195
شناخت نامه حدیث - جلد اول

پس از اين ده حديث، روايات مرتبط با فطرت، فكر، توكّل، خوف و رجا، امتحان مؤمن، صبر، توبه، ذكر، اخلاص و شكر، مطرح شده‏اند. در ميانه اين مباحث، روايتى در باره غيبت، آمده است. سه روايت درباره علم و وصاياى پيامبر صلى‏الله‏عليه‏و‏آله به امير مؤمنان عليه‏السلام نيز در پى آن آمده است. آخرين روايت، متنى بلند در بيش از ۱۱۵ صفحه در تبيين روايتى است كه در باره سوره توحيد و آياتى از سوره حديد، وارد شده است.

شيوه امام خمينى رحمه‏الله آن است كه ابتدا، روايت را با ذكر سند از كتاب شريف الكافى نقل كرده و سپس، ترجمه فارسى و واژه‏شناسى روايت را مطرح مى‏كند. آن گاه، نكات مهم موجود در روايت را تبيين كرده و با استناد به ديگر روايات، يا ادلّه عقلى و با پيش‏فرض‏هاى عرفانى، مباحثى نسبتاً مفصّل مطرح مى‏كند.

اين كتاب مفصّل كه چاپ جديد آن در حدود هشتصد صفحه است، در بردارنده مطالب و مضمون‏هاى عالى معرفتى است كه آن را از ديگر كتب، متمايز مى‏كند.


شناخت نامه حدیث - جلد اول
194

مباحث مهم هر عنوان را تحليل مى‏كند. پس از آن، روايات اخلاقى ـ اجتماعى مورد نياز مسلمانان را مطرح و به شايستگى تبيين مى‏كند. برخى از روايات، همانند «وصيّت امير المؤمنين»۱ يا «مناهى رسول اللّه‏ صلى‏الله‏عليه‏و‏آله»۲، در بردارنده ريز موضوعات فراوانى هستند.

مباحث اختلاف احاديث طلب علم را نيز در اواخر كتاب، مطرح كرده است. روايات آخر كتاب به توبه، مرگ و جايگاه روح پس از مرگ، اختصاص يافته است.

شيوه نويسنده معمولاً اين گونه است: ابتدا به مفردات و تركيبات روايت پرداخته و پس از تبيين روايت، اشكال‏ها و شبهه‏هاى احتمالى را بررسى مى‏كند.۳

اين مجموعه را مى‏توان دوره خلاصه و تعميق معارف دينى برشمرد. اين كتاب به زبان عربى نوشته شده و تصحيح جديد آن نزديك به ششصد صفحه است.

۲. اربعين حديث امام خمينى

اين كتاب، تقرير درس اخلاق امام خمينى رحمه‏الله به قلم ايشان است كه در سال ۱۳۸۵ ق، نگاشته شده است.

هفت حديث از اين مجموعه، در باب اعتقادات، مباحث عرفانى و معارف دينى بوده كه در آخر مجموعه قرار گرفته اند.

بيشتر مباحث كتاب، به احاديث فضائل و رذائل پرداخته است. اوّلين حديث، مربوط به جهاد نفس است و سپس ريا، عجب، تكبّر، حسد، دنيا دوستى، غضب، تعصّب، نفاق و هواى نفس به عنوان مهم‏ترين رذائل اخلاقى، به گونه‏اى نسبتاً تفصيلى بررسى شده‏اند.

1.. ر . ك : الأربعون حديثاً ، شيخ بهايى : ص ۳۰۱ ـ ۳۱۵ .

2.. ر . ك : همان : ص ۳۶۷ ح ۳۸۴ .

3.. براى نمونه ، ر . ك : همان : ص ۳۱۱ توجيه استغفار المعصومين عليهم‏السلام... .

  • نام منبع :
    شناخت نامه حدیث - جلد اول
    سایر پدیدآورندگان :
    محمد محمدی ری شهری با همکاری جمعی از پژوهشگران
    تعداد جلد :
    3
    ناشر :
    انتشارات دارالحدیث
    محل نشر :
    قم
    تاریخ انتشار :
    1397
    نوبت چاپ :
    اول
تعداد بازدید : 1378
صفحه از 501
پرینت  ارسال به