153
روش‌های توان‌افزایی در سختی‌ها

(قَالَ عَسَى رَبُّكُمْ أَن يُهْلِكَ عَدُوَّكُمْ وَيَسْتَخْلِفَكُمْ فِي الأَرْضِ فَيَنظُرَ كَيْفَ تَعْمَلُونَ.۱

اميد است كه پروردگارتان دشمن شما را هلاک كند و شما را روی زمين جانشين [آنان‏] سازد. آن گاه بنگرد تا چگونه عمل می‏كنيد).

از بررسی آیاتی که گذشت، این مطلب قابل برداشت است که درک این واقعیت که پیروزیِ حق بر باطل به عنوان یکی از مصادیق وعده‌های حتمی الهی، حق و ثابت خواهد بود، باعث می‌شود که اهل حق، در مسیرشان دل‌گرم و مقاوم باشند و از اصرار اهل باطل بر کفر و حق‌گریزی خویش و غلبه ظاهری آنان، گمان غلبه بر خدای سبحان و اراده او، برایشان حاصل نگردد. شاید از این روست که در بیشتر آیاتی که پیامبر خدا صلی الله علیه و اله به صبر و پایداری در برابر کارشکنی‌های دشمنان توصیه شده است، این سفارش، با تأکید بر حقانیت وعده‌های الهی، داده شده است.۲

ناگفته نماند که در گروهی از آیات، به مصادیقی از پیروزی برخی از انبیا و مؤمنان اشاره شده است.۳ این آیات نیز در نوع خود، موجب افزایش دل‌گرمی و دل‌خوشی پیامبر صلی الله علیه و اله و مؤمنان هستند؛ زیرا آگاهی از برخورداری انبیای پیشین از نصرت و یاری پروردگار، نشانه عملی شدن این وعده خواهد بود و در نتیجه، تسلیت خاطر و دل‌گرمی پیامبر صلی الله علیه و اله را در پی خواهد داشت. البته روشن است که مراد از پیروزی در تمامی این آیات، تنها پیروزی و غلبه ظاهری و جسمانی نیست،

1.. سورۀ اعراف، آیۀ ۱۲۹.

2.. ر. ک: سورۀ غافر، آیۀ ۵۵ و ۷۷؛ سورۀ روم، آیۀ ۶۰.

3.. از جمله مصادیق نصرت الهی می‌توان به این موارد اشاره نمود: نصرت نوح علیه السلام: (فَنَجَّيْنَاهُ وَ مَن مَّعَهُ فِى ٱلْفُلْكِ) (سورۀ یونس، آیۀ ۷۳)؛ نصرت ابراهیم علیه السلام: (يَـٰنَارُ كُونِى بَرْدًا وَسَلَامًا) (سورۀ انبیا، آیۀ ۶۹)؛ نصرت لوط علیه السلام: (إِذْ نَجَّيْنَاهُ وَ أَهْلَهُ أَجْمَعِينَ) (سورۀ صافات، آیۀ ۱۳۴)؛ نصرت شعیب علیه السلام: (نَجَّيْنَا شُعَيْبًا وَ ٱلَّذِينَ ءَامَنُوا مَعَهُ) (سورۀ هود، آیۀ ۹۴)؛ نصرت صالح علیه السلام: (نَجَّيْنَا صَـٰـلِحًا وَٱلَّذِينَ ءَامَنُوا مَعَهُ) (سورۀ هود، آیۀ ۶۶)؛ نصرت هود علیه السلام: (نَجَّيْنَا هُودًا وَ ٱلَّذِينَ ءَامَنُوا مَعَهُ) (سورۀ هود، آیۀ ۵۸)؛ نصرت یونس علیه السلام: (وَ نَجَّيْنَاهُ مِنَ ٱلْغَمِّ) (سورۀ انبیا، آیۀ ۸۸)؛ نصرت موسی علیه السلام: (وَ أَنجَيْنَا مُوسَىٰ وَ مَن مَّعَهُ أَجْمَعِينَ) (سورۀ شعرا، آیۀ ۶۵)؛ نصرت عیسی علیه السلام: (إِنِّى مُتَوَفِّيكَ وَرَافِعُكَ إِلَىَّ) (سورۀ آل‌عمران، آیۀ ۵۵)؛ نصرت یوسف علیه السلام: (وَ كَذَٰلِكَ مَكَّنَّا لِيُوسُفَ فِى ٱلْأَرْضِ يَتَبَوَّأُ مِنْهَا حَيْثُ يَشَاءُ) (سورۀ یوسف، آیۀ ۵۶) و نصرت مؤمنان: (وَلَقَدْ نَصَرَكُمُ ٱللَّهُ بِبَدْرٍ وَأَنتُمْ أَذِلَّةٌ) (سورۀ آل‌عمران، آیۀ ۱۲۳؛ تفسیر نور، ج‏۱۰، ص۲۶۷).


روش‌های توان‌افزایی در سختی‌ها
152

در این آیه، ابتدا به شدّت سختی‌ها و تداوم مشكلات پيامبران گذشته و پیروان آنان‏ پرداخته و سپس در پاسخ درخواست یاری الهی از جانب آنان، به آنها وعده پیروزی نزدیک الهی داده شده است. آيه، گويای آن است كه انبيا و مؤمنان، زمانی منتظر نصرت الهی بودند كه سختی‏های فراوانی را تحمّل كرده بودند. در این حال، اعلام نزدیک بودن پیروزی از جانب خدا آنها را امیدوار ساخته است.

گاهی هم رهبران الهی برای آرامش‌بخشی به پیروانشان این روش را به کار گرفته‌اند. نمونه آن در باره قوم بنی اسرائیل هنگامی که از جانب فرعون، مورد تهدید واقع شدند، صورت گرفت. موسی علیه السلام پس از تصميم فرعون به سركوبی بنی‏اسرائيل، قومش را به استعانت از خدا و صبر و مقاومت در برابر آزارهای فرعونيان فراخواند و برای تسلیت بخشیدن به آنان از مالکیت خدا بر زمین و نفوذ مشیّت او در به حاکمیت رساندن هر بنده‌ای که بخواهد، خبر داد و سپس سرانجام نیک را از آنِ تقواپیشگان دانست:

(...قَالَ سَنُقَتِّلُ أَبْنَاءَهُمْ وَنَسْتَحْی نِسَاءَهُمْ وَإِنَّا فَوْقَهُمْ قَهِرُونَ * قَالَ مُوسی‏ لِقَوْمِهِ اسْتَعِينُواْ بِاللَّهِ وَاصْبرُِواْ إِنَّ الْأَرْضَ لِلَّهِ يُورِثُهَا مَن يَشَاءُ مِنْ عِبَادِهِ وَالْعَقِبَةُ لِلْمُتَّقِين.۱

[فرعون‏] گفت: «به زودی پسرانشان را می‏كُشيم و زنانشان را زنده نگاه می‏داريم، و ما بر آنان مسلّطيم». موسی به قوم خود گفت: «از خدا ياری جوييد و پايداری ورزيد، كه زمين از آنِ خداست. آن را به هر كس از بندگانش كه بخواهد می‏دهد و فرجام [نيک] برای پرهيزگاران است).

در واقع، موسی علیه السلام با این جملات به حاکمیت یافتن بنی اسرائیل و نابودی فرعونیان بشارت داد که خود، نوعی امیدوار ساختن و در انتظار نصرت قرار دادن آنها بود. امّا روشن‌تر از آن در آیه بعد از آیه یادشده، بیان شده است که وقتی بنی اسرائیل در مقام شکایت از ظلم و ستم فرعونیان به موسی علیه السلام گفتند: «هم پیش از بعثت تو در عذاب بودیم و هم بعد از آمدن تو رنج می‌کشیم!»،۲ این بار موسی علیه السلام صریح‌تر از قبل به آنها امیدواری داد و از روش انتظار پیروزی در آینده استفاده نمود و فرمود:

1.. سورۀ اعراف، آیۀ ۱۲۷ و ۱۲۸.

2.. (قَالُوا أُوذِينَا مِن قَبْلِ أَن تَأْتِيَنَا وَمِنْ بَعْدِ مَا جِئْتَنَا) (سورۀ اعراف، آیۀ ۱۲۹).

  • نام منبع :
    روش‌های توان‌افزایی در سختی‌ها
    سایر پدیدآورندگان :
    محسن عطاءالله
    تعداد جلد :
    1
    ناشر :
    انتشارات دارالحدیث
    محل نشر :
    قم
    تاریخ انتشار :
    1393
    نوبت چاپ :
    اول
تعداد بازدید : 22575
صفحه از 368
پرینت  ارسال به