سختیها گرفتار بیصبری میشوند. در مقابل، شخصی که پیش از قرار گرفتن در موقعیت ناخوشایند، از وقوع آن آگاه میگردد، طبیعتاً خود را برای رویارویی و عبور از آن آماده میکند. بنا بر این، آگاهی از اینکه قرار است سختیهایی برای انسان پیش آید، موجب خواهد شد تا انسان، پیش از به وجود آمدن سختی، انتظار آن را بکشد و خود را برای پذیرش سختی آماده کند. ایجاد زمینه و آمادگی به نوعی واکسینه نمودن شخص در برابر حوادث است تا استعدادهای او برای تصمیمگیری و ابراز واکنش صحیح، شکوفا گردد.
کاربردها
در این جا به نمونههایی از کاربرد قرآنی این روش اشاره میشود.
یک. آزمایش و اذیت
پیشگویی خداوند در باره این که مسلمانان در مال و جان خویش مورد آزمایش قرار خواهند گرفت و این که به آنان از جانب اهل کتاب و مشرکان، اذیت و آزار فراوانی خواهد رسید، از این باب به شمار میرود. خدای تعالی در سوره آلعمران، پس از بیان مسئله امتحان مؤمنان۱ و نیز بعد از نقل سخنان یهودیان که ممکن بود باعث سستی مسلمانان شود،۲ در آیه ۱۸۶ این سوره، با بیان اینکه مسئله آزمایش از یک سو، و گفتارهای پنهانی و زخم زبان اهل کتاب از سوی دیگر، مواردی هستند که مؤمنان در آینده همواره با آن رو به رو خواهند بود، آنان را برای تحمّل چنین رویدادی آماده میسازد:۳
(لَتُبْلَوُنَّ فیِ أَمْوَالِکمْ وَأَنفُسِکمْ وَلَتَسْمَعُنَّ مِنَ الَّذِینَ أُوتُواْ الْکتَابَ مِن قَبْلِکمْ وَمِنَ الَّذِینَ أَشرَکواْ أَذًی کثِیرًا وَإِن تَصْبرُِواْ وَتَتَّقُواْ فَإِنَّ ذَلِكَ مِنْ عَزْمِ الْأُمُور.۴
به یقین [همه شما] در اموال و جانهای خود، آزمایش میشوید! و از کسانی که پیش از شما به آنها کتاب [آسمانی] داده شده [یعنی یهود]، و از مشرکان، سخنان آزاردهنده فراوان خواهید شنید!).
1.. (مَّا كَانَ ٱللَّهُ لِيَذَرَ ٱلْمُؤْمِنِينَ عَلَىٰ مَا أَنتُمْ عَلَيْهِ حَتَّىٰ يَمِيزَ ٱلْخَبِيثَ مِنَ ٱلطَّيِّبِ...) (سورۀ آل عمران، آیۀ ۱۷۹).
2.. (لَّقَدْ سَمِعَ ٱللَّهُ قَوْلَ ٱلَّذِينَ قَالُوا إِنَّ ٱللَّهَ فَقِيرٌ وَنَحْنُ أَغْنِيَاءُ...) (سورۀ آل عمران، آیۀ ۱۸۱).
3.. ترجمۀ تفسیر الميزان، ج۴، ص۱۳۱.
4.. سورۀ آل عمران، آیۀ ۱۸۶.