(لَقَدْ نَصَرَکمُ اللَّهُ فی مَواطِنَ کَثیرَةٍ وَیوْمَ حُنَینٍ إِذْ أَعْجَبَتْکُمْ کثْرَتُکمُ فَلَمْ تُغْنِ عَنكُمْ شَیئاً وَضَاقَتْ عَلَيْكُمُ الْأَرْضُ بِمَا رَحُبَتْ ثمَُّ وَلَّيْتُم مُّدْبِرِينَ * ثُمَّ أَنزَلَ اللَّهُ سَكِينَتَهُ عَلی رَسُولِهِ وَعَلی الْمُؤْمِنِينَ وَأَنزَلَ جُنُودًا لَّمْ تَرَوْهَا وَعَذَّبَ الَّذِينَ كَفَرُواْ وَذَلِكَ جَزَاءُ الْكَافِرِينَ.۱
قطعاً خداوند شما را در مواضع بسياری ياری كرده است، و [نيز] در روز حُنَين آن هنگام كه شمارِ زيادتان شما را به شگفت آورده بود؛ ولی به هيچ وجه از شما دفع [خطر] نكرد، و زمين با همه فراخی بر شما تنگ گرديد. سپس در حالی كه پشت [به دشمن] كرده بوديد، برگشتيد. آن گاه خدا آرامش خود را بر فرستاده خود و بر مؤمنان فرود آورد، و سپاهيانی فرو فرستاد كه آنها را نمیديديد، و كسانی را كه كفر ورزيدند، عذاب كرد، و سزای كافران همين بود).
یادآوری نصرت الهی و بیان امدادهای الهی از قبیل: نزول آرامش بر پیامبر صلی الله علیه و اله و مؤمنان، و فرستادن لشکریان نامرئی به عنوان مصادیق آن یاری، موجب تقویت روحی مسلمانان شد که یا به دلیل آسان شدن دشواری جهاد در راه خدا صورت گرفت، چه این که در آیات ابتدایی همین سوره،۲ مأمور به پیکار با مشرکین شده بودند،۳ و یا به جهت تحمّلپذیر شدن تکلیف دشواری که در دو آیه قبل۴ از آیه مورد بحث، بدان مأمور شده بودند و آن، قطع ارتباط با نزدیکانِ مشرکِ خویش بود.۵
از دیگر آیات مرتبط با این بحث آیه ۲۶ سوره مبارک انفال است که با یادآوری پناه دادن به مسلمانان و یاری نمودنشان در دوران سخت قبل از هجرت و اوایل بعثت، همچنین برخوردار شدنشان از روزیهای پاک، آنان را برای انجام تکالیف و دستورهای الهی تقویت نموده است:
1.. سورۀ توبه، آیۀ ۲۵ و ۲۶.
2.. (فَإِذَا ٱنسَلَخَ ٱلْأَشْهُرُ ٱلْحُرُمُ فَاقْتُلُوا ٱلْمُشْرِكِينَ حَيْثُ وَجَدتُّمُوهُمْ وَخُذُوهُمْ وَٱحْصُرُوهُمْ وَٱقْعُدُوا لَهُمْ كُلَّ مَرْصَدٍ) (سورۀ توبه، آیۀ ۵. نیز، ر.ک: سورۀ توبه، آیۀ ۱۲ و ۱۴).
3.. التحریر و التنویر، ج۱۰، ص۵۷.
4.. (يَا أَيُّهَا ٱلَّذِينَ ءَامَنُوا لَا تَتَّخِذُوا ءَابَاءَكُمْ وَإِخْوَانَكُمْ أَوْلِيَاءَ إِنِ ٱسْتَحَبُّوا ٱلْكُفْرَ عَلَى ٱلْإِيْمَانَ وَمَن يَتَوَلَّهُم مِّنكُمْ فَأُولَائِكَ هُمُ ٱلظَّالِمُونَ) (سورۀ توبه، آیۀ ۲۳).
5.. مفاتیح الغیب، ج۱۶، ص۱۸؛ تفسیر نمونه، ج۷، ص۳۳۷.