253
روش‌های توان‌افزایی در سختی‌ها

دو. نگرانی از فقر

طبق نقل برخی از تفاسیر، هنگامی که خداوند دستور داد که مسلمانان از مکّه هجرت کنند، آنها از فقر و تنگ‌دستی ترسیدند و گفتند: «ما چگونه به شهری برویم که وسیله زندگانی در آن شهر برای ما آماده نیست». در این هنگام آیه زیر نازل شد:۱

(وَكَأَيِّن مِن دَابَّةٍ لَا تَحْمِلُ رِزْقَهَا اللَّهُ يَرْزُقُهَا وَإِيَّاكُمْ وَهُوَ السَّمِيعُ الْعَلِيمُ.۲

چه بسا جنبنده‌ای که قدرت حمل روزیِ خود را ندارد، خداوند او و شما را روزی می‌دهد و او شنوا و داناست).

خدای تعالی در چند آیه قبل از آیه فوق، مؤمنان را به مهاجرت نمودن از وطن خویش ترغیب می‌نماید.۳ اینک در این آیه به آنها دلخوشی می‌دهد تا اگر خواستند در راه خدا مهاجرت کنند، از جهت رزق، نگرانی نداشته باشند.۴ برای این منظور، علاوه بر مطرح نمودن رازقیت خویش و حتمیّت رزق‌رسانی به تمامی جنبندگان، با بیان شنوایی و دانایی خویش، نگرانیِ مهاجران را از این بابت بر طرف نموده است؛ چه این که او هم دانای به نیازهای آفریده خویش است، و هم شنوای حاجت آنان. پس به مقتضای این دو صفت به آنان روزی می‌دهد. همچنان که در دو آیه بعد از آن نیز، پس از بیان این حقیقت که گشایش و تقدیر روزی بندگان به دست اوست، بر گستره آگاهی خویش تأکید فرموده است:

(اللَّهُ یَبْسُطُ الرِّزْقَ لِمَنْ یَشاءُ مِنْ عِبادِهِ وَیَقْدِرُ لَهُ إِنَّ اللَّهَ بِکُلِّ شَیْ‌ءٍ عَلِیمٌ.۵

خداوند، روزی را برای هر کس از بندگانش بخواهد، گسترده می‌کند، و برای هر کس بخواهد، محدود می‌سازد. خداوند به همه چیز، داناست!).

1.. التبيان فی تفسير القرآن، ج‏۸، ص۲۲۲؛ الکشّاف، ج‏۳، ص۴۶۲.

2.. سورۀ عنکبوت، آیۀ ۶۰.

3.. (يَـعِبَادِىَ ٱلَّذِينَ ءَامَنُوا إِنَّ أَرْضِى وَاسِعَةٌ فَإِيَّاىَ فَاعْبُدُونِ) (سورۀ عنکبوت، آیۀ ۵۶).

4.. ترجمۀ تفسیر الميزان، ج‏۱۶، ص۲۱۸.

5.. سورۀ عنکبوت، آیۀ ۶۲.


روش‌های توان‌افزایی در سختی‌ها
252

بعثت، مأموریّت خود را به طور پنهانی انجام داده بود، فرمان یافت که آشکارا مردم را به سوی خدا و آموزه‌های اسلام دعوت کند و به دشمنی‌ها و کارشکنی‌های مشرکان اهمیّت ندهد. بدیهی است که با علنی شدن دعوت و به دنبال آن در هم ریختن نظام شرک و بت‌پرستی، مخالفت‌ها و دشمنی‌های مشرکان بیشتر می‌شد. از این رو، خداوند در این آیات از راه‌های مختلف به دلداری و تقویت روحیه ایشان پرداخته و با تعابیر گوناگون، حمایت همه‌جانبه خویش را از وی اعلام می‌دارد. ابتدا به پیامبرش اطمینان می‌دهد که او را یاری خواهد کرد و شرّ استهزاگران را از وی دفع می‌نماید. در ادامه، پس از معرفی این مسخره کنندگان، از آگاهی خویش بر دلتنگی و ناراحتی پیامبر صلی الله علیه و اله از گفته‌های آنان خبر می‌دهد و پس از آن، ایشان را به تسبیح خدا و سجده و عبادت توصیه می‌کند. شاهد بحث ما اعلام آگاهی خدا از دلتنگی پیامبر صلی الله علیه و اله است که در این آیه بیان شده است:

(وَلَقَدْ نَعْلَمُ أَنَّكَ يَضِيقُ صَدْرُكَ بِمَا يَقُولُونَ.۱

و قطعاً می‌دانیم که سینه تو از آنچه می‌گویند، تنگ می‌شود).

واژه «ضیق» به معنای تنگی و ضدّ وسعت و گشایش است.۲ این واژه در چهار آیه، همراه با کلمه «صدر» به معنای سینه آمده است.۳ «ضیق صدر» به معنای تنگی سینه و در مقابل «شرح صدر» یا «سعه صدر» به معنای گشادگی و وسعت سینه، استعمال می‌گردد. مراد از صدر در این تعابیر، قلب و روح آدمی است۴ و تنگی و گشایش آن، به معنای گنجایش روح برای قبول حقایق و عدم آن خواهد بود.۵ تعلّق علم خدا در این آیه، دلتنگی پیامبر صلی الله علیه و اله بیان شده است. خدای تعالی با این بیان، پیامبر گرامی‌اش را که همواره از سخنان کینه‌توزانه مشرکان ناراحت می‌شد و غمی جانکاه در دل او می‌نشست، تسلیت و دلداری داده است.۶

1.. سورۀ حجر، آیۀ ۹۷.

2.. لسان العرب، ج‏۱۰، ص۲۰۸؛ مفردات الفاظ القرآن، ص۵۱۳.

3.. افزون بر آیۀ فوق، ر. ک: سورۀ انعام، آیۀ ۱۲۵؛ سورۀ هود، آیۀ ۱۲؛ سورۀ شعرا، آیۀ ۱۳.

4.. تفسير نمونه، ج‏۵، ص۴۳۴.

5.. ترجمۀ تفسیر الميزان، ج‏۷، ص۴۷۰.

6.. همان، ج‏۱۲، ص۲۸۷؛ ترجمۀ مجمع البیان، ج‏۱۳، ص۲۲۰؛ مفاتیح الغیب، ج‏۱۹، ص۱۶۵؛ التحریر و التنویر، ج‏۱۳، ص۷۲.

  • نام منبع :
    روش‌های توان‌افزایی در سختی‌ها
    سایر پدیدآورندگان :
    محسن عطاءالله
    تعداد جلد :
    1
    ناشر :
    انتشارات دارالحدیث
    محل نشر :
    قم
    تاریخ انتشار :
    1393
    نوبت چاپ :
    اول
تعداد بازدید : 22768
صفحه از 368
پرینت  ارسال به