23
روش‌های توان‌افزایی در سختی‌ها

مفاهیم اخلاقی، صفات صابران و یا آثار و برکات صبر، بسنده شده است.۱

هرچند این تحقیقات در جای خود بسیار مفید و سودمند بودند و در مرحله‌ای باید انجام می‌گرفتند، امّا در این مرحله، نوبت آن است که بدون گرفتار شدن در بند واژه‌ها، به دنبال کشف و استخراج عواملی باشیم که به وسیله آنها قدرت صبر و تحمّل انسان افزایش یابد؛ کاری که در معدودی از پژوهش‌های پیشین، از نگاه روایات ائمّه معصوم علیهم السّلام صورت گرفته است، امّا هنوز نسبت به کشف آموزه‌های خداوند متعال در باره این عوامل، پژوهش مستقل و قابل توجّهی انجام نشده است. البته در لابه لای این تحقیقات در مواردی از آیات قرآن نیز استفاده شده است؛ امّا گاه تنها به عنوان شاهد و مؤیّد مطلب مورد استفاده قرار گرفته‌اند،۲ و گاه به این دلیل ‌که به صورت مستقل به این موضوع نپرداخته‌اند، بلکه به عنوان شاخه‌ای از دیگر مباحث، آن را مورد بررسی قرار داده‌اند، به تمامی روش‌ها دست پیدا نکرده‌اند و در نتیجه، به گونه‌ای ناقص و ناتمام‌اند۳، چنان‌که در بعضی از آنها تنها روش‌های

1.. از این موارد می‌توان به کتاب الصبر و الثواب علیه نوشتۀ ابی بکر عبد الله بن محمّد بن ابی الدنیا (م۲۸۱ق)، اشاره کرد که در قالب ۱۹۶ نکته از تفسیر و اخبار و حکایات، به تفسیر برخی آیات صبر و بیان احادیث و دیگر مباحث مرتبط با این واژه پرداخته است. این کتاب ـ که با تحقیق محمّد خیر رمضان یوسف، در سال ۱۴۱۸ق، در دار ابن حزم بیروت به چاپ رسیده است ـ ، اوّلین پژوهش مستقل در موضوع صبر محسوب می‌شود. همچنین کتاب‌های الصبر فی القرآن الکریم، به قلم یوسف القرضاوی و صبر از دیدگاه قرآن، نوشتۀ علی اکبر اژه‌ای و کتابی دیگر با همین عنوان از قربانعلی عرفانی، از جمله تألیفات قرآنی با نگاه واژه‌شناسی به صبر هستند.

2.. مانند: کتاب رضایت از زندگی نوشتۀ عبّاس پسندیده، که در بخش سوم و پایانی آن با عنوان «مهارت‌های مقابله با تنیدگی» پس از تبیین مقابله‌های درست (بردباری) و نادرست (بی تابی) و آثار و پیامدهای هر یک از آنها، همچنین بیان نشانه‌های صابران، در طی هشت فصل، برخی از مهارت‌های کاربردی برای مقابله با مشکلات بر شمرده شده‌اند. این کتاب توسط سازمان چاپ و نشر دار الحدیث در سال، ۱۳۸۴ ش به چاپ رسیده است. نمونۀ دیگر در این باره، مقاله «رهایی از التهاب ”پژوهشی در بارۀ نقش صبر در کاهش ناملایمات زندگی"» نوشتۀ محمّد جودکی است که نویسنده در پاسخ به این سؤال که «چرا دین، صبر را نسخۀ مقابله با ناملایمات زندگی مطرح نموده است؟»، هفت واقعیت از حقایق زندگی را بر می‌شمارد که توجّه به آنها موجب کاهش فشار روانی ناشی از گرفتاری‌ها می‌گردد. این مقاله در دوفصل‌نامۀ علمی ـ تخصصی «حدیث اندیشه»، شماره ۵ (بهار و تابستان ۱۳۸۷ش)، به چاپ رسیده است.

3.. از آن جمله می‌توان به پایان‌نامۀ سطح دو معصومه کربلایی علی، با عنوان «ارزش صبر و استقامت از دیدگاه قرآن و سنّت و آثار و پیامدهای فردی و اجتماعی آن»، دفاع شده در مهرماه ۱۳۸۳ش، در حوزۀ علمیۀ فاطمیۀ کرمان، و پایان‌نامۀ کارشناسی ارشد همت الله نصیری، با عنوان «جایگاه صبر در قرآن و روایات»، دفاع شده در سال ۱۳۷۹ش، در دانشکده الهیات، فلسفه و معارف اسلامی، واحد تهران مرکزی، اشاره کرد.


روش‌های توان‌افزایی در سختی‌ها
22

و کنترل موقعیت ناخوشایند، موفّق نخواهیم شد. اگر شخص بخواهد با همان توان عادی‌ای که در زندگی معمول خود دارد، با سختی‌ها رو به رو شود، طبیعی است که ناکام خواهد شد.۱ بنا بر این، بر قراری توازن میان توان روانی و موقعیت ناخوشایند، از مبانی توانمند شدن انسان در برابر سختی و از اصول انتخاب مقابله صحیح و خردمندانه در رویدادهای سخت است. چنانچه ابراز واکنش‌های منفی در رویارویی با مشکلات و ناتوانی انسان در کنترل سختی‌ها، از نبود چنین توازنی ناشی می‌گردد. لذا انتخاب واکنش صحیح و خردمندانه، معلول شناخت و آگاهی از عوامل افزایش دهنده قدرت و توان روحی فرد است.

بدون شک، خداوندی که این قدر نسبت به صبر و پایداری در مشکلات سفارش کرده و آن را مورد تأکید قرار داده،۲ اسباب رسیدن به آن را نیز فراهم نموده است تا بندگانش در هنگام نیاز، به راحتی از آن استفاده کنند و به جَزَع و بی‌تابی گرفتار نشوند. همان‌گونه که حوادث و پدیده‌های زندگی، تحت اختیار و تقدیر الهی اند، نیرو و توان بردباری را نیز او می‌دهد. خداوند متعال، هم حوادث را مقدّر می‌کند و هم قدرت مقاومت در برابر آنها را به فرد می‌دهد.۳ بنا بر این، وظیفه ماست که با بررسی منابع اسلامی، به این اسباب دست پیدا کنیم و آنها را در زندگی خویش به کار بندیم.

نکته قابل توجه این‌که، این علل و عوامل ـ که کم هم نیستند ـ، تنها با بررسی واژه «صبر» در آیات و روایات به دست نمی‌آیند؛ چه بسا عواملی که تحت واژه مشخّصی نمی‌گنجند، امّا در گذر سالم انسان از مشکلات و سختی‌ها تأثیر به سزایی دارند. مانند روش‌هایی که از آیاتی که در مقام تسلیت و دلداری به اشخاص هستند، استخراج می‌گردند. این در حالی است که در بیشتر پژوهش‌هایی که تا کنون در باره این موضوع صورت گرفته است، به «واژه‌شناسیِ» صبر و مشتّقات آن در متون دینی پرداخته شده و در بیشتر موارد به تبیین مفهوم، انواع و اقسام صبر، رابطه آن با دیگر

1.. رضایت از زندگی، ص۳۱۵.

2.. در قرآن کریم، حدّ اقل ۲۲ مرتبه در قالب فعل امر، پیامبر صلی الله علیه و اله و مؤمنان به صبر توصیه شده‌اند.

3.. رضایت از زندگی، ص۳۱۶.

  • نام منبع :
    روش‌های توان‌افزایی در سختی‌ها
    سایر پدیدآورندگان :
    محسن عطاءالله
    تعداد جلد :
    1
    ناشر :
    انتشارات دارالحدیث
    محل نشر :
    قم
    تاریخ انتشار :
    1393
    نوبت چاپ :
    اول
تعداد بازدید : 22840
صفحه از 368
پرینت  ارسال به