نگاه امام على عليه السلام ، براى پيشگيرى از فساد و ايجاد زمينه هاى اصلاح، بهره مندى كارگزاران از درآمدى بايسته، ضرورى است. در اين صورت، آنان از يك سو از چنگ اندازى بر بيت المال خوددارى خواهند كرد و از سوى ديگر، مسئولان در تنبيه سركشان و خائنان و اصلاح فاسدان، توانمند خواهند بود و متخلّفان، بهانه اى براى تخلّف نخواهند داشت.
۷ . توجه ويژه به نيروهاى مسلّح
نيروهاى مسلّح، دژهاى استوارِ حراست از كيان جامعه هستند. توانمندى نظامى جامعه، بى گمان، در امنيت آن و جلوگيرى از دست اندازى دشمنان و فراتر از آن، انديشه هجوم سركشان، بسى مؤثّر خواهد بود. از ديدگاه امام، نيروهاى مسلّح، بايد از توجّه ويژه مسئولان، برخوردار باشند. مسئولان بايد با نيروهاى نظامى، تعاملى چونان تعامل پدر با فرزند داشته باشند.
۸ . لزوم تشكيلات ناظر بر عملكرد كارگزاران
دنيا، لغزشگاه است و جاذبه ها و كشش هاى دنيوى، لغزش آفرين. مسئولان، در گزينش كارگزاران، بايد نهايت دقّت را به كار گيرند تا مردمانى پيراسته جان، نيك خوى و استوارْ گام را براى كارگزارى برگزينند. اگر بر چنين هدفى نايل آمدند نيز نبايد از امكان فساد ادارى و به وجود آمدن تخلّف از قانون و ناهنجارى در رفتار، آسوده خاطر باشند. از اين رو، تشكيلاتى كه ناظر بر رفتار كارگزاران، و نگرانِ لغزش ها، تخلّف ها و ناهنجارى هاى ادارى باشد، ضرورى است. امام على عليه السلام ، تجسّس در احوال شخصى را در نظام حكومتى، به شدّت ممنوع كرد؛ ۱ اما بر مراقبت از كارمندان نظام اسلامى و نظارت بر رفتار كارگزاران از طريق تشكيلاتى اطّلاعاتى، تأكيد ورزيد، تا اين كه مبادا كارگزاران، در انجام دادن