33
سعادت و شادکامي از ديدگاه اسلام

چهارم: امانتداری

امانتداری، از دو زاویه، مورد دقّت قرار می‌گیرد: امانتداری زن نسبت به خودش و نسبت به اموال همسرش؛ یعنی زن، باید صیانت نفس داشته باشد و در برخورد با نامحرمان، تقوا پیشه نماید و باحیا و عفیف باشد و علاوه بر آن، در نگهداری مناسب از اموال شوهرش، کوشا باشد. رسول خدا صلی الله علیه وآله می‌فرماید:
ثلاثة من السعادة: ... المرأة تراها تعجبک و تغیب فتأمنها علی نفسها و ما لک.۱
سه چیز، از سعادتْ شمرده می‌‌شود: ... همسری که از دیدنش خوش‌حال شوی و در هنگام نبودن [و مسافرت]، نسبت به [حفظ پاک‌دامنی] او و [نگهداری‌اش از] اموالتان، احساس ایمنی نمایید.
همین مضمون، در حدیثی از امام صادق علیه السلام نیز آمده است.۲ این خصلت زن، یکی از بزرگ‌ترین سعادت‌ها برای مرد، محسوب می‌شود؛ چرا که زمینه آرامش خاطر او را فراهم می‌آورد.
تحقیقات، نشان داده که حساسّیت نسبت به همسر از این زاویه، در بیشتر فرهنگ‌ها وجود دارد. فقدان این ویژگی، موجب بروز احساس ناامنی و تشویش خاطر و اضطراب می‌گردد و لذّت زندگی زناشویی را به تلخ‌ْکامی تبدیل می‌سازد. به همین جهت، خیانت همسر، از عوامل شقاوت و تیره‌بختی به شمار رفته است. امام زین العابدین علیه السلام در این باره می‌فرماید:

1..المستدرک علی الصحیحین، ج ۲، ص ۱۶۲؛ الدرّ المنثور، ج ۲، ص ۱۵۲.

2.. «من سعادة المراء أن یکون..... امرأة حسناء إذا نظر بها سر بها و إذا غاب عنها حفظته فی نفسها»
(مستدرک الوسائل، ج ۱۳، ص ۲۹۲).


سعادت و شادکامي از ديدگاه اسلام
32

سوم: همراهی و سازگاری

سازگاری و همراهی، از ویژگی‌های همسرِ تأمین کننده سعادت، شمرده شده است. امام صادق در این باره می‌فرماید:
ثلاثة من السعادة: ... الزوجة المؤاتیه.۱
سه چیز، از سعادت شمرده می‌شود: ... داشتن همسر سازگار.
همچنین در حدیث دیگری، امام صادق علیه السلام، از همسر مطلوب، با صفت «أنیس موافق (مونس سازگار)»، یاد کرده است. به هر حال، این ویژگی، هم به همسران فایده می‌رساند و هم به فرزندان. همراهیو سازگاری همسران، از یک سو، باعث آرامش آنها می‌‌گردد و در خانواده‌هایی که این ویژگی وجود ندارد، روابط ناسالم و متشنّجی میان همسران، وجود دارد و همین امر، مانع لذّت بردن از زندگی می‌گردد.
از سوی دیگر، فرزندان در محیطی آرام، رشد خواهند یافت و بخصوص در سطوحی از سنّ رشد کودکان، تأسّی به والدین و الگو قرار دادن آنان، نگاهی کاملاً رایج است و اگر والدین که برای فرزند، نقش الگو را ایفا می‌‌کنند، با یکدیگر هماهنگ و همدل باشند، این نقش، بسیار پُررنگ‌تر می‌‌شود. در خانواده‌هایی که جوّی متشنّج دارند، گاهی فرزندان، دچار سر در گمی می‌‌شوند و این سر در گمی، حتّی در سال‌های بعد و در مراحل شکل‌گیری هویّت فرزندان، تأثیر بسیار خواهد گذاشت؛ چرا که بخشی از هوّیت او، محصول همسان‌سازیِ با والدِ همجنس است که در خانواده‌‌ای نابه‌هنجار، دچار آسیب شده است.

1.. الکافی، ج ۵، ص ۲۵۸؛ تهذیب الأحکام، ج ۷، ص ۲۳۶.

  • نام منبع :
    سعادت و شادکامي از ديدگاه اسلام
    سایر پدیدآورندگان :
    حمزه عبدي
    تعداد جلد :
    1
    ناشر :
    انتشارات دارالحدیث
    محل نشر :
    قم
    تاریخ انتشار :
    1391
    نوبت چاپ :
    اول
تعداد بازدید : 5451
صفحه از 112
پرینت  ارسال به