39
سعادت و شادکامي از ديدگاه اسلام

ارتباطات صحیح خواهد شد؛ چرا که یکی از تأثیر‌گذارترین عناصر تشکیل‌دهنده هویّت شخصیّت، مراجع قدرت در خانواده است. سرپرستی (قیّم بودن)، در شکل‌گیری مفهوم مرجع قدرت، بسیار دخیل است. لذا وقتی فرزندان، احساس کنند که مدیر توانمندی قیمومت امور را به دست گرفته است، احساس امنیت بیشتری خواهند کرد و این امنیت، بویژه در سنین خردسالی، حتّی در اعتقادات آنها نیز تأثیر خواهد گذاشت و در مجموع، احساس خوش‌بختی در خانواده، گسترش خواهد یافت.
امّا در طرف مقابل، تأمین مخارج خانواده توسّط دیگران، باعث پایین آمدن عزّت نفس خانواده می‌‌شود و به کرامت و حرمت اعضا، آسیب می‌‌رساند و پایین آمدن عزّت نفس، با بهداشت راون و بهزیستی، رابطه معکوس دارد و در درازْمدّت می‌‌تواند باعث تأثیرات مخرّب تربیتی گردد. از این رو، سطح احساس خوش‌بختی، رو به افول خواهد گذاشت.

ب. همسایگان

همسایه خوب و صالح نیز می‌‌تواند باعث خیر و برکت گردد. پیامبر خدا صلی الله علیه وآله، بخشی از سعادت را در گرو همسایه صالح می‌داند:
من سعادة المسلم.... الجارّ الصالح.۱
از سعادت مسلمان، .... داشتن همسایه صالح است.
البته اگر به فواید داشتن همسایه خوب توجّه کنیم، مشاهده خواهیم کرد که در ابعاد مختلفی از زندگی ما تأثیر دارد. اگر این فواید را مورد توجّه قرار دهیم، تا حدودی متوجّه اهتمام اسلام به اهمّیت همسایه، بویژه همسایه صالح، خواهیم شد:

1.. الخصال، ج ۱، ص ۱۸۳، ح ۲۵۲.


سعادت و شادکامي از ديدگاه اسلام
38

حوزه روابط جنسی است که مخصوصاً برای مردان و بویژه در دوران جوانی، حائز اهمّیت است. فرزنددار شدن و اثبات این که این فرزند، از همین مرد است، باعث تقویت عزّت نفس می‌‌گردد.
مجموعه مطالبی که بیان شد، می‌‌تواند حکمت‌هایی برای سخن امام باقر علیه السلام باشد. البته احتمال دارد گروهی این شباهت را به مسائل معنوی حمل کنند.
همان گونه که از مجموع مباحث بر می‌آید، اصل وجود فرزند و صفات آن، هر دو لایه سعادت را پوشش می‌دهد.

سرپرستی خانواده

سرپرستی خانواده و تأمین مسائل مالی خانواده، جزء سعادت‌های هر پدر محسوب می‌‌شود. امام صادق علیه السلام در این باره می‌فرماید:
من سعادة المرء أن یکون القیّم علی عیاله.۱
از سعادت مرد، آن است که سرپرست (مدیر) خانواده خود باشد.
تأمین مسائل مالی خانواده توسّط پدر، از چند جهت تأثیرگذار است: نخست، احساس عزّت نفس بالا در خانواده است؛
دوم، تقویت احساس ایمنی در خانواده، بویژه فرزندان است؛
سوم، این که نقش مدیریتی او در خانواده نیز با پذیرش بیشتری همراه خواهد شد. وقتی مدیریت خانواده، به عهده پدر خانواده باشد، تمام جریان کنترل مسائل تربیتی، اقتصادی، اجتماعی و ارتباطی خانواده، به دست پدر خواهد بود و بسیار طبیعی است که وقتی این اتّفاق بیفتد، باعث انسجام هویّت خانواده و شکل‌گیری بستری سالم برای تربیت و

1..الکافی، ج ۴، ص ۱۳؛ کتاب من لا یحضره الفقیه، ج ۳، ص ۱۰۳، ح ۴۱۵.

  • نام منبع :
    سعادت و شادکامي از ديدگاه اسلام
    سایر پدیدآورندگان :
    حمزه عبدي
    تعداد جلد :
    1
    ناشر :
    انتشارات دارالحدیث
    محل نشر :
    قم
    تاریخ انتشار :
    1391
    نوبت چاپ :
    اول
تعداد بازدید : 5377
صفحه از 112
پرینت  ارسال به