17
سرّ دلبری

بر مبنای مودّت و محبّت برطرف می‌شود ـ راه‌گشاست؛ نیازهایی كه آنها را مي‌توان در سه بخش دسته‌بندی کرد:
۱. نیازهای مادّي: از ملموس‌ترین نیازهای انسان، نیازهای مادّی اوست. این دسته از نیازها ـ که بسیار هم گوناگون‌اند ـ زودتر خود را نمایان مي‌سازند و زندگی اغلب انسان‌ها را سریع‌تر تحت تأثیر خود قرار می‌دهند. چه بسیار انسان‌هایی که این نیازها را سرلوحة همة نیاز‌های خود مي‌دانند و تلاششان را برای مرتفع ساختن آن، مصروف می‌دارند. شاید بتوان برای اهمیت این نوع نیاز، به برخی متون دینی نیز اشاره کرد. روایاتی چون حدیث شریف نبوی صلی الله علیه وآله که می‌فرماید: «نزدیک است که سرانجام، فقر به کفر ختم شود»،۱ نمایندة خوبی برای این باور خواهد بود.
۲. نیازهای معنوي: بهره‌مندي از نظريات مشورتي، تجارب و خيرخواهي‌های همنوعان، نياز به دعا و نيز شفاعت آنان از جمله نیازهای معنوی‌اي است که به واسطة برقراری ارتباط پایدار و صمیمی می‌توان به آنها دست یافت. این دسته از نیاز‌ها شاید همانند نیاز‌های دستة نخست، برجسته و حیاتی به نظر نرسند؛ امّا بی‌شک می‌توانند در موفّقیت و کامیابی‌های آدمی، نقش مهم‌تری‌ را نسبت به دستة نخست ایفا کنند؛ زیرا دستگیریِ فکری، موجب رشد و بالندگی مي‌شود و در نتیجه، انسان، ارزشمند‌تر به شمار خواهد آمد. علاوه بر آن، انسان، با داشتن ويژگي‌هايي چون: کرامت و عزّت نفس، سازگاری بیشتري با ديگران خواهد داشت.
۳. نیازهای عاطفي و احساسی: این دسته از نیازها نیز یکی دیگر از

1.. کادَ الفَقرُ أَن یَکونَ کُفراً ( الکافی: ج۲ ص۳۰۷ ح۴).


سرّ دلبری
16

خويش است؛ جاذبه‌هايي كه با آن بتوان احساس مثبت دیگران را به خود افزایش داد ودر برقراري روابط اجتماعي، موفّقيت بيشتري کسب کرد.
بدیهی است که نتیجة فقدان جاذبه، این است که احساس مثبت در دیگران ایجاد نمی‌شود و انگیزة برقراریِ ارتباط تحقّق نمی‌یابد. این امر اگر با دافعه نيز همراه باشد، از تنهايي و انزوای فرد، گريزي نیست. در این صورت است که حتّي اگر فرد در خانواده و یا جامعه‌اي شلوغ زندگي كند، باز هم احساس تنهايي، همدم همیشگی او خواهد بود.

ضرورت آگاهی از عوامل جاذبه‌آفرین

شاید اهمیت عوامل جاذبه‌‌آفرین و ضرورت آگاهی از آنها با کمی تأمّل، اجمالاً مورد تأیید و تصدیق همگان قرار گیرد؛ امّا به نظر می‌رسد که بيان فواید جاذبه‌های بین فردی، اهمیت این جاذبه‌ها را نمایان‌تر و ضرورت ایجاد آن را در خود آشکارتر می‌سازد. البته آگاهی از گونه‌ها و مصاديق جاذبه‌ها بر اساس آنچه در منابع ديني به آن تصريح شده، دو فایدة اساسی به دنبال خواهد داشت:
يک. باعث می‌شود انسان، آن عوامل جاذبه‌آفرین را در خود ایجاد یا تقویت کند؛
دو. به ما کمک خواهد کرد تا بهترين افراد را برای دوستی خود برگزينیم و از رابطه با آنهايي كه فاقد صفات برتر و جاذبه‌هاي بين فردي هستند، پرهيز كنیم.
برای این که بیشتر به اهمیت ایجاد عوامل جاذبه‌آفرین در خود پی ببریم، شناسایی نیازهای خود ـ که معمولاً از طریق برقراری ارتباط پایدار و

  • نام منبع :
    سرّ دلبری
    سایر پدیدآورندگان :
    محمّد تقي سبحاني نيا
    تعداد جلد :
    1
    ناشر :
    انتشارات دارالحدیث
    محل نشر :
    قم
    تاریخ انتشار :
    1392
    نوبت چاپ :
    اول
تعداد بازدید : 10812
صفحه از 111
پرینت  ارسال به