حافظ، متقن و مدافع سنن، توصیف کردهاند.۱
آثار حدیثی
دوازده اثر حدیثی و غیر حدیثی دارد که مشهورترین آنها کتاب السنن است. این کتاب، دارای ۵ هزار و ۲۷۴ حدیث (بدون حذف روایات مکرّر)، در موضوعات مختلف فقهی و برخی اخبار غیر فقهی است.۲ همه این روایات، بهصورت مسند، نقل شدهاند و در برخی موارد، فقه الحدیث و اطّلاعات رجالی را نیز بدانها افزوده است. به عقیده برخی محقّقان، این کتاب پس از صحیحین، معتبرترین کتاب اهل سنّت به شمار میآید.۳ از او نقل است که: «۵۰۰ هزار حدیث از احادیث پیامبر اکرم صلی الله علیه و اله را گِرد آوردم و از میان آنها، ۴ هزار و ۸۰۰ حدیث صحیح را انتخاب کرده و در کتاب سنن تدوین نمودم».
سنن أبی داوود، دارای شرحها و حواشی بسیاری است که برخی از آنها عبارتاند از: ۱. معالم السنن، از ابو سلیمان احمد بن محمّد بن ابراهیم خطّابی (م ۳۸۸ ق)؛ ۲. المجتبی، از زکی الدین عبد العظیم بن عبد القوی مندری (م ۶۵۴ ق)؛ ۳. شرح سنن أبی داوود، از سراج الدین عمر بن علی ملقّن شافعی (م ۸۰۴ ق)؛ ۴. مرقاة الصعود إلی سنن أبی داوود، از جلال الدین سیوطی (م ۹۱۱ ق)؛ ۵. عون المعبود فی شرح سنن أبی داوود، از سیوطی؛ ۶. المسائل الّتی خالف علیها الإمام أحمد بن حنبل.
۷. محمّد بن عیسی تِرمِذی (۲۰۹ ـ ۲۷۹ ق)
وی به سال ۲۰۹ ق در روستای بلوغ، از روستاهای شهر تِرمِذ در ماوراء النهر، تولد یافت و در سال ۲۷۹ ق، در تِرمِذ، درگذشت.۴ به شهرهای عراق، خراسان و حجاز، مهاجرت کرد و
1.. سنن أبی داوود، مقدّمه : ج۱ ص۵، تهذیب التهذیب : ج۲ ص۳۹۲ ش۲۹۶۵.
2.. سنن أبی داوود، مقدمه : ج۱ ص۱۳.
3.. اُصول الحدیث، علومه و مصطلحه : ص۳۲۱، سنن أبی داوود، مقدّمه : ص۹.
4.. سنن الترمذی، تحقیق احمد محمّد شاکر : ج۱ ص۶۲-۶۴ و ۷۴.