207
روش‌های توان‌افزایی در سختی‌ها

(وَ اذْکُرُوا إِذْ أَنْتُمْ قَلیلٌ مُسْتَضْعَفُونَ فِی الْأَرْضِ تَخافُونَ أَنْ یَتَخَطَّفَکُمُ النَّاسُ فَآواکُمْ وَأَیَّدَکُمْ بِنَصْرِهِ وَرَزَقَکُمْ مِنَ الطَّیِّباتِ لَعَلَّکُمْ تَشْکُرُون.۱

و به یاد آورید هنگامی را که شما در زمین، گروهی اندک و مستضعف بودید. می‌ترسیدید مردم شما را بربایند. پس [خدا] به شما پناه داد و شما را به یاری خود نیرومند گردانید و از چیزهای پاک به شما روزی داد، باشد که سپاس‌گزاری کنید).

قبل از این آیه، چند دستور به مؤمنان داده شده است، اوّل، فرار نکردن از جنگ هنگام هجوم کفّار است که در آیه ۱۵ این سوره به آن اشاره شده است.۲ دوم، اطاعت از خدا و رسولش و پرهیز از نافرمانی اوست که در آیه ۲۰ بیان شده است.۳ سومین دستور که در آیه ۲۱ آمده است، نهی از همانندی با کسانی است که ادّعای ایمان دارند، ولی به مقتضای ایمانشان عمل نمی‌کنند.۴ چهارمین و پنجمین فرمان هم فرمان به اجابت و پذيرش دعوت حیات‌بخش خدا و پیامبر صلی الله علیه و اله و پرهیز از فتنه‌های فراگیر است که در آیات ۲۴ و ۲۵ به آن سفارش شده است.۵ این پنج دستور، به اضافه نهی از خیانت به خدا و پیامبر صلی الله علیه و اله و امانت‌ها که در آیه بعد از آیه مورد بحث، واقع شده است۶، همه از تکالیف دشواری است که عمل به آن، نیازمند صبر و بردباری است. لذا می‌توان یادآوری سختی‌های گذشته و بر طرف شدن آن در پرتو تأیید و یاری الهی را زمینه‌ساز تقویت نیروی صبر بر این تکالیف شش‌گانه دانست.۷ در آیه یادشده، نصرت خدا خطاب به مؤمنان، مورد تذکّر واقع شده بود.

1.. سورۀ انفال، آیۀ ۲۶.

2.. (يَا أَيُّهَا ٱلَّذِينَ ءَامَنُوا إِذَا لَقِيتُمُ ٱلَّذِينَ كَفَرُوا زَحْفًا فَلَا تُوَلُّوهُمُ ٱلْأَدْبَارَ) (سورۀ انفال، آیۀ ۱۵).

3.. (يَا أَيُّهَا ٱلَّذِينَ ءَامَنُوا أَطِيعُوا ٱللَّهَ وَرَسُولَهُ وَلَا تَوَلَّوْا عَنْهُ وَأَنتُمْ تَسْمَعُونَ) (سورۀ انفال، آیۀ ۲۰).

4.. (وَلَا تَكُونُوا كَالَّذِينَ قَالُوا سَمِعْنَا وَهُمْ لَا يَسْمَعُونَ) (سورۀ انفال، آیۀ ۲۱).

5.. (يَا أَيُّهَا ٱلَّذِينَ ءَامَنُوا ٱسْتَجِيبُوا لِلَّهِ وَلِلرَّسُولِ إِذَا دَعَاكُمْ لِمَا يُحْيِيكُمْ وَٱعْلَمُوا أَنَّ ٱللَّهَ يَحُولُ بَيْنَ ٱلْمَرْءِ وَقَلْبِهِ وَأَنَّهُ إِلَيْهِ تُحْشَرُونَ * وَٱتَّقُوا فِتْنَةً لَّا تُصِيبَنَّ ٱلَّذِينَ ظَلَمُوا مِنكُمْ خَاصَّةً وَٱعْلَمُوا أَنَّ ٱللَّهَ شَدِيدُ ٱلْعِقَابِ) (سورۀ انفال، آیۀ ۲۴ و ۲۵).

6.. (يَا أَيُّهَا ٱلَّذِينَ ءَامَنُوا لَا تَخُونُوا ٱللَّهَ وَٱلرَّسُولَ وَتَخُونُوا أَمَـٰنَاتِكُمْ وَأَنتُمْ تَعْلَمُونَ) (سورۀ انفال، آیۀ ۲۷).

7.. البته با توجّه به سیاق این آیات که مربوط به مبارزه و جنگ در راه خداست (ترجمۀ تفسیر الميزان، ج‏۹، ص۴۵)، می‌توان از مقتضیات ایمان (در دستور سوم) و از بارزترین مصادیق اطاعت و اجابت دعوت خدا و رسولش (در دستور دوم و چهارم)، پذیرش شرکت در نبرد با دشمنان دين را برشمرد که در دستور اوّل بیان شده است. همان طور که می‌تواند یکی از مصادیق فتنۀ دامنگیر (در دستور پنجم) و خیانت به خدا و پیامبر صلی الله علیه و اله (در دستور ششم)، فرار از جنگ باشد. از این رو، برگشت همۀ این دستورها و نواهی به یک چیز است و آن، حضور در میدان جنگ و پشت نکردن به دشمن. پس می‌توان یادآوری نصرت در این آیه را تقویت‌کنندۀ صبر و پایداری در جهاد راه خدا دانست.


روش‌های توان‌افزایی در سختی‌ها
206

(لَقَدْ نَصَرَکمُ اللَّهُ فی مَواطِنَ کَثیرَةٍ وَیوْمَ حُنَینٍ إِذْ أَعْجَبَتْکُمْ کثْرَتُکمُ فَلَمْ تُغْنِ عَنكُمْ شَیئاً وَضَاقَتْ عَلَيْكُمُ الْأَرْضُ بِمَا رَحُبَتْ ثمُ‏َّ وَلَّيْتُم مُّدْبِرِينَ * ثُمَّ أَنزَلَ اللَّهُ سَكِينَتَهُ عَلی‏ رَسُولِهِ وَعَلی الْمُؤْمِنِينَ وَأَنزَلَ جُنُودًا لَّمْ تَرَوْهَا وَعَذَّبَ الَّذِينَ كَفَرُواْ وَذَلِكَ جَزَاءُ الْكَافِرِينَ.۱

قطعاً خداوند شما را در مواضع بسياری ياری كرده است، و [نيز] در روز حُنَين آن هنگام كه شمارِ زيادتان شما را به شگفت آورده بود؛ ولی به هيچ وجه از شما دفع [خطر] نكرد، و زمين با همه فراخی بر شما تنگ گرديد. سپس در حالی كه پشت [به دشمن‏] كرده بوديد، برگشتيد. آن گاه خدا آرامش خود را بر فرستاده خود و بر مؤمنان فرود آورد، و سپاهيانی فرو فرستاد كه آنها را نمی‏ديديد، و كسانی را كه كفر ورزيدند، عذاب كرد، و سزای كافران همين بود).

یادآوری نصرت الهی و بیان امدادهای الهی از قبیل: نزول آرامش بر پیامبر صلی الله علیه و اله و مؤمنان، و فرستادن لشکریان نامرئی به عنوان مصادیق آن یاری، موجب تقویت روحی مسلمانان شد که یا به دلیل آسان شدن دشواری جهاد در راه خدا صورت گرفت، چه این که در آیات ابتدایی همین سوره،۲ مأمور به پیکار با مشرکین شده بودند،۳ و یا به جهت تحمّل‌پذیر شدن تکلیف دشواری که در دو آیه قبل۴ از آیه مورد بحث، بدان مأمور شده بودند و آن، قطع ارتباط با نزدیکانِ مشرکِ خویش بود.۵

از دیگر آیات مرتبط با این بحث آیه ۲۶ سوره مبارک انفال است که با یادآوری پناه دادن به مسلمانان و یاری نمودنشان در دوران سخت قبل از هجرت و اوایل بعثت، همچنین برخوردار شدنشان از روزی‌های پاک، آنان را برای انجام تکالیف و دستورهای الهی تقویت نموده است:

1.. سورۀ توبه، آیۀ ۲۵ و ۲۶.

2.. (فَإِذَا ٱنسَلَخَ ٱلْأَشْهُرُ ٱلْحُرُمُ فَاقْتُلُوا ٱلْمُشْرِكِينَ حَيْثُ وَجَدتُّمُوهُمْ وَخُذُوهُمْ وَٱحْصُرُوهُمْ وَٱقْعُدُوا لَهُمْ كُلَّ مَرْصَدٍ) (سورۀ توبه، آیۀ ۵. نیز، ر.ک: سورۀ توبه، آیۀ ۱۲ و ۱۴).

3.. التحریر و التنویر، ج‏۱۰، ص۵۷.

4.. (يَا أَيُّهَا ٱلَّذِينَ ءَامَنُوا لَا تَتَّخِذُوا ءَابَاءَكُمْ وَإِخْوَانَكُمْ أَوْلِيَاءَ إِنِ ٱسْتَحَبُّوا ٱلْكُفْرَ عَلَى ٱلْإِيْمَانَ وَمَن يَتَوَلَّهُم مِّنكُمْ فَأُولَائِكَ هُمُ ٱلظَّالِمُونَ) (سورۀ توبه، آیۀ ۲۳).

5.. مفاتیح الغیب، ج‏۱۶، ص۱۸؛ تفسیر نمونه، ج‏۷، ص۳۳۷.

  • نام منبع :
    روش‌های توان‌افزایی در سختی‌ها
    سایر پدیدآورندگان :
    محسن عطاءالله
    تعداد جلد :
    1
    ناشر :
    انتشارات دارالحدیث
    محل نشر :
    قم
    تاریخ انتشار :
    1393
    نوبت چاپ :
    اول
تعداد بازدید : 22594
صفحه از 368
پرینت  ارسال به