در مورد خانواده توجيه مى كنند و گاهى به خاطر همين كنترل، مورد تشويق و تأييد نيز قرار مى گيرند.
برخى، اين بيمارى را ـ كه در متون روان شناسى با اصطلاح اروتيك جِلِسى ۱ بيان مى شود و براى آن، معادل هاى فارسى متعدّدى از جمله: حسادت جنسى و حسادت عاشقانه يا رمانتيك گفته شده است ـ ديده يا شنيده اند و خيال كرده اند كه اين همان غيرت است و در نتيجه غيرت و حسادت را از يك مقوله دانسته اند و هر دو را امرى مذموم و بيمارگونه پنداشته اند، در حالى كه حسادت جنسى يا عاشقانه، نوعى از آثار پارانوئيدى است كه مشخّصه اصلى آن، باور به خيانت شريك زندگى است و ممكن است با باورهاى غير عادى ديگرى نيز همراه باشد، ضمن آن كه خُلق شخص، به صورت درماندگى، نگرانى، تحريك پذيرى و خشم است.
اين گونه مردان، با جستجوى دفتر خاطرات، نامه ها، شماره تلفن ها و بررسى لباس هاى همسرانشان سعى مى كنند نشانه هايى براى خيانت آنان پيدا كنند. آنان همسران خود را تعقيب نموده، بى مورد سؤال پيچ مى كنند و آنها را در دوره هاى خشم، مورد ضرب و شتم قرار مى دهند. در اين باره حتّى قتل نيز گزارش شده است.
اين بيماران، شخصيتى مختل دارند، در خود احساس بى كفايتى و حقارت مى كنند، احساس ارزشمندى نمى كنند و خود را لايق محبّت ديگران نمى دانند، در دوست داشتن، سلطه جو و بيمارگونه رفتار مى كنند و اصولاً داراى عواطف سطحى و بى ثبات هستند. به هر حال، آگاهى از عوامل وجود چنين بيمارى اى، مى تواند كمك بزرگى به اين افراد و نيز كمك به خانواده آنان باشد.
بنا بر اين، حسادت جنسى، مفهومى غير از مفهوم غيرت و حتّى حسادت مصطلح دارد ۲ كه پيش تر درباره آنها بحث شد و شايد همين تشابه اسمى و ترجمه واژه « jealousy » به حسادت و غيرت، باعث چنين خلطى شده باشد.