مىشود.
۶. وظيفه تبيينگرى پيامبر صلىاللهعليهوآله
از منظر قرآن، پيامبر اكرم صلىاللهعليهوآله، تبيينكننده قرآن و مفسّر آن است. او وظيفه دارد آموزههاى قرآنى را براى مردم تبيين كند و آن را براى آنان، شفّاف و روشن سازد، ظرايف و ويژگىهاى آن را بيان كند و مردم را با حقيقت معارف اين كتاب آسمانى، آشنا سازد:
«وَ أَنزَلْنَآ إِلَيْكَ الذِّكْرَ لِتُبَيِّنَ لِلنَّاسِ مَا نُزِّلَ إِلَيْهِمْ وَ لَعَلَّهُمْ يَتَفَكَّرُونَ.۱
و اين قرآن را به سوى تو فرود آورديم تا براى مردم، آنچه را به سوى ايشان نازل شده است، توضيح دهى، و اميد كه آنان بينديشند».
«وَ مَآ أَنزَلْنَا عَلَيْكَ الْكِتَبَ إِلاَّ لِتُبَيِّنَ لَهُمُ الَّذِى اخْتَلَفُوا فِيهِ وَ هُدًى وَ رَحْمَةً لِّقَوْمٍ يُؤْمِنُونَ.۲
و ما [اين] كتاب را بر تو نازل نكرديم، مگر براى اين كه آنچه را در آن اختلاف كردهاند، براى آنان توضيح دهى، و [آن] براى مردمى كه ايمان مىآورند، رهنمود و رحمتى است».
روشن است كه لازمه مبيّن و مفسّر بودن پيامبر صلىاللهعليهوآله، آن است كه سخنان او معتبر و حجّت باشند؛ زيرا در غير اين صورت، مُفسّر دانستن پيامبر صلىاللهعليهوآله و تأكيد بر آن، بىمعنا جلوه مىكند.
او بايد در موارد اختلافى، راه حقّ و حقيقت را بر مسلمانان، آشكار كند و با تفسير صحيح خويش، معارف واقعى قرآنى را بر آنان، روشن سازد. بىشك، مصداق كامل «راسخان در علم»، كه از تأويل متشابهات قرآن آگاهاند و در قرآن بدانها اشاره شده،