13
شناخت نامه حدیث - جلد اول

فصل ششم: كتابت حديث

اين فصل اختصاص دارد به رواياتى كه بر كتابت معارف حديثى تأكيد مى‏كنند و از اين رو، در عصر پيامبر صلى‏الله‏عليه‏و‏آله و نيز در دوران زندگى اهل بيت عليهم‏السلام، احاديث آنان نوشته مى‏شد و در مقابل اين احاديث، گزارش‏هايى مطرح مى‏شود مبنى بر ممانعت پيامبر صلى‏الله‏عليه‏و‏آله از نوشتن حديث و لذا پس از وفات پيامبر صلى‏الله‏عليه‏و‏آله، كتابت حديث، به طور رسمى ممنوع شد. اين گزارش‏ها، در ضمن يك تحليل نقد خواهند شد.

فصل هفتم: فهم حديث

اين فصل درباره درايت و فهم حديث، اكتفا نكردن به نقل و كوشش براى رفع موانع آگاهى از مقصود و معناى آن است. همچنين متن رواياتى كه احاديث اهل بيت عليهم‏السلام را صعب و مستصعب دانسته‏اند، آورده مى‏شود و ضمن تحليلى مراد از آنها تبيين مى‏گردد.

فصل هشتم: ملاك‏هاى درستى احاديث

براى راستى‏آزمايى احاديثى كه به اهل بيت عليهم‏السلام نسبت داده مى‏شوند، معيارهايى در روايات مطرح شده‏اند؛ مانند: مطابقت با قرآن، هماهنگى با سنّت و موافقت با قلب، فطرت و حق. در فصل هشتم، معيارهاى ياد شده، مطرح و تبيين مى‏شوند.

فصل نهم: عرضه حديث

بهترين راه براى اطمينان يافتن از صحّت حديث، در صورت امكان، عرضه و ارائه آن به پيامبر صلى‏الله‏عليه‏و‏آله و اهل بيت عليهم‏السلام يا اصحاب بزرگ و مورد اعتماد آنهاست. اين اقدام در روزگارى كه امكانات لازم براى ضبط صدا و تصوير گوينده فراهم نبوده، اهمّيت بيشترى داشته است. در اين فصل، گزارش‏هاى متعدّدى مطرح شده كه نشان مى‏دهند عرضه حديث در صدر اسلام، يك سيره جارى در ميان بسيارى از محدّثان بوده است. پايان‏بخش اين فصل، تحليلى است در همين زمينه.


شناخت نامه حدیث - جلد اول
12

اطاعت از پيامبر صلى‏الله‏عليه‏و‏آله را اطاعت از خدا دانسته‏اند و حجّيت سنّت را اثبات مى‏كنند. افزون بر به دست دادن اين نصوص، رواياتى مطرح مى‏شوند كه تأكيد دارند اطاعت از اهل بيت عليهم‏السلام، فرمانبرى از پيامبر صلى‏الله‏عليه‏و‏آله است. بنا بر اين، ميراث علمى و سيره عملى آنان نيز سنّت پيامبر صلى‏الله‏عليه‏و‏آله محسوب مى‏شود.

فصل سوم: معيار شناخت سنّت نبوى

اين فصل اختصاص دارد به اسنادى كه اثبات مى‏كنند براى دستيابى به سنّت اصيل نبوى، راهى جز مراجعه به خاندان پيامبر صلى‏الله‏عليه‏و‏آله نيست؛ زيرا گنج‏هاى احاديث پيامبر صلى‏الله‏عليه‏و‏آله نزد آنهاست و مستند سخنان اهل بيت عليهم‏السلام، سنّت نبوى است. بر اين اساس، بهترين معيار براى شناخت سنّت پيامبر صلى‏الله‏عليه‏و‏آله، رجوع به خاندان رسالت است ؛ زيرا معارف صحيح اسلامى به طور كامل نزد غيرِ آنان نيست. پايان‏بخش اين فصل، تحليلى است در باره شيوه احراز سنّت.

فصل چهارم: اهمّيت حديث‏شناسى

آشنايى با احاديث پيامبر صلى‏الله‏عليه‏و‏آله و اهل بيت عليهم‏السلام، تنها راه دستيابى به سنّت نبوى است. از اين رو، در اين فصل، بر تعليم و تعلّم حديث، آموختن حديث به فرزندان، مذاكره حديث در جلسات عمومى و خصوصى و بركات آن و حفظ حديث و بركات آن، تأكيد شده و در پايان، چگونگى برخورد با اصناف مختلف حديث، تبيين مى‏شود و تحليلى در باره همگانى كردن آشنايى با حديث، مطرح مى‏شود.

فصل پنجم: نقل حديث

اين فصل، شامل گزارش‏هايى است در باره ترغيب به نقل حديث، اقسام راويان، فضيلت راويان متعهّد، ويژگى‏هاى لازم براى راوى، آداب ايجابى و سلبى نقل حديث، مجاز بودن نقل معنا، مجاز بودن نقل سخن يك امام از امام ديگر و راه‏هاى تحمّل حديث، همراه با تحليل‏هاى مورد نياز.

  • نام منبع :
    شناخت نامه حدیث - جلد اول
    سایر پدیدآورندگان :
    محمد محمدی ری شهری با همکاری جمعی از پژوهشگران
    تعداد جلد :
    3
    ناشر :
    انتشارات دارالحدیث
    محل نشر :
    قم
    تاریخ انتشار :
    1397
    نوبت چاپ :
    اول
تعداد بازدید : 1268
صفحه از 501
پرینت  ارسال به