کریمانه،۱ انجامش جایز خواهد بود: (وَ إِنْ عَاقَبْتُمْ فَعَاقِبُواْ بِمِثْلِ مَا عُوقِبْتُم بِهِ وَلَئنِ صَبَرْتمُْ لَهُوَ خَيْرٌ لِّلصَّبرِينَ)۲ و در هر دو صورت موجب، افزایش توان بردباری.
به هر حال، چه در قالب تکلیف شرعی و چه به عنوان یک حقّ شخصی، این عمل موجب تقویت روحیه شخص مقابله کننده و کاهش فشار روانی است. چنانچه در آیات دوازدهم تا پانزدهم سوره مبارک توبه ابتدا به مسلمانان فرمان داده شده است تا در صورت پیمانشکنیِ مشرکان و قصد تجاوز آنان، به مقابله با آنان بپردازند و با سردمدارانشان نبرد کنند. سپس یکی از نتایج این مقابله به مثل، تشفّی دلهای مؤمنان و فرو نشستن خشم آنان بیان شده است:
(وَ إِن نَّكَثُواْ أَيْمَانَهُم مِّن بَعْدِ عَهْدِهِمْ وَطَعَنُواْ فی دِينِكُمْ فَقَاتِلُواْ أَئمَّةَ الْكُفْرِ... *... قَتِلُوهُمْ يُعَذِّبْهُمُ اللَّهُ بِأَيْدِيكُمْ وَيُخْزِهِمْ وَيَنصُرْكُمْ عَلَيْهِمْ وَيَشْفِ صُدُورَ قَوْمٍ مُّؤْمِنِينَ * وَيُذْهِبْ غَيْظَ قُلُوبِهِمْ....۳
و اگر پيمانهای خود را پس از عهد خويش بشكنند، و آيين شما را مورد طعن قرار دهند، با پيشوايان كفر پيكار كنيد... با آنها پيكار كنيد، كه خداوند آنان را به دست شما مجازات میكند و آنان را رسوا میسازد و سينه گروهی از مؤمنان را شفا میبخشد و خشم دلهای آنان را از ميان میبَرَد!).
در این آیات، مبارزه با سردمداران پیمانشکن کفر که به عنوان مقابله به مثل با آنان تجویز شد، شفابخش سینه دردمند مؤمنان صدر اسلام و فرونشان شعلههای خشم آنان ـ که جریحهدار و آکنده از رنج و آزار مشرکان و خشمناک از تجاوز آنان بود ـ، دانسته شده است.۴
در آیه ۳۸ سوره مبارک هود نیز از قول نوح علیه السلام و پیروانش که به هنگام ساخت کشتی، از ناحیه دشمنانشان مورد تمسخر واقع شده بودند، میخوانیم که به گروه مسخرهکنندگان گفتند:
1.. (وَ لَا تَسْتَوِى ٱلْحَسَنَةُ وَ لَا ٱلسَّيِّئَةُ ٱدْفَعْ بِالَّتِى هِىَ أَحْسَنُ) (سورۀ فصلت، آیۀ ۳۴).
2.. (و هر گاه خواستيد مجازات كنيد، تنها به مقداری كه به شما تعدّی شده كيفر دهيد! و اگر شكيبايی كنيد، اين كار برای شكيبايان بهتر است) (سورۀ نحل، آیۀ ۱۲۶). نیز، ر. ک: سورۀ فصّلت، آیۀ ۴۰.
3.. سورۀ توبه، آیۀ ۱۲ ـ ۱۵.
4.. تفسير راهنما، ج۷، ص۳۷ همراه با اضافات.