اصل مسکن است؛ بلکه این مقدار برای ضرورتهای اوّلیه زندگی لازم است، امّا برای این که سعادتمند باشیم و زندگیمان دارای خیر و برکت باشد، باید این مسکن، ویژگی دیگری هم داشته باشد و آن، وسیع بودن و داشتن وسایل لازم برای زندگی است. در واقع، به نظر میرسد که برای سعادتمند شدن، آرامش خاطری نیاز است که بخشی از آن، با وسیع بودن مسکن، تأمین میشود.
لذا این نگاه اسلام، از سویی، جلوی تنگنظری ما را خواهد گرفت و از سوی دیگر، بخشی از افق فرد ایدهآل اسلام را نیز ترسیم میکند؛ چرا که سعادت از مفاهیم عالی در هر مکتب انسانشناختیای است که اهداف غاییِ مکاتب و فرهنگها در آن جای گرفته است و جهتِ راه را نشان میدهد. لذا با این اوصاف، ما با جهت انسان مؤمن و سعادتمند، آشنا میگردیم.
ب. وسیله نقلیه
یکی از عوامل سعادت دنیوی در روایات، وسیله نقلیه است. برآوردن بخشی از نیازهای زندگی، متوقّف بر حرکت از نقطهای به نقطه دیگر و حمل فرد و وسایل، با آن است. از این رو، وسیله نقلیه، نقش مهمّی در برطرف کردن نیازها و تسهیل روندِ زندگی دارد. بر همین اساس، در آموزههای اسلامی، هم به اصل موضوع توجّه شده، و هم برای آن ویژگیهایی بیان شده که در راستای تأمین همین هدف است. امام صادق علیه السلام، هنگام بیان اصل موضوع، به کارکرد آن نیز پرداخته و میفرماید:
من سعادة المؤمن دابّة یرکبها فی حوائجه و یقضی علیها حقوق اخوانه.۱