آنان را در جهت بیاحترامی به خویشتن ترغیب میکند. کسي که دیگران را محترم میشمارد، علاوه بر تقویت حرمت خویش در نزد همنوعان، جایگاه خود را در قلب آنان به عنوان انسانی محبوب، تقویت میکند.
۵. خيرخواهي
شايد كمتر مسلمانی را بتوان يافت كه در قلب خود، خوبيِ برادر مؤمنش را خواستار نباشد و براي او بدي طلب كند. مع الاسف در فرهنگ معاصر با انسانهاي فراوانی رو به رو میشویم که حتّی نسبت به نزدیکان و دوستان و همسایگان خود در عمل بيتفاوت اند. در برخی جوامع امروزی، خیرخواهی، به دخالت در امور تفسیر میشود و همسایه، همسایه را نمیشناسد و هیچ رابطهای با او ندارد. لذا تعریف دوست خوب نیز تغییر کرده است و کسی که هرگز در امور دوست خود دخالت نکند، به او در بارة رفتارش تذکّر ندهد، او را تشویق نکند و یا گاهی مورد انتقاد قرار ندهد، دوست خوب و یا انسان متمدّن خوانده میشود.
آموزههای دینی، این نوع تعامل با اطرافیان را نمیپسندد و فایدة برقراریِ دوستیها را در پویایی و ارتقاي مستمر کیفیت رفتارهای افراد یک جامعه با یکدیگر میداند. از نظر آموزههای اسلامی، بین دخالت در حریم شخصی با خیرخواهی، تفاوت جدّی وجود دارد. چگونه میتوان رابطة دوستی و خویشاوندی را برقرار دانست، در حالی که دو طرف نسبت به اشتباهات، گرفتاریها و مشکلات یکدیگر بیتفاوتاند؟!
اگر روابط انسانی ما بر اساس محبّتْ پایهریزی شده باشد، هرگز نميتوان از کنار گرفتاریهای محبوبْ بی-تفاوت گذشت و هیچ گاه