85
سرّ دلبری

مفهوم پیروی از فرد خیرخواه

شاید نتوان همواره تمام آنچه را که به عنوان خیرخواهی از سوی دوستان و اطرافیان عرضه می‌شود، را پذیرفت؛ امّا به نظر مي‌رسد که کمترین مرتبة پذيرفتن خيرخواهي، برخورد مناسب با فرد خیرخواه است. بی‌شک با مهرباني به خیرخواهیِ برادر ایمانی خود توجّه کردن و محبّت او را ارج نهادن، کمترین اقدامی است که در برابر فرد خیرخواه باید انجام داد؛ اگرچه به کار بستن خیرخواهی او به مصلحت نباشد. بنا بر این، خیرخواهی اطرافیان ارزشمند است حتّی اگر خیر و مصلحت حقیقی به دنبال نداشته باشد. آنچه بیش از نتیجة خیرخواهی ارزشمند است، نفسِ اقدام عملی انجام شده در جهت خیرخواهی است که نشانة محبّت و علاقة اوست. خلاصه آن که خیرخواهی، از يک سو وظیفه‌ای اخلاقی و محبّت‌آفرین دانسته شده است، و از سویی دیگر، پذیرش آن خیرخواهی و یا دست کم، برخورد شایسته با فرد خیرخواه وظیفة طرف مقابل به شمار آمده است. از این رهگذر، روابط دوستی استمرار می‌یابد و محبّت‌ بین دو طرف، تقویت می‌شود.
کلامی از پیامبر خدا صلی الله علیه وآله مؤيّد این نکته است:
وأَمّا طاعَةُ النّاصِحِ فَيَتَشَعَّبُ مِنها الزّيادَةُ في العَقلِ وَ...
المَوَدَّةُ.۱
امّا پيروي از خیرخواه، موجب افزايش خِرَد و... دوستي خواهد شد.

1.. غرر الحكم: ح ۳۱۵.


سرّ دلبری
84

است و انسان خردمند و دوست راستين، وجودِ این ویژگی را در خود مراقبت می‌کند و خود را از نتیجة آن ـ که جلب محبّت دیگران است ـ بهره‌مند می‌سازد. اميرمؤمنان علیه السلام در کلام کوتاه دیگری به تأثیر محبّت آفرینیِ خیرخواهی اشاره مي‌کند و می‌فرماید:
النُّصحُ يُثمِرَُ المُحَبَّةَ.۱
خيرخواهي، محبّت به بار مي‌آورد.
و این محبّت، همان چیزی است که ما از ابتدا در صدد راه‌کارهای به دست آوردن آن بوده‌ایم.

۶. پيروي از خيرخواه

همان گونه که احساس مسئولیت در برابر دوستان و خیرخواهی آنان در دل و عمل به عنوان جاذبه، به شمار آمده است، پذیرش خیرخواهی دیگران نیز به همان میزان، یکی از ویژگی‌های مثبت و جاذبه‌های اخلاقی و رفتاری است. به روشنی پیداست کسی که در برابر دلسوزی‌ دیگران، انعطاف‌پذير است و با آغوش باز به نظريات خیرخواهانة آنان توجّه می‌کند و قدردان احساس مسئولیت آنان است، در حقیقت، رفتاری نیک و جذّابیتی کم‌نظیر را در خود به نمایش می‌گذارد و دوست خود را نسبت به استمرار این احساس مسئولیت، تشویق نموده است. این برخورد با خیرخواهان، محبّت آنان را بیشتر مي‌کند و دوستی آنان را تحکیم می‌بخشد.

1.. غررالحكم: ح ۸۴۴.

  • نام منبع :
    سرّ دلبری
    سایر پدیدآورندگان :
    محمّد تقي سبحاني نيا
    تعداد جلد :
    1
    ناشر :
    انتشارات دارالحدیث
    محل نشر :
    قم
    تاریخ انتشار :
    1392
    نوبت چاپ :
    اول
تعداد بازدید : 10856
صفحه از 111
پرینت  ارسال به