31
سرّ دلبری

حديثي از پیامبر خدا صلی الله علیه وآله به تکریم مو به عنوان یکی از نعمت‌های خدا سفارش شده است. ايشان در حدیث شریف مورد نظر مي‌فرمايد: «هر كسي از شما که مو دارد، آن را گرامي بدارد». از پيامبر صلی الله علیه وآله سؤال شد: گراميداشت مو چگونه است؟ فرمود: «آن را روغن بزند و هر روز شانه كند».۱
گفتنی است که تأثیر مثبت دو اصل پاکیزگی و آراستگی در ایجاد یا تحکیم روابط با همنوعان و اطرافیان، نقش مستقیم دارد؛ امّا همان گونه که در بیان امام صادق علیه السلام گذشت، آثار فراوان دیگری را برای هر یک از مصادیق پاکیزگی و آراستگی می‌توان یافت. برای مثال، بر اساس آنچه در متون دینی آمده، رعایت بهداشت و پاکیزگی در افزایش روزی نیز تأثیر زیادی دارد و وسعت روزی را به ارمغان می‌آورد. در این خصوص، احادیث فراوانی را می‌توان بيان کرد که از جملة آن، روایتی است که در مورد کوتاه کردن ناخن‌ها از امام علی علیه السلام صادر شده است:
کوتاه کردن ناخن‌ها، از بیماری سخت جلوگیری می-کند و باعث سرازیر شدن روزی می‌گردد.۲
نیز در حدیث دیگری، امام صادق علیه السلام در بارة ‌رسیدگی به دو اصل مورد بحث مي‌فرمايد:
کوتاه کردن ناخن‌ها و سبیل و شستشوی سر با خطمی در هر جمعه، فقر را دور مي‌کند و روزی را افزايش مي‌دهد. ۳

1.. مَن كانَ لَهُ مِنكُم شَعرٌ فَلیكرِمهُ، قیلَ یا رَسولَ اللهِ وَ ما إِكرامُهُ؟ قالَ: یدهِنُهُ وَ یمَشِّطُ كُلَّ یومٍ (كنز العمّال: ح۱۷۲۶۷).

2.. تَقلیمُ الأَظفارِ، یَمنَعُ الدّاءَ الأَعظَمَ وَ یُدِرُّ الرِّزقَ ( الکافی: ج۶ ص ۴۹۰ ح ۱).

3.. تَقلیمُ الأَظفارِ و قَصُّ الشّارِبِ و غَسلُ الرَّأسِ بالخِطمیِّ کُلَّ جُمُعَةٍ یَنفی الفَقرَ و یُدِرُّ الرِّزقَ (الکافی: ج۶ ص ۴۹۱ ح ۱۰).


سرّ دلبری
30

دهان در فضای اطراف و در نتیجه، ناراحتی و اذیت اطرافیان می‌-گردد.از این رو، آلودگی دندان‌‌‌ها و در نتیجه، بوی بد دهان، بسیار آزار دهنده است و نقش چشمگیری در دوری اطرافیان و پرهیز از ایجاد ارتباط با صاحب دهان بَد‌بو ایفا می‌کند. در اهمیت مسواک و تمیزی دهان، همین بس که امام صادق علیه السلام کسی را که به نظافت دهان و دندانش اهمیت نمی‌دهد، از زُمرة ‌آدمیان به شمار نمی‌آورد. در حدیث آمده است که فردی در مواجهه با جماعتی از مردم، از امام صادق علیه السلام پرسید: آیا همة این جماعت را از آدمیان به شمار می‌آورید؟ امام علیه السلام فرمود: «آنهايي را که مسواک نمی‌کنند و .... از جماعت انسان‌ها خارج کن.۱ امام صادق علیه السلام در بیان دیگری برای تشویق مسلمانان به مسواک، به بیان خواص مسواک مي‌پردازد و می‌فرماید:
در مسواک زدن، دوازده ویژگی است: از سنّت [پیامبر اکرم] است؛ موجب پاکی دهان است؛ نور دیده را می‌افزاید؛ خشنودی خدا را به دنبال دارد؛ دندان‌ها را سفید مي‌کند؛ جِرم آنها را از بین می‌بَرَد؛ لثّه را محکم می سازد؛ اشتهای به غذا را زیاد مي‌کند؛ بلغم را از بین می‌بَرَد؛ حافظه را افزایش می‌دهد؛ ثواب‌ها را چند برابر می‌کند؛ و ملائکه را شاد می‌گرداند.۲
امّا در بارة موها علاوه بر آنچه در احاديث ياد شده به آنها اشاره شد، در

1.. المحاسن: ج ۱ ص۱۱ ح ۳۵، وسایل الشیعة: ج۲ص ۱۶ح۳.

2.. السِّواکِ اثنَتا عَشرَةَ خَصلَةً: هوَ مِنَ السُّنَةِ ومَطهَرَةٌ لِلفَمِ ومَجلاةٌ لِلبَصَرِ ویُرضی الرَّحمانِ و یُبَیِّضُ الأَسنانَ ویَذهَبُ بِالحَفَرِ ویَشُدُّ اللَّثَةَ ویُشَهّی الطَّعامَ ویَذهَبُ بِالبَلغَمِ و یَزیدُ فی الحِفظِ ویُضاعَفُ بِهِ الحَسَناتُ وتَفرَحُ بِهِ المَلائِکَةُ ( الخصال: ص۴۸۱).

  • نام منبع :
    سرّ دلبری
    سایر پدیدآورندگان :
    محمّد تقي سبحاني نيا
    تعداد جلد :
    1
    ناشر :
    انتشارات دارالحدیث
    محل نشر :
    قم
    تاریخ انتشار :
    1392
    نوبت چاپ :
    اول
تعداد بازدید : 11214
صفحه از 111
پرینت  ارسال به