97
سعادت و شادکامي از ديدگاه اسلام

۸. شخصیت، سن، جنسیت

همان طور که تا کنون نیز متوجّه شده‌ایم، برخی از عوامل خوش‌بختی در محیط پیرامون ما وجود دارند و بعضی دیگر، در درون هر فرد است. تأثیر شخصیت، جنسیت و... ، چنین هستند.
این که بعضی از مردم شادند، به این معناست که شادکامی آنها در طول زمان، پایدار است و با ابعاد مختلف بهزیستی ذهنی، همبستگی دارد. مطالعات دوقلوها نشان می‌دهد که شادکامی، پایه‌ای ژنتیک دارد. شادکامی و بویژه هیجانات مثبت قوی با برون‌گرایی۱ و هیجانات منفی نیز با روان‌آزردگی۲ همبستگی دارند. بخشی از این مسئله، به این جهت است که افراد برون‌گرا، بیشتر نسبت به تشویق‌ها و افراد روان‌آزرده بیشتر نسبت به تنبیه‌ها، واکنش نشان می‌‌دهند. بخش دیگر آن، به جهت جستجو و پرهیز از موقعیت‌هاست. پایداری هیجانات مثبت، نسبت به هیجانات منفی، کمتر است و بیشتر عوامل موقعیتی بر روی عواطف مثبت، اثر می‌‌گذارد.
بین بهزیستی و ابعاد شناختی شخصیت، همبستگی وجود دارد. همچنین رابطه‌ای قویی بین شادکامی و کنترل درونی،۳ عزّت نفس۴ ، خوشبینی۵ و هدف‌داری در زندگی،۶ وجود دارد.
بعضی از محقّقان، به این نتیجه رسیده‌اند که تأثیر شخصیت بر شادکامی، بسیار تعیین کننده‌تر از طبقه اجتماعی، پول، کار، اوقات فراغت،

1..Extraversion.

2..Neuroticism.

3.. internal control.

4..self– esteem.

5..Optimism.

6..purpose in life.


سعادت و شادکامي از ديدگاه اسلام
96

در باره نقطه تثبیت شادکامی، داینر یافته است که نقطه تثبیت در میان مردمان ضعیف از لحاظ اقتصادی، پایین‌تر است. در شکل الف، سطوح نسبی شادمانی را در تعدادی از کشورهای مختلف، همراه با ثروت نسبی آنها می‌‌توان دید. این مطلب، در نمودار، به صورت برابری قدرت خرید به کمیّت در آمده است. نرخ شادکامی در روسیه و ترکیه، پایین است و در ایرلند، کانادا، دانمارک و سویس، بالاست. امریکا با تقریباً بالاترین درآمد در این جدول و بالاترین قدرت خرید، شادکامی مردم آن، از ایرلند و برخی کشورهای همسایه، پایین‌تر است.۱

1.. روان‌شناسی مثبت، ص ۷۲.

  • نام منبع :
    سعادت و شادکامي از ديدگاه اسلام
    سایر پدیدآورندگان :
    حمزه عبدي
    تعداد جلد :
    1
    ناشر :
    انتشارات دارالحدیث
    محل نشر :
    قم
    تاریخ انتشار :
    1391
    نوبت چاپ :
    اول
تعداد بازدید : 5793
صفحه از 112
پرینت  ارسال به