11
شناخت نامه حدیث - جلد اول

پيامبر صلى‏الله‏عليه‏و‏آله و بدين معناست كه ره‏نمودهاى اهل بيت عليهم‏السلام در زمينه‏هاى گوناگون زندگى فردى و اجتماعى، داراى عمق، زيبايى و جاذبه‏اى است كه به طور طبيعى، هر شنونده منصفى را جذب مى‏كند و او را در جهت اهداف بلند مكتب اهل بيت عليهم‏السلام ـ كه همان مكتب قرآن و اسلام ناب است ـ قرار مى‏دهد.

تأسيس مؤسّسه علمى ـ فرهنگى دار الحديث، در واقع، اقدامى منسجم و تشكيلاتى در جهت تحقّق همين مقصد بزرگ و گسترش علوم و معارف اهل بيت عليهم‏السلام در سراسر جهان است و كتاب حاضر، ـ شناخت‏نامه حديث ـ مجموعه‏اى است شامل دانش‏هاى پيرامونى حديث كه آگاهى از آن، بويژه براى پژوهشگرانِ عرصه احاديث اهل بيت عليهم‏السلام بايسته و مورد نياز است.

«شناخت‏نامه حديث» در يك نگاه

اين كتاب، در شانزده فصل و نزديك به يك هزار متن روايى و تعداد ۲۳ توضيح و تحليل، مهم‏ترين مباحث مرتبط با حديث‏شناسى را تقديم علاقه‏مندان مى‏كند و در پايان، به اجمال محدّثان بزرگ و مهم‏ترين مؤلّفان كتاب‏هاى حديثى جهان اسلام را معرّفى مى‏كند.

اينك توضيح كوتاهى در باره محتواى فصل‏هاى آن:

فصل يكم: شناخت سنّت نبوى

اين فصل اختصاص دارد به تبيين معانى «سنّت» و كاربردهاى اين واژه در احاديث اهل بيت عليهم‏السلام و بر نمودن نصوصى كه تأكيد دارند سنّت پيامبر صلى‏الله‏عليه‏و‏آله مستند به وحى است و همه معارف مورد نياز جامعه، در قرآن كريم و سنّت نبوى وجود دارد، ولى، برخى از معارف به دلائل خاصّى در اختيار همگان قرار نگرفته‏اند.

فصل دوم: حجّيت سنّت نبوى

در اين فصل، آيات و رواياتى مطرح شده‏اند كه دلالت دارند بر وجوب تمسّك به سنّت، فضيلت عمل به سنّت، حرمت مخالفت با سنّت، همچنين آيات و رواياتى كه


شناخت نامه حدیث - جلد اول
10

كنار هم، زمينه استقرار ارزش‏هاى اسلامى و گسترش آن را در جهان فراهم سازند.

امّا تاريخ خون‏بار اسلام، شهادت مى‏دهد كه نه تنها امّت، حمايتى شايسته از اين دو امانت نكردند، بلكه سياست بازى‏هاى خواص و سستى‏هاى عوام، سبب شد كه اقامه حروف قرآن، بهانه‏اى براى تضييع حدود آن گردد۱ و عترت پيامبر خدا صلى‏الله‏عليه‏و‏آله، يكى پس از ديگرى، مظلومانه شهيد شدند و كار به جايى كشيد كه تنها باقى مانده عترت كه ذخيره الهى براى احياى قرآن و سنّت نبوى و گسترش عدل در جهان است، از ديده‏ها پنهان شد و پس از قرن‏ها هنوز زمينه ظهور او فراهم نيامده است.

بنا بر اين، در عصر حاضر، زمينه‏سازى براى حاكميت اهل بيت عليهم‏السلام و ظهور امام مهدى عليه‏السلام، مهم‏ترين وظيفه همه مسلمانان راستين در جهت پاسدارى از قرآن و عترت است.

با در نظر گرفتن اين واقعيت كه خاندان رسالت، مطمئن‏ترين طريق دستيابى به سنّت پيامبر خدا صلى‏الله‏عليه‏و‏آله و تداوم‏بخش آن اند، آشنا كردن جهانيان با ميراث علمى و فرهنگى اهل بيت عليهم‏السلام، بهترين و مؤثّرترين اقدام در جهت زمينه‏سازى فرهنگى براى حاكميت آنهاست.

در روايتى از امام رضا عليه‏السلام به نقل از عبد السلام صالح هروى آمده است:

رَحِمَ اللّه‏ُ عَبدا أحيا أمرَنا ! فَقُلتُ لَهُ: فَكَيفَ يُحيى أمرَكُم ؟ قالَ: يَتَعَلَّمُ عُلومَنا وَ يُعَلِّمُهَا النّاسَ ؛ فَإِنَّ النّاسَ لَو عَلِموا مَحاسِنَ كَلامِنا لاَتَّبَعونا.۲

«خداوند، رحمت كند بنده‏اى را كه كار ما را احيا كند !».

به ايشان گفتم: چگونه كار شما را احيا مى‏كند ؟

فرمود: «علوم ما را ياد مى‏گيرد و به مردم، ياد مى‏دهد. مردم، اگر خوبى‏هاى سخنان ما را بدانند، از ما پيروى مى‏كنند».

اين سخن نغز و پُر مغز، در حقيقت، پيام جهانى شدن اسلام به رهبرى خاندان

1.. ر . ك : الكافى : ج ۸ ص ۵۳ ح ۱۶ .

2.. ر .ك : ح ۲۰۱ .

  • نام منبع :
    شناخت نامه حدیث - جلد اول
    سایر پدیدآورندگان :
    محمد محمدی ری شهری با همکاری جمعی از پژوهشگران
    تعداد جلد :
    3
    ناشر :
    انتشارات دارالحدیث
    محل نشر :
    قم
    تاریخ انتشار :
    1397
    نوبت چاپ :
    اول
تعداد بازدید : 1203
صفحه از 501
پرینت  ارسال به