183
روش‌های توان‌افزایی در سختی‌ها

مبارزه و جهاد شود، از دل بیرون خواهد رفت۱. کسی که به جنگ رفته و با دشمن رو به رو شده، می‌داند که در جنگ، خون‌ها ریخته می‌شود، و باید برای رسیدن به هدف، ناملایمات زیادی را تحمّل نماید. چنین شخصی با یادآوری این‌که خدای تعالی معبود و پروردگار اوست، و مرگ و حیات به دست اوست و می‌تواند او را در این حال یاری نماید، همه فکرش متوجّه رسیدن به هدفش است و از سختی‌های پیش رویش باکی ندارد و در پرتو این ذکر و یاد، احساس می‌نماید که در میدان مبارزه، تنها نیست و تکیه‌گاه نیرومندی دارد که هیچ قدرتی در برابر آن مقاومت نمی‌کند.۲

چنانچه ملاحظه شد، در تمامی این آیات، سفارش به یاد خدا بخصوص، تسبیح و تحمید او، بعد از توصیه به صبر و بردباری یا استقامت بیان شده است. چنین ترتیبی، بیانگر نقش یاد خدا در افزایش نیروی صبر و استقامت است.

افزون بر این آیات ـ که امر به تسبیح و حمد خدا قرین با امرِ به صبر بود ـ، گاهی هم سفارش به تسبیح و ستایش پروردگار پس از بیان علم خدا به اندوه و دلتنگی پیامبر صلی الله علیه و اله به خاطر گفته‌های ناپسند مخالفانش وارد شده است:

(وَلَقَدْ نَعْلَمُ أَنَّكَ يَضِيقُ صَدْرُكَ بِمَا يَقُولُونَ * فَسَبِّحْ بِحَمْدِ رَبِّكَ وَكُن مِّنَ السَّاجِدِينَ * وَاعْبُدْ رَبَّكَ حَتَّی يَأْتِيَكَ الْيَقِينُ.۳

ما می‌دانیم که سینه تو به سبب آنچه می‌گویند تنگ می‌شود. پس با ستایش پروردگارت تسبیح بگو و از سجده‌کنندگان باش و تا دم مرگ، پروردگارت را عبادت کن!).

سخنانی که باعث تنگیِ سینه پیامبر و ناراحتی او می‌شد، همان استهزاهایی است

1.. ترجمۀ تفسیر المیزان، ج‏۹، ص۱۲۵؛ تفسیر نمونه، ج‏۷، ص۱۹۵.

2.. چنان‌که امام سجاد علیه السلام در دعای معروف صحیفه ـ که برای مرزبانان اسلام خوانده ـ به پیشگاه خدا چنین عرض می‏کند: «وَأنْسِهِمْ عِنْدَ لِقَائِهِمُ الْعَدُوَذِکرَ دُنْیاهُمُ‏ الْخَدَّاعَةِ الْغَرُورِ، وَامْحُ عَنْ قُلُوبِهِمْ خَطَرَاتِ الْمَالِ الْفَتُونِ، وَاجْعَلِ الْجَنَّةَ نُصْبَ أعْینِهِم‏‏؛ پروردگارا! [در پرتو یاد خویش] یاد دنیای فریبنده را از دل این پاسداران مبارز بیرون کن، و توجّه به زرق و برق اموال را از قلب آنها دور ساز، و بهشت را در برابر چشمان فکر آنها قرار ده» (الصحیفۀ السجّادیة، دعای ۲۷).

3.. سورۀ حجر، آیۀ ۹۸ و ۹۹.


روش‌های توان‌افزایی در سختی‌ها
182

مداومت بر ذکر پروردگار در صبح و عصر و سجود و تسبیح شبانه را بعضی بخصوص نمازهای پنج‌گانه، یا به اضافه نماز شب، یا ویژه نماز صبح و عصر و مغرب و عشا تفسیر کرده‏اند،۱ و برخی این نمازها را مصداق‌هایی از ذکر مستمر الهی، و تسبیح و سجده در پیشگاه مقدّس او دانسته‌اند.۲

در آیه ۵۵ سوره مبارک غافر، دستور به تسبیح خداوند و حمد و ستایش او همراه با امر به استغفار از گناهان وارد شده است که همه آنها باز، بعد از فرمان به صبر و استقامت بیان شده است.

(فَاصْبِرْ إِنَّ وَعْدَ اللَّهِ حَقٌّ وَاسْتَغْفِرْ لِذَنْبِك وَسَبِّحْ بِحَمْدِ رَبِّك بِالْعَشِی وَالْإِبْکار.۳

پس [ای پیامبر!] شکیبایی پیشه کن که وعده خدا حق است، و برای گناهت استغفار کن، و هر صبح و شام، تسبیح و حمد پروردگارت را به جا آور!).

فرمان به ذکر و یاد خدا پس از توصیه به صبر و پایداری، تنها به پیامبر صلی الله علیه و اله اختصاص ندارد؛ بلکه مؤمنانی که در میدان جهاد حاضر شده‌اند نیز پس از امر به ایستادگی و ثبات قدم نشان دادن، به ذکر فراوان خدا سفارش شده‌اند:

(يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُواْ إِذَا لَقِيتُمْ فِئَةً فَاثْبُتُواْ وَاذْكُرُواْ اللّهَ كَثِيرًا لَّعَلَّكُمْ تُفْلَحُونَ.۴

ای کسانی که ایمان آورده‌اید! هنگامی که [در میدان نبرد] با گروهی رو به رو می‌شوید، ثابت‌قدم باشید! و خدا را فراوان یاد کنید، تا رستگار شوید!).

در این آیه ـ که مربوط به جنگ «بدر» است ـ ۵ امر به ذکر خدا با کلمه «کثیراً» تأکید شده است؛ چرا که در میدان‌های جنگ هر لحظه، صحنه‌هایی که انسان را به دوستیِ زندگی فانی دنیوی وادار سازد، تکرار می‌شود.۶ بنا بر این، با یاد و عشق فراوان خدا، عشق همسر و فرزند و مال و مقام و هر آنچه باعث سستی در امر

1.. ترجمۀ تفسیر المیزان، ج‏۲۰، ص۲۲۶.

2.. تفسير نمونه، ج‏۲۵، ص۳۷۹.

3.. سورۀ غافر، آیۀ ۵۵.

4.. سورۀ انفال، آیۀ ۴۵.

5.. تفسیر کوثر، ج‏۴، ص۳۸۰.

6.. ترجمۀ تفسیر المیزان، ج‏۹، ص۱۲۵؛ تفسیر نمونه، ج‏۷، ص۱۹۵.

  • نام منبع :
    روش‌های توان‌افزایی در سختی‌ها
    سایر پدیدآورندگان :
    محسن عطاءالله
    تعداد جلد :
    1
    ناشر :
    انتشارات دارالحدیث
    محل نشر :
    قم
    تاریخ انتشار :
    1393
    نوبت چاپ :
    اول
تعداد بازدید : 22730
صفحه از 368
پرینت  ارسال به