حديثي از پیامبر خدا صلی الله علیه وآله به تکریم مو به عنوان یکی از نعمتهای خدا سفارش شده است. ايشان در حدیث شریف مورد نظر ميفرمايد: «هر كسي از شما که مو دارد، آن را گرامي بدارد». از پيامبر صلی الله علیه وآله سؤال شد: گراميداشت مو چگونه است؟ فرمود: «آن را روغن بزند و هر روز شانه كند».۱
گفتنی است که تأثیر مثبت دو اصل پاکیزگی و آراستگی در ایجاد یا تحکیم روابط با همنوعان و اطرافیان، نقش مستقیم دارد؛ امّا همان گونه که در بیان امام صادق علیه السلام گذشت، آثار فراوان دیگری را برای هر یک از مصادیق پاکیزگی و آراستگی میتوان یافت. برای مثال، بر اساس آنچه در متون دینی آمده، رعایت بهداشت و پاکیزگی در افزایش روزی نیز تأثیر زیادی دارد و وسعت روزی را به ارمغان میآورد. در این خصوص، احادیث فراوانی را میتوان بيان کرد که از جملة آن، روایتی است که در مورد کوتاه کردن ناخنها از امام علی علیه السلام صادر شده است:
کوتاه کردن ناخنها، از بیماری سخت جلوگیری می-کند و باعث سرازیر شدن روزی میگردد.۲
نیز در حدیث دیگری، امام صادق علیه السلام در بارة رسیدگی به دو اصل مورد بحث ميفرمايد:
کوتاه کردن ناخنها و سبیل و شستشوی سر با خطمی در هر جمعه، فقر را دور ميکند و روزی را افزايش ميدهد. ۳
1.. مَن كانَ لَهُ مِنكُم شَعرٌ فَلیكرِمهُ، قیلَ یا رَسولَ اللهِ وَ ما إِكرامُهُ؟ قالَ: یدهِنُهُ وَ یمَشِّطُ كُلَّ یومٍ (كنز العمّال: ح۱۷۲۶۷).
2.. تَقلیمُ الأَظفارِ، یَمنَعُ الدّاءَ الأَعظَمَ وَ یُدِرُّ الرِّزقَ ( الکافی: ج۶ ص ۴۹۰ ح ۱).
3.. تَقلیمُ الأَظفارِ و قَصُّ الشّارِبِ و غَسلُ الرَّأسِ بالخِطمیِّ کُلَّ جُمُعَةٍ یَنفی الفَقرَ و یُدِرُّ الرِّزقَ (الکافی: ج۶ ص ۴۹۱ ح ۱۰).