411
شناخت نامه حدیث - جلد اول

نگارش حديث از سوى ديگر اصحاب

اصحاب ديگرى كه سواد خواندن و نوشتن داشتند و اهمّيت سخنان پيامبر صلى‏الله‏عليه‏و‏آله را درك مى‏كردند، به يادگيرى و نگارش سخنان پيامبر اكرم صلى‏الله‏عليه‏و‏آله، اهتمام داشتند.

سلمان فارسى، انس بن مالك، عبد اللّه‏ بن عبّاس و جابر بن عبد اللّه‏ انصارى، از جمله صحابيانى بودند كه احاديث پيامبر صلى‏الله‏عليه‏و‏آله را مى‏نوشتند.۱ ابوبكر نيز پانصد حديث از پيامبر صلى‏الله‏عليه‏و‏آله نوشته بود كه در زمان خلافت خود و به بهانه جلوگيرى از اختلاف، آنها را آتش زد.۲ خليفه دوم نيز در دوره خلافت خويش، از صحابيان پيامبر صلى‏الله‏عليه‏و‏آله خواست تا نگاشته‏هاى روايى خود را نزد او بياورند. آنان، نوشته‏هاى حديثى خود را در مسجد، گِرد آوردند كه مجموع آنها به صورت پشته‏اى درآمد و سوزانده شد.۳ اين گزارش آشكار مى‏كند كه شمار در خور توجّهى از صحابه، حديث‏نگار بوده‏اند.

عبد اللّه‏ بن عمرو بن عاص نيز از جمله نگارندگان حديث در عصر پيامبر صلى‏الله‏عليه‏و‏آله بوده است۴. او مى‏گويد:

من هر آنچه از پيامبر خدا صلى‏الله‏عليه‏و‏آله مى‏شنيدم، مى‏نوشتم و مقصودم آن بود كه آنها را حفظ كنم. برخى قريشيان، مرا نهى كرده، گفتند: تو همه سخنان پيامبر خدا صلى‏الله‏عليه‏و‏آله را مى‏نويسى، در حالى كه پيامبر خدا هم مانند ديگر افراد، انسانى است كه در حالت خشنودى يا ناخشنودى سخن مى‏گويد؟ من، دست از نوشتن كشيدم و اين نكته را با پيامبر خدا صلى‏الله‏عليه‏و‏آله در ميان گذاشتم. فرمود: «بنويس. سوگند به كسى كه جان من در دست اوست، از اين دو لب، جز سخن حق خارج نمى‏شود».۵

توصيه به نگارش روايات نبوى تا آخرين روزهاى حيات ايشان، ادامه داشت. تنها

1.. ر . ك : تدوين السنّة الشريفة : ص ۲۰۲ ـ ۲۳۷ .

2.. ر . ك : تذكرة الحفّاظ : ص ۵ ، كنز العمّال : ج ۵ ص ۲۸۵ ح ۲۹۴۶۰ .

3.. ر . ك : تقييد العلم : ص ۵۲ .

4.. ر . ك : مسند ابن حنبل : ج ۳ ص ۲۱۵ .

5.. ر . ك : ح ۵۲ .


شناخت نامه حدیث - جلد اول
410

ايشان، پيوسته املا مى‏كرد و على عليه‏السلام مى‏نگاشت تا آن كه داخل پوست و پشت گوشه‏هاى آن، از نوشته پُر شد.۱

امام على عليه‏السلام در باره محتواى اين كتاب فرموده است:

تمام آياتى كه خداوند متعال بر محمّد صلى‏الله‏عليه‏و‏آله نازل كرد، با املاى پيامبر خدا و خطّ خودم در نزد من است. تأويل تمام آيات نازل شده، حلال‏ها و حرام‏ها، حد، حكم و هر چيزى كه امّت تا روز قيامت به آن محتاج است، حتّى ديه اندك جراحت، با املاى پيامبر خدا و خطّ من، نوشته شده و موجود است.۲

در توصيف اين كتاب، آمده است: صحيفه‏اى از پوست به طول هفتاد ذراع است و آن هنگام كه همچون طومار جمع مى‏شده، به كلفتى ران شتر بوده است.

كتاب‏هاى ديگرى به خطّ امام على عليه‏السلام با اسامى «جامعه»،۳ «جَفر»۴ و «صحيفة الفرائض»،۵ معرّفى شده‏اند كه خصوصياتى شبيه كتاب امام على عليه‏السلام دارند.۶

كتابت فرمان‏هاى پيامبر صلى‏الله‏عليه‏و‏آله

گروه ديگرى از نگاشته‏هاى حديثى دوره پيامبر صلى‏الله‏عليه‏و‏آله، فرمان‏ها، دستور العمل‏ها، معاهدات و نامه‏هاى حكومتى هستند كه حجم انبوهى دارند.

مجموعه اين نگاشته‏ها، از جمله به همّت مرحوم آية اللّه‏ على احمدى ميانجى، در كتاب مكاتيب الرسول صلى‏الله‏عليه‏و‏آله، در چهار جلد، گرد آمده و انتشارات دار الحديث، آن را منتشر كرده است. اين كتاب، سند بارزى بر رواج كتابت سخنان پيامبر صلى‏الله‏عليه‏و‏آله در زمان ايشان است.

1.. ر . ك : أدب الإملاء و الإستملاء : ص ۱۲ و ۱۳ .

2.. ر . ك : ح ۴۲۳ .

3.. ر . ك : بصائر الدرجات : ص ۱۶۶ .

4.. ر . ك : همان‏جا .

5.. ر . ك : الكافى : ج ۷ ص ۹۴ .

6.. ر . ك : مكاتيب الرسول صلى‏الله‏عليه‏و‏آله : ج ۱ ص ۸۹ ، تدوين السنّة الشريفة : ص ۷۲ .

  • نام منبع :
    شناخت نامه حدیث - جلد اول
    سایر پدیدآورندگان :
    محمد محمدی ری شهری با همکاری جمعی از پژوهشگران
    تعداد جلد :
    3
    ناشر :
    انتشارات دارالحدیث
    محل نشر :
    قم
    تاریخ انتشار :
    1397
    نوبت چاپ :
    اول
تعداد بازدید : 1296
صفحه از 501
پرینت  ارسال به