199
شناخت نامه حدیث - جلد سوم

هستند، مشهود است. او در سال ۷۴۸ ق، در دمشق، درگذشت.۱

مکانت حدیثی

استادانی که در رشد شخصیت علمی و معنوی ذهبی، بیشترین تأثیر را داشته‏اند، عبارت‏اند از: جمال‏الدین ابو الحجّاج یوسف بن عبدالرحمان مزی شافعی، تقی الدین ابو العبّاس احمد بن عبد الحلیم، معروف به ابن تیمّیه حرّانی و ابو محمّد قاسم بن محمّد برزالی.

گروه بسیاری از محدّثان در شهرهای مختلف نیز از ذهبی، استماع و اخذ حدیث کرده‏اند. برخی شاگردان وی عبارت‏اند از: شرف الدین ابن الوانی حنفی، صدر الدین سلیمان بن عبد الحکیم مالکی، تقی الدین ابو المعالی محمّد بن رافع بن هجرس سلامی و ابو الفداء عماد الدین ابن کثیر دمشقی. از وی با تعابیری چون «الاُستاذ الثقة الکبیر»،۲ «محدّث العصر»،۳ «مورّخ الإسلام»،۴ «علّامة زمانه فی الرجال و احوالهم»۵ و «شیخ المحدّثین»،۶ یاد کرده‏اند.

آثار حدیثی

آثار ذهبی را بیش از دویست عنوان در موضوعات گوناگون حدیثی، فقهی، اصولی، عقیدتی، قرائات، اصطلاحات حدیثی، تاریخ و تراجم، سیره و تلخیص برخی کتاب‏های حدیثی یاد کرده‏اند. برخی آثار وی در حدیث، عبارت‏اند از: المستدرک علی المستدرک

1.. سیر أعلام النبلاء، مقدّمه : ج۱ ص۷۳.

2.. همان : ص۵۱.

3.. الطبقات الشافعیة الکبری : ج۹ ص۱۰۰.

4.. تهذیب الإسلام : ج۱ ص۲۵.

5.. سیر أعلام النبلاء، مقدّمه : ج۱ ص۷۱.

6.. همان.


شناخت نامه حدیث - جلد سوم
198

و رجال، وقوف کامل داشت.۱ دار قطنی، حاکم را از حیث اتقان و حفظ، بر ابن منده، مقدّم دانسته است.۲

آثار حدیثی

برخی از آثار حاکم نیشابوری چاپ نشده‏اند آثار موجود و چاپ شده او عبارت‏اند از: المستدرک علی الصحیحین، که مهم‏ترین و مشهورترین اثر حدیثی وی به شمار می‏‏آید. حاکم نیشابوری تلاش کرده بخشی از احادیث را که شرایط صحّت احادیث صحیحین بخاری و مسلم را دارند، امّا در آن دو کتاب گزارش نشده‏اند،‌ گرد آورد. کتاب‌های دیگر او معرفة علوم الحدیث؛ تسمیة من أخرجهم البخاری و مسلم و ما انفرد به کلّ واحد منهما و سؤالات الحاکم للدار قطنی فی الجرح و التعدیل هستند.

۱۱. شمس الدین ذهبی (۶۷۳ ـ ۷۴۸ ق)

وی به سال ۶۷۳ ق در دمشق، به دنیا آمد.۳ او معاصر ابن تیمیّه و شاگرد او بود و از هجده سالگی به فراگیری علوم قرآن و حدیث پرداخت. در شهرهای شام، چون بعلبک، حلب، حمص، حماة، طرابلس و نیز مکّه، مصر، اسکندریه و بلبیس، نزد استادان مختلف به فراگیری حدیث پرداخت. وی شخصی متعصّب در مذهب بود؛ در میزان الاعتدال و سیر أعلام النبلاء، آثار تعصّب وی، به‏ویژه نسبت به راویان مناقب اهل‏بیت علیهم السلام و تعصّب او نسبت به مخالفان اعتقادی خود،۴ حتّی دیگر مذاهب اهل سنّت که در فروع، مخالف او

1.. طبقات الشافعیة الکبری : ج۴ ص۱۶۷، تاریخ بغداد : ج۵ ص۴۷۳، سیر أعلام النبلاء : ج۱۷ ص۱۶۳ ش۱۰۰.

2.. سیر أعلام النبلاء : ج۱۷ ص۱۷۱.

3.. همان، مقدّمه : ج۱ ص۱۴.

4.. الأعلام، زرکلی : ج۵ ص۳۲۶.

  • نام منبع :
    شناخت نامه حدیث - جلد سوم
    سایر پدیدآورندگان :
    محمد محمدی ری شهری با همکاری جمعی از پژوهشگران
    تعداد جلد :
    3
    ناشر :
    انتشارات دارالحدیث
    محل نشر :
    قم
    تاریخ انتشار :
    1397
    نوبت چاپ :
    اول
تعداد بازدید : 778
صفحه از 323
پرینت  ارسال به