چنان که آمد، این امکانات، به دو بخش انسانی و غیر انسانی تقسیم میشوند. این کار، بر اساس روش یافتن تشابهات و تمایزات، صورت میگیرد. مواردی از روایات مربوط به سعادت دنیوی، بُعد انسانی دارند و مواردی هم بُعد غیر انسانی. به همین جهت، موارد متعدّد و پراکنده را در این دو عنوان، طبقهبندی میکنیم تا مباحث، روشنتر و دقیقتر شوند.۱ لذا بحث خود را در این دو بخش، پی میگیریم:
۱. امکانات انسانی
مراد از امکانات انسانی، عوامل انسانی سعادت دنیوی است. این عوامل نیز موارد متعدّدی را تشکیل میدهند. لذا باز هم با استفاده از همان روش، میتوان نظام میان آنها را یافت و سپس طبقهبندی نمود. بررسی این روایات، نشان میدهد که در سه عنوان عمومیتر قابل طبقهبندیاند و البته یکی از عنوانها، خود، زیر مجموعههایی خواهد داشت. بنا بر این، بر اساس روایات، امکانات انسانی سعادت را میتوان در سه گروه: خانواده، دوست و همسایه، طبقهبندی نمود که در ادامه، به بررسی آنها میپردازیم.
الف. خانواده
در هیچ روایتی به طور صریح، از خانواده به عنوان عامل سعادت، یاد نشده است؛ امّا در شمار عوامل انسانی سعادت، اموری مانند: همسر، فرزندان و والدین، به چشم میخورند که میتوان آنها را در عنوان جامع