177
شناخت نامه حدیث - جلد اول

عذابى ببيند،۱ همراه پيامبران، صدّيقان، شاهدان و صالحان، به بهشت گام مى‏نهد۲. اينان، همان نعمت يافتگان‏اند كه در هر نماز، از خدا مى‏خواهيم ما را با آنان همراه كند، گو اين كه حفظ حديث، نعمتى سترگ است.

1.. ر . ك : ح ۲۳۰ .

2.. ر . ك : ح ۲۲۸ .


شناخت نامه حدیث - جلد اول
176

و پيروان اهل بيت عليهم‏السلام را به هم مى‏پيوندد؛ امرى كه تنها در دست قدرت خداست.۱

نكته مهم، زمان يادگيرى است. اگر چه هيچ زمانى براى يادگيرى دير نيست، امّا فراگيرى حديث در كودكى و پيش از آن كه ذهن و جان به شبهه‏ها و كژى‏ها دچار و آلوده شود، بركات افزون‏ترى دارد. در حديثى از امام صادق عليه‏السلام آمده است:

به فرزندانتان، حديث بياموزيد، پيش از آن كه مُرجِئه۲ به سوى آنان بشتابند.۳

روشن است كه ذكر فرقه مُرجِئه، به دليل خطر فورى در آن روزگار است، امّا حديث، در اين زمان و هر عصر ديگرى ظرفيت آن را دارد كه به مصاف شبهه‏ها و كژى‏ها برود و فرهنگ ناب قرآنى را به ميدان آورَد. حديث، قابليت آن را دارد كه دست‏مايه كارهاى فرهنگى و سرمايه آموزش‏هاى دينى و ارزشى شود. حديث، مى‏تواند نسل نو را به گونه‏اى عميق و مانا با آموزه‏هاى ژرف و ناب اسلام، آشنا كند، بى آن كه به جمود و تندروى دچار شوند.

حفظ و يادسپارى حديث نيز فراتر از يادگيرى، ارزشى دو چندان دارد. هر حرف از حديث به ياد سپرده، در قيامت، نورى مى‏شود كه حافظ حديث را از دل ظلمات محشر به سوى پرديس روشن خدا، ره مى‏نمايد. حافظ حديث، در قيامت، عالم و فقيه محشور مى‏شود۴ و شفاعت پيامبر اكرم صلى‏الله‏عليه‏و‏آله او را در بر مى‏گيرد۵ و بى آن كه

1.. «وَأَلَّفَ بَيْنَ قُلُوبِهِمْ لَوْ أَنفَقْتَ مَا فِى الأَْرْضِ جَمِيعًا مَّآ أَلَّفْتَ بَيْنَ قُلُوبِهِمْ وَلَـكِنَّ اللَّهَ أَلَّفَ بَيْنَهُمْ إِنَّهُ عَزِيزٌ حَكِيمٌ ؛ دل‏هايشان را به يكديگر، مهربان ساخت. اگر تو همه آنچه را كه در روى زمين است، انفاق مى‏كردى، دل‏هاى ايشان را به يكديگر، مهربان نمى‏ساختى؛ ولى خدا دل‏هايشان را به يكديگر مهربان ساخت كه او پيروزمند و حكيم است» انفال : آيه ۶۳ .

2.. ر . ك : ص ۱۳۳ پانوشت ۱ .

3.. ر . ك : ح ۲۰۳ .

4.. ر . ك : ح ۲۱۷ و ۲۱۸ و ح ۲۲۰ و ۲۲۱ و ح ۲۲۹ .

5.. ر . ك : ح ۲۲۲ و ۲۲۳ .

  • نام منبع :
    شناخت نامه حدیث - جلد اول
    سایر پدیدآورندگان :
    محمد محمدی ری شهری با همکاری جمعی از پژوهشگران
    تعداد جلد :
    3
    ناشر :
    انتشارات دارالحدیث
    محل نشر :
    قم
    تاریخ انتشار :
    1397
    نوبت چاپ :
    اول
تعداد بازدید : 1713
صفحه از 501
پرینت  ارسال به