از دستت، كمك بگير و اين آثار را مكتوب كن.۱
امام على عليهالسلام و نگارش احاديث پيامبر صلىاللهعليهوآله
امام على عليهالسلام، نقش اصلى و بىنظيرى در كتابت حديث نبوى داشت و نخستين و بزرگترين نگارنده احاديث پيامبر صلىاللهعليهوآله بوده است. ايشان، نگارش پيماننامههاى رسمى پيامبر صلىاللهعليهوآله را بر عهده داشت و افزون بر آن، مجموعههاى «صحيفه امام على عليهالسلام» و «كتاب امام على عليهالسلام» را نيز از سخنان ايشان، گرد آورده است.
«صحيفه امام على عليهالسلام»، نوشتار كوچكى از سخنان پيامبر صلىاللهعليهوآله است كه به غلاف شمشير امام على عليهالسلام متصل و هميشه همراه ايشان عليهالسلام بوده است.۲ اين نوشتار، در مصادر معتبر حديثى اهل سنّت، فراوان ياد شده و نزد آنان، مشهور است. احاديث آن نيز در كتابهاى معتبر حديثى اهل سنّت، نقل شدهاند.
نام اين صحيفه، ده بار در صحيح البخارى، سه بار در صحيح مسلم و پنج بار در ديگر كتابهاى مشهور اهل سنّت، آمده است كه مجموعا نُه حديث را حكايت كردهاند.۳
كتاب امام على عليهالسلام، كتابى بزرگ بوده كه ذكر آن و رواياتش در منابع حديثى شيعه، پُرتكرار است. اهل بيت عليهمالسلام نيز بدان استناد كرده و احكامى از آن را برخواندهاند.۴
شيوه تدوين اين كتاب، بدين صورت بوده است كه پيامبر صلىاللهعليهوآله، مطالب مختلفى را بر امام على عليهالسلام املا مىكرد و ايشان نيز آنها را به نگارش در مىآورده است.
اُمّ سلمه، همسر پيامبر صلىاللهعليهوآله مىگويد:
پيامبر خدا صلىاللهعليهوآله در حالى كه على عليهالسلام نزد وى بود، پوستى دبّاغى شده خواست.