ارتباطات صحیح خواهد شد؛ چرا که یکی از تأثیرگذارترین عناصر تشکیلدهنده هویّت شخصیّت، مراجع قدرت در خانواده است. سرپرستی (قیّم بودن)، در شکلگیری مفهوم مرجع قدرت، بسیار دخیل است. لذا وقتی فرزندان، احساس کنند که مدیر توانمندی قیمومت امور را به دست گرفته است، احساس امنیت بیشتری خواهند کرد و این امنیت، بویژه در سنین خردسالی، حتّی در اعتقادات آنها نیز تأثیر خواهد گذاشت و در مجموع، احساس خوشبختی در خانواده، گسترش خواهد یافت.
امّا در طرف مقابل، تأمین مخارج خانواده توسّط دیگران، باعث پایین آمدن عزّت نفس خانواده میشود و به کرامت و حرمت اعضا، آسیب میرساند و پایین آمدن عزّت نفس، با بهداشت راون و بهزیستی، رابطه معکوس دارد و در درازْمدّت میتواند باعث تأثیرات مخرّب تربیتی گردد. از این رو، سطح احساس خوشبختی، رو به افول خواهد گذاشت.
ب. همسایگان
همسایه خوب و صالح نیز میتواند باعث خیر و برکت گردد. پیامبر خدا صلی الله علیه وآله، بخشی از سعادت را در گرو همسایه صالح میداند:
من سعادة المسلم.... الجارّ الصالح.۱
از سعادت مسلمان، .... داشتن همسایه صالح است.
البته اگر به فواید داشتن همسایه خوب توجّه کنیم، مشاهده خواهیم کرد که در ابعاد مختلفی از زندگی ما تأثیر دارد. اگر این فواید را مورد توجّه قرار دهیم، تا حدودی متوجّه اهتمام اسلام به اهمّیت همسایه، بویژه همسایه صالح، خواهیم شد: