189
روش‌های توان‌افزایی در سختی‌ها

طبیعی است که فرمان نبردن از آنها و همراه نشدن با آنان، بلکه مخالفت با خواسته‌هایشان، اذیت و آزارهای آنها را به دنبال خواهد داشت؛ امّا پیامبر صلی الله علیه و اله مأمور می‌شود که آزارشان را واگذارد و خود مشغول به دفع آزار آنان نشود؛ بلکه خدا را وکیل خود در این دفع بداند،۱ و از آن جهت که تنها باید بر خدا توکّل نمود و نباید اعتماد بر او را با اتّکای به این و آن آمیخت، در فراخوان به توکّل، به عبارت «بر خدا توکّل کن» اکتفا نمی‌شود؛ بلکه جمله «خدا برای اعتماد کافی است» نیز اضافه می‌گردد تا از این خلط، جلوگیری شود.۲

شبیه به آیه پیش، آیه ۸۱ سوره نساء است که در آن پیامبر اکرم صلی الله علیه و اله ابتدا به روی‌گردانی از منافقانی که در جلسات شبانه و پنهانی خود به چاره‌اندیشی برای مخالفت با او می‌پرداختند، امر شده و سپس برای دور ماندن از پیامدهای احتمالی این بی‌اعتنایی، به توکّل و اعتماد بر خدا سفارش می‌شود:

(وَيَقُولُونَ طَاعَةٌ فَإِذَا بَرَزُواْ مِنْ عِندِكَ بَيَّتَ طَآئِفَةٌ مِّنْهُمْ غَيْرَ الَّذِي تَقُولُ وَاللّهُ يَكْتُبُ مَا يُبَيِّتُونَ فَأَعْرِضْ عَنْهُمْ وَتَوَكَّلْ عَلَى اللّهِ وَكَفَى بِاللّهِ وَكِيلاً.۳

آنها در حضور تو می‏گویند: فرمان‌برداریم؛ امّا هنگامی که از نزد تو بیرون می‏روند، جمعی از آنان بر خلاف گفته‏های تو، جلسات سرّی شبانه تشکیل می‏دهند. آنچه را در این جلسات می‏گویند، خداوند می‏نویسد. اعتنایی به آنها نکن! و بر خدا توکّل کن! کافی است که او یار و مدافع تو باشد).

تحمّل سخنان زشت و ناپسندی که به پیامبر صلی الله علیه و اله گفته می‌شد، صبر و شرح صدر فراوانی را می‌طلبید. خدای متعال برای ازدیاد نیروی بردباری پیامبر صلی الله علیه و اله در این جریانات، روش‌های متعدّدی را به کار بسته است که یکی از ‌آنها توصیه به توکّل و اعتماد بر اوست:

1.. ترجمۀ تفسیر المیزان، ج‏۱۶، ص۴۹۵.

2.. تفسیر هدایت، ج‏۱۰، ص۲۸۹.

3.. سورۀ نساء، آیۀ ۸۱.


روش‌های توان‌افزایی در سختی‌ها
188

این حدیث نشان می‌دهد تا چه اندازه پیامبر صلی الله علیه و اله در آن روز، تنها بود و چگونه در پاسخ دعوتش جز استهزا عکس‌العملی نداشتند. این جاست که آیات یادشده، نگرانی پیامبر صلی الله علیه و اله را در برابر نافرمانی و اعراض از دعوتش بر طرف می‌نماید و می‌فرماید: اگر به تو ایمان آوردند و پیروی‌ات کردند، آنان را دور خود جمع کن و پر و بال رأفت و رحمت برایشان بگستران، همان گونه که پرندگان هنگامی که می‌خواهند به جوجه‌های خود اظهار محبت کنند، بال‌های خود را می‌گسترند و پایین می‌آورند و آنان را زیر بال و پر می‌گیرند،۱ و اگر نافرمانی‌ات کردند، اولاً موضع خود را در مقابل آنان مشخص کن و اعلام کن که از رفتار آنها بیزاری! ثانیاً بر خداوند عزیز و رحیم، توکّل نما. این مخالفت‌ها هرگز تو را دل‌سرد نکند و کمی دوستان و پیروان در عزم آهنین تو اثر نگذارد، تو تنها نیستی، تکیه‌گاهت خداوندی است شکست ناپذیر و بسیار رحیم و مهربان.

از دیگر مشکلات فراروی پیامبر صلی الله علیه و اله در مسیر رسالت خویش، اذیت و آزارهای کافران و منافقان مسلمان‌نما بود که در مواجهه با آن به امر خدا، به سلاح توکّل و اعتماد بر او، مجهز می‌شود:

(وَلَا تُطِعِ الْكَافِرِينَ وَالْمُنَافِقِينَ وَدَعْ أَذَاهُمْ وَتَوَكَّلْ عَلَى اللَّهِ وَكَفَىٰ بِاللَّهِ وَكِيلًا.۲

و از کافران و منافقان اطاعت مکن، و به آزارهای آنها اعتنا منما، و بر خدا توکّل کن، و همین بس که خدا حامی و مدافع [تو] است).

در این آیه ـ که در مکّه و پنج سال قبل از هجرت نازل شده است ـ،۳ خداوند متعال خطاب به پیامبر گرامی‌اش می‌فرماید: از کافران و منافقان اطاعت مکن.۴

1.. (وَ ٱخْفِضْ جَنَاحَكَ لِمَنِ ٱتَّبَعَكَ مِنَ ٱلْمُؤْمِنِينَ) (سورۀ شعرا، آیۀ ۲۱۵).

2.. سورۀ احزاب، آیۀ ۴۸.

3.. تفسیر القمی، ج‏۲، ص۱۹۴.

4.. بدون شک پیامبر خدا صلی الله علیه و اله هرگز اطاعتی از کافران و منافقان نداشت؛ امّا اهمیت موضوع به قدری است که به عنوان تأکید برای شخص پیامبر صلی الله علیه و اله و هشدار و سرمشقی برای دیگران، روی این موضوع مخصوصاً تکیه شده است؛ چه این‌که تاریخ اسلام نشان می‏دهد که بارها کافران و یا گروه‏هایی از منافقان کوشیدند ایشان را گاه از طریق تهدید و گاه از طریق دادن امتیازات، به سازش و تسلیم بکشانند، و اگر برابر یکی از این پیشنهادها انعطاف و نرمشی به خرج می‏داد، پایه‏های انقلاب اسلامی فرو می‏ریخت و تلاش‌ها هرگز به نتیجه نمی‏رسید (ر. ک: تفسیر نمونه، ج‏۱۷، ص۳۶۷).

  • نام منبع :
    روش‌های توان‌افزایی در سختی‌ها
    سایر پدیدآورندگان :
    محسن عطاءالله
    تعداد جلد :
    1
    ناشر :
    انتشارات دارالحدیث
    محل نشر :
    قم
    تاریخ انتشار :
    1393
    نوبت چاپ :
    اول
تعداد بازدید : 22775
صفحه از 368
پرینت  ارسال به