13
سرّ دلبری

احادیت است، عمل به مجموعه پیام‌های برگرفته شده از احادیث این کتاب، ضمن ساماندهی به زندگی دنیوی و هموار ساختن راه سعادت و کامیابی در دنیا، سعادت اُخروی را نیز به دنبال خواهد داشت.

اهمیت روابط بین فردی

براساس آموزه‌های اسلامی، پی‌ریزی جامعه‌ای مبتنی بر دین و اخلاق و محافظت از آن را با چیزی نمی‌توان هم‌وزن دانست. احکام بی‌شمار فقهیِ اجتماعی و فضیلت برخی عبادات اجتماعی و نیز ارزش بی‌حساب خدمت به خَلق و مکافات بسیار سنگین بی‌توجّهی به نیاز‌های همنوعان و برادران دینی، گواه بر آن است که کانون اجتماع و محافظت از وحدت آن جامعه و ایجاد اُنس و اُلفت میان آنان از اهمیت وصف‌ناپذیری برخوردار است. برای مثال از در نظر گرفتن پاداش بسیار فراوان و متنوع برای خدمت به همنوعان و دستگیری از برادران دینیِ همانند از یک سو، و مجازات سنگین بی توجّهی به نیاز همنوعان از سوی دیگر، گواه خوبی برای اهمیت والای ایجاد اجتماعی سالم و مبتنی بر تعاملات اسلامی و انسانی است. در آموزه‌ها‌ی دینی می‌بینیم که محبوب‌ترین بندة خدا کسی است که خدمت بیشتری به بندگان او داشته باشد.
همچنین شاد کردن مردم، پس از ایمان به خدا برترین اعمال دانسته شده است. برای خدمت به مردم و دستگیری آنان، ارزشی همچون بخشش ده گناه و ثبت ده ثواب و ارتقاي ده درجه در بهشت۱ و زیارت

1.. امام صادق علیه السلام : گام برداشتن انسان در راه برطرف كردن یک حاجت از برادر مؤمنش باعث می‌شود كه برای او ده حسنه نوشته شود و ده گناه از نامۀ اعمال او پاک شود و ده درجه بر درجات او افزوده گردد (الکافی: ج ۲ ص۱۹۶ ح۱).


سرّ دلبری
12

پرداخته شده، عموماً کاربردی‌اند و همة آنها در زندگی روزمره به کار می‌آیند و به دلیل اتّکا به ده‌ها متن دینی (بویژه احادیث معصومان علیهم السلام ) بی‌گمان به کار بستن آنچه در این کتاب بیان شده، انسان را مشمول شفاعت پیامبر خدا صلی الله علیه وآله قرار داده و با فقیهان و عالمان امّت ايشان محشور خواهد کرد. در این موضوع، روایات متعدّدی از پيامبر صلی الله علیه وآله به یادگار مانده‌اند که دلیل نگارنده بر این ادعاست. ايشان در حدیثی می‌فرماید:
مَن حَفِظَ مِن أُمَّتي أَربَعينَ حَديثاً مِنَ السُّنَّةِ، كُنتُ لَهُ شَفيعاً يَومَ القيامَةِ.۱
هر کس از امّت من چهل حدیث را از سنّت من حفظ کند، روز قیامت شفیع او خواهم بود.
همچنین در حدیث مشهور دیگری فرموده است:
من حفظ من أُمّتي أَربعين حديثاً مما يحتاجون إليه من أَمر دينهم بعثه الله يوم القيامة فقيها عالماً .۲
هرکس از امّت من چهل حدیث از سنّت من را که مردم در دین خود بدان نیازمندند، را حفظ کند، خدا او را در قیامت به عنوان فقیهی دانشمند برمی-انگیزد.
علّامه مجلسی نیز در شرح این حدیث، معتقد است که برای حفظ احادیث معصومان علیهم السلام شکل‌های چندگانه‌ای وجود دارد: به خاطر سپردن، دربارة آن اندیشه کردن، نوشتن.۳ بنا بر این، با استناد به این روایات و نیز با توجّه به این که عمل به احادیث، یکی از برترین راه‌های پاسداري از

1.. بحار الأنوار: ج۲ص۱۵۴ح۴.

2.. همان: ح ۵.

3.. همان: ص۱۵۷.

  • نام منبع :
    سرّ دلبری
    سایر پدیدآورندگان :
    محمّد تقي سبحاني نيا
    تعداد جلد :
    1
    ناشر :
    انتشارات دارالحدیث
    محل نشر :
    قم
    تاریخ انتشار :
    1392
    نوبت چاپ :
    اول
تعداد بازدید : 10899
صفحه از 111
پرینت  ارسال به