۸. شخصیت، سن، جنسیت
همان طور که تا کنون نیز متوجّه شدهایم، برخی از عوامل خوشبختی در محیط پیرامون ما وجود دارند و بعضی دیگر، در درون هر فرد است. تأثیر شخصیت، جنسیت و... ، چنین هستند.
این که بعضی از مردم شادند، به این معناست که شادکامی آنها در طول زمان، پایدار است و با ابعاد مختلف بهزیستی ذهنی، همبستگی دارد. مطالعات دوقلوها نشان میدهد که شادکامی، پایهای ژنتیک دارد. شادکامی و بویژه هیجانات مثبت قوی با برونگرایی۱ و هیجانات منفی نیز با روانآزردگی۲ همبستگی دارند. بخشی از این مسئله، به این جهت است که افراد برونگرا، بیشتر نسبت به تشویقها و افراد روانآزرده بیشتر نسبت به تنبیهها، واکنش نشان میدهند. بخش دیگر آن، به جهت جستجو و پرهیز از موقعیتهاست. پایداری هیجانات مثبت، نسبت به هیجانات منفی، کمتر است و بیشتر عوامل موقعیتی بر روی عواطف مثبت، اثر میگذارد.
بین بهزیستی و ابعاد شناختی شخصیت، همبستگی وجود دارد. همچنین رابطهای قویی بین شادکامی و کنترل درونی،۳ عزّت نفس۴ ، خوشبینی۵ و هدفداری در زندگی،۶ وجود دارد.
بعضی از محقّقان، به این نتیجه رسیدهاند که تأثیر شخصیت بر شادکامی، بسیار تعیین کنندهتر از طبقه اجتماعی، پول، کار، اوقات فراغت،