49
شناخت نامه حدیث - جلد اول

عمل به آنان ثابت نباشد، آن سخن يا عمل، سنّت شمرده نخواهد شد. از اين رو، اين سنّت، هميشه صحيح و قطعى است. به سخن ديگر، اصطلاحِ «سنّت»، هيچ گاه با وصف ضعيف يا صحيح، همراه نخواهد بود؛ زيرا صدور سخن و عمل، دو حالت دارد: يا از معصوم صادر شده است يا نه. در صورت نخست، سنّت است و در غير آن، سنّت نخواهد بود و بدعت خوانده مى‏شود. بنا بر اين، بر خلاف اصطلاحِ «حديث» كه تقسيم‏بندى چهارگانه (صحيح، حَسَن، موثّق و ضعيف) دارد، «سنّت»، هيچ دسته‏بندى درونى ندارد. يادكرد اين نكته نيز مفيد است كه گاه در برخى متون، به دليل تسامح در كاربرد يا براى تأكيد بيشتر، عبارت «سنّت قطعى» به كار مى‏رود.


شناخت نامه حدیث - جلد اول
48

پوشيدن لباس خشن و پشمينه و سلام كردن به كودكان، تا آن كه اين اعمال، روش مسلمانان پس از من باشد.۱

كتاب سنن النبى صلى‏الله‏عليه‏و‏آله، نگاشته علاّمه طباطبايى رحمه‏الله همچنين كتاب سيره پيامبر خاتم صلى‏الله‏عليه‏و‏آله اعمال مستمر و مداوم پيامبر اكرم صلى‏الله‏عليه‏و‏آله را گرد آورده‏اند.

سيره، به معناى سبك رفتار، مواردى افزون‏تر از عمل مستمر را نيز در برمى‏گيرد. مراد از سبك رفتار، گونه و شيوه عمل است كه درموارد مشابه نيز تكرار مى‏شود، يا قابليت تكرار و استمرار دارد، حتّى اگر استمرار فعلى نداشته باشد. امام زين العابدين عليه‏السلام در باره شيوه امير مؤمنان عليه‏السلام در جنگ جمل فرموده است:

به خدا سوگند، [امام على عليه‏السلام] بر اساس سيره پيامبر خدا صلى‏الله‏عليه‏و‏آله در فتح مكّه، با آنان رفتار كرد.۲

در متون روايى، گاه از سيره، به معناى سبك رفتار با واژه «اخلاق» ياد شده است. براى مثال، اصطلاح روايى «من أخلاق الأنبياء»، به سيره، سبك رفتار و روش پيامبران اشاره دارد.۳

از ميان چهار معناى ياد شده براى سنّت، معناى نخست، معناى مورد نظر ما در اين مباحث است. اين معنا، سنّت را يكى از ادلّه اربعه دانسته و اعتبار و واقع‏نمايى آن را در نظر دارد.

فرق سنّت و حديث

نكته مهم در اين تعريف، آن است كه تنها سخن و عملى را در برمى‏گيرد كه از پيامبر و اهل بيت عصمت و طهارت صادر شده باشد. بنا بر اين، اگر انتساب و استناد سخن يا

1.. ر . ك : ح ۳۲ .

2.. الكافى : ج ۵ ص ۳۳ ح ۳ .

3.. ر . ك : سيره پيامبر خاتم صلى‏الله‏عليه‏و‏آله : ج ۱ ص ۱۶۱ فصل سوم : نمونه‏هايى از آنچه «سنّت پيامبران» ناميده شده است .

  • نام منبع :
    شناخت نامه حدیث - جلد اول
    سایر پدیدآورندگان :
    محمد محمدی ری شهری با همکاری جمعی از پژوهشگران
    تعداد جلد :
    3
    ناشر :
    انتشارات دارالحدیث
    محل نشر :
    قم
    تاریخ انتشار :
    1397
    نوبت چاپ :
    اول
تعداد بازدید : 1556
صفحه از 501
پرینت  ارسال به