خانواده، طبقهبندی کرد. همچنین برخی دیگر از عوامل نیز هر چند مستقیماً عامل انسانی به شمار نمیروند، امّا جزو ملزومات خانوادهاند؛ مانند توان سرپرستی خانواده و ازدواج. لذا میتوان آنها را نیز در این زمره، قرار داد.
آنچه به لحاظ روششناختی مهم است، این که در مرحله نخست، اصل هر موضوعی باید مورد توجّه قرار گیرد و سپس به ویژگیهای آن پرداخت؛ هر چند در روایات، این دو از یکدیگر جدا نشده باشند. این، موردی است که ممکن است به طور مکرّر در احادیث، اتّفاق بیفتد. لذا پژوهشگر باید مهارت لازم را در این زمینه به دست بیاورد.
شایان ذکر است که از مباحث آتی، انتظار نداریم که تمام ابعاد زندگی انسانها را مورد بررسی قرار دهد؛ زیرا موضوع تحقیق حاضر، سعادت است. به همین دلیل، مسائل در حدّ نیاز موضوع، مطرح میشوند.
یک. ازدواج
اوّلین مسئلهای که در زندگی خانوادگی جای بحث دارد، ازدواج است. در برخی روایات، ازدواج یکی از اسباب سعادت، دانسته شده است. پیامبر خدا صلی الله علیه وآله در این باره میفرماید:
من تزوّج فقد أعطی نصف السعادة.۱
هر کس ازدواج کند، نیمی از سعادت به او عطا شده است.
ازدواج، دروازه خانواده محسوب میشود و برای رسیدن به همه نیکیهای خانواده، باید از دریچه ازدواج گذشت. اگر همسران برای یکدیگر، نقش لباس را بازی میکنند و باعث آرامش بخشیدن به یکدیگرند. این خیر و سعادت، با گذر از دریچهای به نام ازدواج، تحقّق مییابد.