کتب اربعه، در هزار و ۴۱ سند واقع شده است. برقی، تألیفات فراوانی داشته است.
نجاشی، کتب متعدّدی در موضوعات تاریخی، کلامی، ادبی و قرآنی برای برقی برمیشمارد که از آن جملهاند: کتاب النوادر؛ کتاب التنزیل و التعبیر؛ کتاب التفسیر؛ کتاب یوم و لیلة و کتاب العلل.
شیخ طوسی، تنها کتاب النوادر وی را نام برده است.۱
۵۲. احمد بن محمّد بن ابی نصر بَزَنطی (ح ۱۵۲ - ۲۲۱ ق)
از اصحاب امام کاظم، امام رضا و امام جواد علیهم السلام به شمار میآید.۲ با توجّه به روایت الخرائج، ولادت او در سال ۱۵۲ ق است.۳ بزنطی ازجمله شش فقیه بزرگ شیعه و از گروه سوم اصحاب امام کاظم و امام رضا علیهما السلام است.۴ پس از شهادت امام کاظم علیه السلام، در ابتدای امر، به همراه خانواده خود که مشهور به آل مهران بودند، در شمار قائلان به وقف قرار گرفت؛ امّا پس از مکاتباتی که با امام رضا علیه السلام داشت و معجزاتی که از ایشان دید، از مذهب وقف عدول کرد و در شمارِ یاران و خواصّ ایشان قرار گرفت.۵ وفات وی در سال ۲۲۱ ق ثبت شده است.۶
1.. رجال النجاشی: ج۲ ص۲۲۱ ش۸۹۹، الفهرست، طوسی: ص۲۲۶ ش۶۳۹.
2.. رجال الطوسی: ص۳۳۲ ش۴۹۵۴ و ص۳۵۱ ش۵۱۹۶ و ص۳۷۳ ش۵۵۱۸.
3.. الخرائج و الجرائج : ج۱ ص۳۶۵ ح ۲۲ باب التاسع. در این نقل، بزنطی در پاسخ سؤال امام رضا علیه السلام که از سن وی پرسیده بود، میگوید: ۳۹ سال دارم. امام علیه السلام فرمود: سن من ۴۳ سال است. بنا بر این که ولادت ایشان علیه السلام در سال ۱۴۸ هجری واقع شده، با احتساب ۴۳ سال، این حادثه در سال ۱۹۱ ق اتّفاق افتاده است. بَزَنطی، در آن وقت، ۳۹ سال داشته و حدوداً در سال ۱۵۲ ق متولّد شده است.
4.. رجال الکشّی: ج۲ ص۸۳۰ ش۱۰۵۰.
5.. الغیبة، طوسی: ص۷۱ ح ۷۶، الخرائج و الجرائح : ج۲ ص۶۶۲ ح ۵، بحار الأنوار: ج۴۹ ص۳۶ ح ۱۷.
6.. الغیبة، طوسی: ص۷۱ ح ۷۶، رجال النجاشی: ص۷۵ ش۱۸۰.