته است۵ و در هفت مورد آن از بسنده بودن خدای تعالی سخن به میان آمده است.۶

کاربردها

یادآوری بسنده بودن خدا در مواضع و جریان‌های گوناگون، به افزایش توان مؤمنان کمک نموده است که دو جریان زیر از نمونه‌های آن است.

1.. ترجمۀ تفسیر المیزان، ج‏۱۷، ص۳۹۶.

2.. ر. ک: ترجمۀ مجمع البیان، ج‏۲۱، ص۱۸۱؛ تفسیر نمونه، ج‏۱۹، ص۴۵۷.

3.. الکشّاف، ج‏۴، ص۱۲۹؛ الدر المنثور، ج‏۵، ص۳۲۸.

4.. معجم مقاييس اللغة، ج۲ ص۵۹ به نقل از دانش‌نامۀ عقايد اسلامی، ج‏۵، ص۴۵۷.

5.. سورۀ بقره، آیۀ ۲۰۶؛ سورۀ آل عمران، آیۀ ۱۷۳؛ سورۀ مائده، آیۀ ۱۰۴؛ سورۀ انفال، آیۀ ۶۲ و ۶۴؛ سورۀ توبه، آیۀ ۵۹، ۶۸ و ۱۲۹؛ سورۀ زمر، آیۀ ۳۸؛ سورۀ طلاق، آیۀ ۳؛ سورۀ مجادله؛ آیۀ ۸.

6.. سورۀ آل عمران، آیۀ ۱۷۳؛ سورۀ انفال، آیۀ ۶۲ و ۶۴؛ سورۀ توبه، آیۀ ۵۹ و ۱۲۹؛ سورۀ زمر، آیۀ ۳۸ و سورۀ طلاق، آیۀ ۳.

  • نام منبع :
    روش‌های توان‌افزایی در سختی‌ها
    سایر پدیدآورندگان :
    محسن عطاءالله
    تعداد جلد :
    1
    ناشر :
    انتشارات دارالحدیث
    محل نشر :
    قم
    تاریخ انتشار :
    1393
    نوبت چاپ :
    اول
تعداد بازدید : 22463
صفحه از 368
پرینت  ارسال به