سلامت و امنیت جامعه کمک شایانی میکند ـ ، باعث شده است که زیارت برادر ایمانی، در نزد خداوند و پیشوایان دینی علیهم السلام ، ارزش بالایی داشته باشد و برای زائر، فضیلت و ثواب بسیار در نظر گرفته شود.۱ امّا باید توجّه داشت که هر کاری برای مؤثّر بودن باید به درستی انجام شود و در آن، افراط و تفریط واقع نشود. به طور مثال براي زیارتی که اثر محبّتی دارد، آدابی چون: تکلّفبار نبودن و رعایت یک فاصلة زمانی متناسب بيان شده است. لذا پيامبر خدا صلی الله علیه وآله در بیان فاصلة زمانی زیارت میفرماید:
زُر غِبّاً تَزدَد حُبّاً.۲
یک روز درمیان، به دیدار برو تا محبّت را بیشتر کنی.
بنا بر اين، زیارتی که در فواصل زمانی کوتاه تکرار شود و یا با تکلّف بسیار باشد، زیارت ملالآور است و تأثیر عکس به دنبال خواهد داشت. علی علیه السلام در وصیتش به امام حسن مجتبی علیه السلام می-فرماید:
کَثرَةُ الزِّیارَةِ تُورِثُ المَلالَةَ.۳
فراوانيِ دیدار، ملالآور است.
به نظر میرسد که ضرب المثل «دوری و دوستی» که در نزد مردم مشهور است ـ در حقیقت، اشاره به این معناست. یعنی آن گاه که کثرت زیارت، ملالآور ميشود و به بروز اختلاف ميانجامد، فاصله گرفتن و از نظر یکدیگر غایب شدن، مؤثّر است و در ممانعت از دلزدگی و تنفّر، نقش مثبتی ایفا میکند. بنا بر اين، مطلق دوري، به دوستی منجر نخواهد شد و تنها به هنگام زیادهروی و یا بروز کدورت میتوان از تعدّد دیدار و زیارت