خطر حبط شدن است بر خلاف اجر شهید که دائمی و پایدار خواهد بود.۱ در آیه ۱۷۱ سوره مبارک آلعمران نیز، در پایان شمارش نعمتها و بشارتهای الهی برای شهیدان، بر عدم تضییع پاداش مؤمنان به عنوان یکی از بشارتهایی که شهدا به یکدیگر میدهند و آن را درک میکنند، تأکید شده است:
(یسْتَبْشِرُونَ بِنِعْمَةٍ مِنَ اللَّهِ وَفَضْلٍ وَأَنَّ اللَّهَ لا یُضِیعُ أَجْرَ الْمُؤْمِنِینَ.۲
بر نعمت و فضل خدا و اینکه خداوند پاداش مؤمنان را تباه نمیگرداند، شادی میکنند).
همچنین در سوره مبارک محمّد صلی الله علیه و اله در مقام نهی مسلمانان از سستی در مبارزه با دشمن و تن دادن به سازش، و پس از یادآوری برتری آنان و همراهیِ ویژه خدا با آنها، از کاسته نشدن اعمالشان خبر داده است:
(فَلَا تَهِنُواْ وَتَدْعُواْ إِلی السَّلْمِ وَأَنتُمُ الْأَعْلَوْنَ وَاللَّهُ مَعَكُمْ وَلَن يَتِرِكمُْ أَعْمَالَكُم.۳
پس هرگز سست نشويد و [دشمنان را] به صلح [ذلّتبار] دعوت نكنيد، در حالی كه شما برتريد، و خداوند با شماست و چيزی از [ثواب] اعمالتان را كم نمیكند).
واژه «یترکم» یا از ماده «وِتر» (بر وزن فکر) به معنای نقصان و کمبود است. یعنی خداوند از ثواب اعمالتان نمیکاهد. یا از ماده «وَتر» (بر وزن سطر) به معنای فرد و تنهاست. یعنی خدا اعمال شما را تنها و بی ثواب نمیگذارد.۴ بیثواب نبودن یا عدم نقصان ثواب اعمال مجاهدان، به نوعی با عبارت «اللَّهُ مَعَكُمْ» تضمین شده است؛ زیرا از ارتباط این جمله با عبارت «لَن يَتِرِكُم» این گونه استفاده میشود که چون خداوند، همه جا با آنهاست و تلاش مجدّانه آنان را میبيند، هرگز در پاداش اعمالشان كاستی رُخ نخواهد داد.۵