43
سعادت و شادکامي از ديدگاه اسلام

مسائل مربوط به روابط نزدیک،۱ از مسائل مهم و رایج در جوامع صنعتی است که کتاب‌های فراوانی را نیز به خود، اختصاص داده است.

۲. امکانات غیرانسانی

مراد از امکانات غیرانسانی، عوامل غیرانسانی سعادت دنیوی است. روایات این بخش نیز موارد متفاوتی را شامل می‌‌شوند که باید از یکدیگر، جدا شوند. از بررسی روایات، روشن می‌شود که این گروه، عبارت‌اند از: مسکن، وسیله نقلیه، کار، و امنیت روانی ـ اجتماعی.

الف. مسکن

مسکن، یکی از امکانات غیرانسانی است که در آرامش و شادی انسان‌ها بسیار تأثیر دارد. زندگی، نیازمند مکانی برای زیستن و آسودن است. از این رو، مسکن، جزء عوامل سعادت دنیوی به شمار می‌رود. گذشته از اصل موضوع، در روایات در باره سعادت، ویژگی‌هایی نیز برای این عامل، بیان شده است. برخورداریِ مسکن از این ویژگی‌ها، نقش مهمّی در تأمین سعادت در این بُعد دارد. این ویژگی‌ها عبارت‌اند از: وسعت مسکن و فراوانیِ وسایل خانه. پیامبر خدا صلی الله علیه وآله، در این باره می‌فرماید:
ثلاثة من السعادة ... و الدار تکون واسعة کثیرة المرافق.۲
سه چیز، از سعادت شمرده می‌‌شود: ... خانه وسیعی که لوازم بسیاری داشته باشد.

1..close relationship.

2.. المستدرک علی الصحیحین، ج ۲، ص ۱۶۲؛ الدرّ المنثور، ج ۲، ص ۱۵۲ (با تفاوت در لفظ).


سعادت و شادکامي از ديدگاه اسلام
42

این دو ویژگی، هم سعادت دنیوی را تأمین می‌کنند، هم سعادت اُخروی را. افراد صالح و کریم، در امور دنیوی، یاور و قابل اعتمادند و در امور اخروی نیز کمک‌کار بوده، فرد را در مسیر تکامل، یاری می‌کنند.

داشتن دوستان متعدّد

از سوی دیگر، در روایات، به بُعد کمّیت نیز پرداخته شده و فراوانی آنها نیز، از جمله عوامل سعادتْ شمرده شده است. امام رضا علیه السلام، در این باره می‌فرماید:
کثرة المحبّین من السعادة.۱
فراوانی دوستان، از سعادت است.
پس یکی از دارایی‌هایی که داشتن آن، باعث سعادت و خیر و برکت می‌‌شود، داشتن دوستان صالح است، بویژه اگر فراوان باشند. حمایت اجتماعی، حمایت مالی و مهم‌تر و زیربنایی‌تر از همه، نیاز به تعلّق، محبّت کردن و مورد محبّت قرار گرفتن، جملگی از نیازهای اساسی محسوب می‌شوند. امروز نیز با وجود پیشرفت خدمات اجتماعی و بیمه‌های مختلف، همچنان به دوستان خود نیازمندیم و علّت آن، احساس تعلّقی است که باید تأمین شود.
شاید بسیاری باشند که نیازمند به کمک مالی دوستان خود نباشند؛ امّا همچنان، نیازمند دوستان مهربان و باوفا هستند. مهم‌ترین علّت آن، همان نیاز به تعلّق است که هنوز، جوامع صنعتی و امروزی نتوانسته‌اند برای این نیاز بشر، جای‌گزین مناسبی پیدا نمایند. به همین دلیل، تنظیم روابط میان‌ْفردی، محبوب بودن در محلّ کار، مدرسه و....، حفظ دوستان و

1.. بحار الأنوار، ج ۷۹، ص ۳۰۳.

  • نام منبع :
    سعادت و شادکامي از ديدگاه اسلام
    سایر پدیدآورندگان :
    حمزه عبدي
    تعداد جلد :
    1
    ناشر :
    انتشارات دارالحدیث
    محل نشر :
    قم
    تاریخ انتشار :
    1391
    نوبت چاپ :
    اول
تعداد بازدید : 5715
صفحه از 112
پرینت  ارسال به