33
سرّ دلبری

زننده از انسان است. به عبارت دیگر، در گام نخست باید توجّه داشت که از بدن، لباس و دهان خود، بوی ناخوشایندی که دیگران را بیازارد، پراکنده نشود. همان گونه که آب، با این‌که فاقد طعم، بو و رنگ خاصّی است، گواراترین و سازگار‌ترین نوشيدني با طبع همة انسان‌ها است، به نظر می‌رسد سازگارترین حالت‌ با طبیعت همة انسان‌ها بی‌بویی است. یعنی اگر از انسان رایحه‌ای منتشر نشود، هیچ طبعی از آن بیزار نخواهد شد. بی‌تردید در این حالت، هیچ یک از همنوعان و اطرافیان به خاطر پراکنده نشدن بوی خوش از فرد مقابل، آزرده نمی‌شوند؛در حالی که ممکن است استعمال بوی خوش با طبع و سلیقة عده‌ای نسازد و برای آنها ناخوشایند باشد.
البته روشن است که بویی خوش‌، مطبوع و همه‌پسند، بر بی‌بویی برتري دارد؛ امّا مشکل این جاست که سلایق، متفاوت است و بوی عطری که همگان آن را بپسندند، کمتر قابل دسترس است. همچنین گاهی در استعمال بوی خوش نیز زیاده‌روی ‌مي‌شود و اذیت دیگران را به دنبال دارد. بنا بر این به هر میزان، بوی عطر با همة طبع‌ها سازگاری بیشتری داشته باشد و اطرافيان را کمتر مورد آزار و اذيت قرار دهد،‌ مطلوب‌تر خواهد بود. دقیقاً به همین خاطر است که عطرهایی که بوی ملایم‌تر و ماندگارتری دارند، مورد پسندترندو عطرهایی با بوهای تند، اگر چه بوی خوشی هم داشته باشند، مورد پسند همگان نیستند. این بدان جهت است که سلایق انسان‌ها متفاوت و گوناگون است و احتمال این که بوی تند عطر مورد پسندِ فردي، برای دیگری، آزار دهنده و نامطبوع باشد، بسیار است.
ب ـ همان گونه که پيش از اين بيان شد، بوی خوش، نقش کلیدی‌اي در ایجاد انگیزة برقراری رابطه پایدار در دیگران ایفا نمی‌کند؛ بلکه نداشتن


سرّ دلبری
32

در برخی روایات ، حتّی به جنبة ظاهری و زیبایی ناخن برای زنان نیز توجّه شده است. امام صادق علیه السلام در این باره بین زن و مرد، تفاوت قائل شده است و به مردان توصیه می‌کند که ناخن‌های خود را کوتاه کنند؛ امّا به زنان می‌فرماید: «ناخن‌های خود را بلند نگه دارید که برای شما زیباتر است».۱
به هرحال، آنچه رعايتش بر هر فرد مسلمان ضروری است و نخستین جاذبه برای برقراری ارتباط پایدار با همنوعان به شمار می‌رود، رعایت پاکیزگی و بهداشت، و آراستگی و زینت است؛ چراکه در غیر این صورت، رغبت دیگران به همنشینی با کسی که این دو اصل را رعایت نمی‌کند، از دست خواهد رفت. بنا بر این چنین فردی باید همواره رنج منزوی بودن را به جان بخرد و اندوه تنهایی را تحمّل کند.

۳. بوی خوش

یکی دیگر از جاذبه‌های ظاهری، برخورداری از بوی خوش است. در بارة بوی خوش باید گفت همة امورسازگار با طبع انسانی، مطلوب و مورد پسند است و انسان را به سمت خودش جذب می‌کند. منتشر شدن بو نیز در صورت مطبوع بودن، جذابیت به دنبال خواهد آورد. البته در خصوص بوی خوش، چند نکته، حایز اهمیت است که غفلت از آنها شایسته نیست.
الف ـ آنچه مهم‌تر از بوی خوش به نظر می‌رسد و نقش کلیدی‌اي در ایجاد رابطة پایدار و یا تحکیم آن ایفا می‌کند،منتشر نشدن بوی نامطبوع و

1.. قالَ الإِمامُ الصّادِقُ علیه السلام لِلرِّجالِ :«قُصُّوا أَظافیرَکُم»، وَلِلنِّساءِ:«أُترُکنَ فَإِنَّهُ أَزیَنُ لَکُنَّ» (بحارالأنوار: ج ۷۳ ص ۱۲۳).

  • نام منبع :
    سرّ دلبری
    سایر پدیدآورندگان :
    محمّد تقي سبحاني نيا
    تعداد جلد :
    1
    ناشر :
    انتشارات دارالحدیث
    محل نشر :
    قم
    تاریخ انتشار :
    1392
    نوبت چاپ :
    اول
تعداد بازدید : 10845
صفحه از 111
پرینت  ارسال به