389
شناخت نامه حدیث - جلد دوم

تبيين چگونگى تشريع اذان۱

تأمّل در احاديثى كه در باره چگونگى تشريع اذان وارد شده‏اند، نشان مى‏دهد كه در دوران زمامدارى معاويه، نسبت به چگونگى تشريع اذان، در جامعه اسلامى اختلاف شد، بدين معنا كه در مقابل خاندان پيامبر صلى‏الله‏عليه‏و‏آله ـ كه اتّفاق نظر داشتند كه تشريع اذان، بر پايه وحى الهى بوده است و پيامبر اسلام، همه بندهاى آن را از جبرئيل امين و او از خداوند متعال گرفته است ـ، شمارى از مسلمانان، بر پايه برخى اخبار، بر اين باور بودند كه اذان، ريشه در وحى نداشته است ؛ بلكه منشأ آن، خواب و پيشنهاد برخى مسلمانان به پيامبر اسلام بوده است.

در اين‏جا نخست شمارى از اخبارى را كه در منابع روايى اهل سنّت در مقابل ديدگاه اهل بيت عليهم‏السلام در باره تاريخ اذان نقل شده‏اند،۲ مى‏آوريم و سپس به ارزيابى آنها مى‏پردازيم.

اخبارى كه منشأ اذان را وحى نمى‏دانند

در اين دسته، به سه روايت اصلى، اشاره مى‏كنيم:

1.اين پژوهش را پژوهشگر ارجمند، جناب حجه‏الإسلام و المسلمين عبد الهادى مسعودى، نگاشته و پژوهشگر ارجمند ، جناب حجة الإسلام و المسلمين سيّد محمّدكاظم طباطبايى، تلخيص نموده است .

2.گفتنى است شمارى از احاديث اهل سنّت ، هماهنگ با احاديث شيعه ، منشأ تشريع اذان را وحى دانسته‏اند (ر . ك : دانش‏نامه قرآن و حديث : ج ۲ ص ۳۲۷ (اذان / فصل يكم : تشريع اذان) .


شناخت نامه حدیث - جلد دوم
388
  • نام منبع :
    شناخت نامه حدیث - جلد دوم
    سایر پدیدآورندگان :
    محمد محمدی ری شهری با همکاری جمعی از پژوهشگران
    تعداد جلد :
    3
    ناشر :
    انتشارات دارالحدیث
    محل نشر :
    قم
    تاریخ انتشار :
    1397
    نوبت چاپ :
    اول
تعداد بازدید : 1553
صفحه از 501
پرینت  ارسال به