87
سرّ دلبری

دوستی به شمار می‌رود.
البته روشن است که انجام دادن هر عملی باید با اعتدال همراه باشد و از افراط و تفریط در آن پرهیز شود. پس افراط در ابراز علاقه به دیگران می‌تواند نتیجة عکس داشته باشد و تنفّر و انزجار بیافریند.

۸. هديه دادن

هدیه، نشان از محبّت بسیار است. هدیه، این پیام را به هدیه گیرنده منتقل می‌کند که در قلب هدیه ‌دهنده، محبّتی ریشه‌دار از گیرندة آن هدیه، آشیانه کرده است. بنا بر اين، انتظار این است که ابراز محبّت درونی توسط اعطای هدیه، پیامدی جز ایجاد یا افزایش محبّتِ عطا کننده در قلب گیرندة هدیه نباشد. البته سخن پیامبر خدا صلی الله علیه وآله در بارة آثار هدیه نیز توقع ياد شده را تأیید می‌کند:
الهَدِيَّةُ تُورِثُ المَوَدَّةَ وتُجَدِّدُ الأُخُوَّةَ و تُذهِبُ الضَّغينَةَ.۱
هديه دادن، دوستي به بار مي‌آوَرَد، برادري را تازه مي‌سازد و كينه را مي‌زدايد.
از آن‌جا که انسان، فطرتاً دوستدار خویش است، احسان و نیکی به خود را نیز از سوی دیگران می‌پسندد و سپس نیکی کننده را به خاطر احسانش دوست خواهد داشت. این، همان اثر محبّت‌افزاییِ هدیه است که حدیث ياد شده بدان تصریح کرده است.
امّا به نظر می‌رسد که در جامعة کنونی ما، هديه دادن، تأثير مثبت خود

1.. بحار الأنوار: ج ۷۷ ص ۱۶۶ ح ۲.


سرّ دلبری
86

۷. ابراز دوستي و محبّت

عامل مهم ديگري كه در ايجاد يا افزايش محبّت میان افراد، تأثير به سزايي دارد، ابراز دوستي است. این اعلام دوستي، موجب دلگرمی طرف مقابل می‌شود و انگیزة او را نسبت به تداوم دوستی، بیشتر می‌کند. انجام دادن این عمل بين زن و شوهر، و بويژه از طرف شوهر، از اهميت و تأثير بيشتري برخوردار است و كانون خانواده را نيز مستحكم‌تر مي‌كند. باید توجّه داشت ابراز محبّت، تنها با زبان نیست و در عبارت « دوستت دارم» خلاصه نمی‌شود؛ بلکه قالب‌های بی‌شماری را می‌توان برای آن تصوّر کرد و یا ابداع نمود که مفهوم آن، ابراز علاقة قلبی به طرف مقابل باشد. این قالب‌ها فقط گفتاری نیستند. چه بسیار رفتارهایی که می‌توانند مصداقی برای ابراز علاقه به شمار آیند. بنا بر اين، باید راه‌کارهای ابراز علاقه و محبّت را شناخت تا بتوان با هر فرد، متناسب با وضعيت او ابراز علاقه کرد. در این خصوص از امام صادق علیه السلام نقل شده است:
إِذا أَحبَبتَ رَجُلاً فَأَخبِرهُ بِذلِكَ فَإِنَّهُ أَثبَتَ لِلمَوَدَّةِ بَينَكُما.۱
هرگاه كسي را دوست داشتي، او را به آن آگاه ساز؛ كه اين كار، دوستي ميان شما را پايدارتر مي‌سازد.
آنچه در این حدیث شریف بدان تصریح شده، اِخبار (آگاه سازي) دوستی و محبّت است. بدیهی است اعلام زبانی، یکی از قالب‌هاست. پس باید در اطلاع‌رسانی محبّت خود به فرد مورد علاقه، قالب‌های گوناگوني را شناخت و از آن روش‌ها نیز استفاده کرد. آنچه در این کتاب بیان مي‌شود و یا پس از این، از نظر خوانندگان می‌گذرد، همگی راه‌کارهای گونه‌گون اعلام

1.. الكافی: ج ۲ ص ۶۴۴ ح ۲.

  • نام منبع :
    سرّ دلبری
    سایر پدیدآورندگان :
    محمّد تقي سبحاني نيا
    تعداد جلد :
    1
    ناشر :
    انتشارات دارالحدیث
    محل نشر :
    قم
    تاریخ انتشار :
    1392
    نوبت چاپ :
    اول
تعداد بازدید : 10808
صفحه از 111
پرینت  ارسال به