15
روش‌های توان‌افزایی در سختی‌ها

در پایان، از رئیس محترم مؤسّسه علمی ـ فرهنگی دارالحدیث حضرت آیة الله ری شهری که زمینه به انجام رسیدن چنین پژوهش‌هایی را به وجود می‌آورند، تشکّر می‌کنم. همچنین از استاد ارجمند حجة الاسلام والمسلمین جناب دکتر عبّاس پسندیده، معاون محترم پژوهشکده اخلاق و روان‌شناسی اسلامی و مدیر گروه روان‌شناسی اسلامی این پژوهشکده که طرّاح اصلی این موضوع بودند و در این راه، با بردباری و دلسوزی تمام، این جانب را یاری کردند، قدردانی می‌کنم و از صمیم قلب از ایشان سپاس‌گزارم. بی تردید اگر راه‌نمایی‌ها و دقّت‌های محققانه ایشان نمی‌بود، این پژوهش به ثمر نمی‌نشست. از استاد عزیز حجة الاسلام و المسلمین جناب دکتر عبدالهادی مسعودی، رئیس پژوهشکده تفسیر اهل بیت علیهم السّلام که با مشاوره‌های مفید خود بر غنای این اثر افزودند و نیز از همه دست‌اندرکاران در مدیریت آماده‌سازی کتاب و انتشارات مؤسّسه که زمینه نشر این اثر را فراهم نمودند، تشکر و قدردانی می‌نمایم. همچنین از همسر محترمم که با بردباری و متانت، بهترین کمک را به این جانب نمودند و پدر و مادر گرامی‌ام سپاس‌گزارم. از خداوند متعال برای همه این عزیزان و دیگر دوستانی که در این راه، یاری‌ام کردند، توفیق روزافزون و اجر و پاداش جزیل طلب می‌کنم. امید که این تلاش‌ها خُرسندی خدا و حجّت بر حقّش را به دنبال داشته باشد!

محسن عطاءاله

Ataallahqom@gmail.com


روش‌های توان‌افزایی در سختی‌ها
14

کشف و استخراج ۳۲ روش قرآنی، مهم‌ترین یافته این پژوهش است که به کارگیری آنها در هنگامه‌های دشوار، موجب افزایش قدرتِ صبر و تحمّل انسان می‌گردد. این روش‌های تقویتی، در دو بخش کلّی به افزایش نیروی بردباری کمک می‌کنند. در بخش اوّل، از راهبُرد «تقویت با تکیه بر توانایی‌ها و رفتارهای خود فرد» استفاده می‌شود که به روش‌های «خودتقویتی» نا‌م‌گذاری شده‌اند. این بخش، دارای شش فصل است. در فصل نخست به روش‌های مقایسه‌محور اشاره شده است. در فصل بعدی، روش‌هایی بیان شده‌اند که به کمک آنها وظایف و انتظارات فرد، تعدیل می‌شوند و به تقویت او می‌انجامد. فصل سوم به روش‌هایی اختصاص دارد که با تبدیل یکی از ابعاد مشکل و یا مرجع آن موجب تقویت می‌شوند. تقویت‌هایی که از انتظار گشایش و نصرت، همچنین سرانجام صبر و فرجام ایجادکنندگان سختی حاصل می‌شود، در فصل چهارم جای دارند. در فصل پنجم، تقویت‌هایی که در توانمندی‌های معنوی مشترک هستند، مورد بحث قرار گرفته‌اند. در فصل پایانیِ این بخش، سه روش تقویتی مستقل که از وجه جامعی برخوردار نیستند، مطرح شده‌اند.

امّا بخش دوم ـ که در آن از راهبُرد «تقویت با توجّه دادن به صفات الهی» استفاده شده است و از آنها با عنوان روش‌های «خداتقویتی» یاد می‌شود ـ، مشتمل بر دو فصل است. در فصل اوّل، تقویت‌های حمایتی جای دارند که وجه مشترک تمامی آنها توجّه به پشتیبانیِ الهی است. در فصل دوم نیز روش‌هایی بیان شده که در آنها به تضعیف نیروهای مخالف و ایجادکننده سختی اشاره شده است.

شناسایی موقعیّت‌های ناخوشایند و جریان‌های دشوار مطرح شده در قرآن، از دیگر یافته‌های این اثر است که در تبیین کاربردهای روش‌های به دست آمده، بدان اشاره شده است.

بی‌شک، هیچ پژوهشی مصون از اشتباه نیست و بالندگی و تکامل آن، در گرو نقد و اظهار نظر صاحب‌نظران گران‌قدر است. از این رو، پیشاپیش از عزیزانی که عیب‌هایم را برایم هدیه می‌آورند، سپاس‌گزارم و با کمال خُرسندی، منتظر دریافت نقدهای خیرخواهانه و پیشنهادهای سازنده ایشان هستم.

  • نام منبع :
    روش‌های توان‌افزایی در سختی‌ها
    سایر پدیدآورندگان :
    محسن عطاءالله
    تعداد جلد :
    1
    ناشر :
    انتشارات دارالحدیث
    محل نشر :
    قم
    تاریخ انتشار :
    1393
    نوبت چاپ :
    اول
تعداد بازدید : 22728
صفحه از 368
پرینت  ارسال به