19
سرّ دلبری

کامیابی و در نتیجه، شادکامی بیشتری از زندگی‌ خود داشته باشد. بدیهی است که برطرف شدن نياز‌های گونه‌گون،‌ از فواید عمل به راه‌كارهاي برقراري ارتباط پايدار خواهد بود.
نتیجه آن که، فواید فراوان برخورداری از جذّابیت‌ها از یک سو و بلایا و آفات فراوان فقدان این جاذبه‌ها از سویی دیگر، اهمیت و نیز ضرورت بهره‌مندی از آنها را به خوبی ‌نمایان می‌سازد و هر انسان خردمندی را به سوی تحصیل آن جاذبه‌ها سوق مي‌دهد و عزمش را برای دستیابی به آن‌، جزم می‌کند.
روشن است که برای دستیابی به فواید برخورداری از جاذبه‌ها، فراگیری مهارت‌های مربوط به هر یک از آن جاذبه‌ها، آگاهی از مهارت‌ها و چگونگی به کار بستن آنها ضروری است. برای مثال، فردِ فاقد مهارت اجتماعي باید در باره فعّاليت‌هاي ويژه‌ای همچون شیوة سخنْ آغاز کردن، نشان دادن علاقة خود به دیگری، احترام گذاشتن به همنوعان و بسیاری امور دیگر ـ که در ادامه به آنها اشاره خواهیم کرد ـ آموزش ببيند و آنها را در عمل، تمرين كند تا به ملکات نفسانی تبدیل شود.
نتیجه آن که شناخت جاذبه‌ها، آگاهی از چگونگی تحصیل آن جاذبه‌ها و تمرین عملی برای هر یک از آنها به منظور فراگیری آن مهارت‌ها، اقداماتی است که برای بهره‌مندی از آثار و فواید بسیارش ضروری است. این نگاشته، بیشتر به بیان عوامل جاذبه‌آفرینْ اهتمام ورزیده است؛ گرچه راه تحصیل بيشتر این مهارت‌های رفتاری، چندان دشوار نیست و تنها با کمی همّت و پشتکار و تمرین مستمر می‌توان آن مهارت‌ها را به دست آورد.


سرّ دلبری
18

انواع نیاز‌های آدمی است. نياز به كسب محبوبيت در جامعه و رهايي از تنهايي، از جمله این نیازها به شمار می‌آیند.
لزوم برقراری ارتباط پایدار با همنوعان، از منظر پیشوایان دینی نیز مورد توجّه قرار گرفته است. امام صادق علیه السلام نياز انسان به داشتن دوست و نیز منافع دنيوي و اُخروي دوستان را گوشزد مي‌کند و مي‌فرمايد:
أَكثِروا مِنَ الأَصدِقاءِ في الدُّنيا فَإِنَّهُم يَنفَعُونَ في الدُّنيا والآخِرَةِ، أَمَّا الدُّنيا فَحَوائِجٌ يَقومونَ بِها، وأَمَّا الآخِرَةَ فَإِنَّ أَهلَ جَهنَّمَ قالوا: (فَمٰا لَنَا مِن شافِعينَ وَ لا صَديقٌ حَميمٌ) .۱
در دنیا، دوستان بسياري انتخاب كنيد؛ زيرا آنها در دنيا و آخرت به شما نفع مي‌رسانند؛ امّا نفع دنيوي، نيازهايي است كه آنها برطرف مي‌كنند، و [نشانة] نفع اُخروي آنها اين است كه اهل جهنّم مي‌گويند [افسوس] كه ما شفاعت كننده و دوست صميمي نداشتيم!
ناتوانی انسان در برقراری ارتباط پایدار با همنوعان، نتیجه‌ای جز تنهایی به بار نخواهد آورد. تنهایی ـ که معلول ناتوانی در برقراری ارتباط و آن نیز معلول نداشتن جذابیت‌ است ـ ، آدمی را به بلایای فراوان روانی و رفتاری، دچار می‌سازد. از جملة این ابتلائات می‌توان به: خجالتی بودن، کمرویی، انزواطلبی، عزّت نفسِ پایین و اعتماد به نفسِ ضعیف، از دست دادن فرصت‌ها و سرانجام، فقر، اشاره کرد. از سویی دیگر، وجود عوامل جاذبه‌آفرین به دارندة آن، اعتماد به نفس بالا و عزّت نفس و نشاط هدیه می‌کند و اینها به او کمک می‌کند که نیازمندی‌های خود را راحت‌تر برطرف سازد و

1.. مصادقة الاخوان: ص۴۶ ح۱.

  • نام منبع :
    سرّ دلبری
    سایر پدیدآورندگان :
    محمّد تقي سبحاني نيا
    تعداد جلد :
    1
    ناشر :
    انتشارات دارالحدیث
    محل نشر :
    قم
    تاریخ انتشار :
    1392
    نوبت چاپ :
    اول
تعداد بازدید : 11186
صفحه از 111
پرینت  ارسال به